Το φυτό Κώνειο έχει συνδεθεί με θανάτους σκύλων στη Βόρεια Ιρλανδία – Η υπηρεσία Περιβάλλοντος εφιστά την προσοχή

Οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν προειδοποιηθεί να προσέχουν ένα δυνητικά δηλητηριώδες φυτό, αφού συνδέθηκε με αρκετούς θανάτους κατοικίδιων ζώων στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η δραστική ουσία του Κώνειου (Ηemlock) είναι το αλκαλοειδές και θεωρείται το ισχυρότερο των φυτικών δηλητηρίων που επιτίθενται στο νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές δυσκολίες, παράλυση και θάνατο στα κατοικίδια ζώα. Είναι επίσης επιβλαβές για τους ανθρώπους.

Το φυτό συνδέθηκε με τον θάνατο ενός σκύλου στο Lough Neagh στην κομητεία Antrim αυτόν τον μήνα. Ο σκύλος πιστεύεται ότι είχε εκτεθεί σε φυτό κώνειο πριν πεθάνει, ενώ έχουν αναφερθεί και αρκετοί άλλοι θάνατοι σκύλων στην περιοχή.

Η έκρηξη της καλλιέργειας του δηλητηριώδους φυτού πιστεύεται ότι προκλήθηκε από τις υγρές συνθήκες στην περιοχή της Βόρειας Ιρλανδίας.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε ότι στις 23 Μαΐου πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση της περιοχής και βρέθηκε “μεγάλη ποσότητα τοξικού αλλά αρκετά κοινού φυτού Hemlock Water Dropwort”.

Έκτοτε τοποθετήθηκε σήμανση στην περιοχή για να προειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων για το δηλητηριώδες φυτό, δήλωσε η υπηρεσία. Η υπηρεσία το χαρακτήρισε ως “ίσως το πιο δηλητηριώδες αυτοφυές φυτό”.

Το φυτό, το οποίο αναπτύσσεται καλά στο κλίμα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βόρειας Ιρλανδίας, μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και 2 μέτρα, έχει μικρά λευκά λουλούδια και άτριχο στέλεχος με μοβ κηλίδες.


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ