Παρέμβαση στην Κομισιόν για την κακοποίηση των ιπποειδών στην Ελλάδα προκάλεσε η δυναμική επιστολή ΠΦΠΟ και ΕΣΠΙ

Παρέμβαση στην Κομισιόν για την κακοποίηση των ιπποειδών στην Ελλάδα προκάλεσε η δυναμική ανοιχτή επιστολή της ΠΦΠΟ και του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών (ΕΣΠΙ) με την οποία ζητούσαν να σταματήσει η χρήση τους ως ταξί για μεταφορές τουριστών, αποσκευών και για διασκέδαση με άμαξες, ως ατραξιόν.

Αποδέκτες της ανοιχτής επιστολής ήταν ο Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Εσωτερικών και η Ειδική Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία και ο ΕΣΠΙ αναφέρθηκαν στην κακοποίηση χιλιάδων ιπποειδών, (αλόγων, μουλαριών και γαϊδουριών) που υποχρεώνονται να εργάζονται ατελείωτες ώρες, μέσα στον ήλιο, κουβαλώντας ανθρώπους και αποσκευές ή σέρνοντας άμαξες, συνήθως σε δύσκολες διαδρομές, συχνότατα με υπερβολικό βάρος, με κακό εξοπλισμό που μεγαλώνει την κακοποίησή τους, συχνότατα μεγάλης ηλικίας ή άρρωστα, αφυδατωμένα και εξαντλημένα, είναι η πραγματικότητα και οδηγεί συχνά σε βαρύτατους τραυματισμούς, αναπηρίες και θανάτους.

Μέτρα για την προστασία των αλόγων και γαϊδουριών με παρέμβαση της ΕΕ

Μετά τα περιστατικά κακοποίησης τους, που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κα Κυριακίδου προανήγγειλε μέτρα για την προστασία των αλόγων και γαϊδουριών με νομοθετική παρέμβαση της ΕΕ.

Η επίτροπος έδωσε απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσε η Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, η οποία επισήμανε ότι «σύμφωνα με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία η κατάχρηση των ιπποειδών, που οι ιδιοκτήτες τους τα υποχρεώνουν να μεταφέρουν ανθρώπους και αποσκευές ή να σέρνουν άμαξες σε υψηλές θερμοκρασίες, συχνότατα με υπερβολικό βάρος, δίχως να φροντίζουν για επαρκή σίτιση και ανάπαυση, συνιστά κακοποίηση και οδηγεί σε βαρύτατους τραυματισμούς, αναπηρίες ή θανάτους».

«Επί του παρόντος δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με ελάχιστα πρότυπα για την προστασία των ιπποειδών», παραδέχεται η κ. Κυριακίδου.

Σημειώνει ωστόσο ότι «η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις για την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καλή μεταχείριση των ζώων» και ότι «στην αρχική εκτίμηση επιπτώσεων παρουσιάστηκε μια επιλογή για τη θέσπιση νέων ειδικών, ανά είδος, απαιτήσεων καλής μεταχείρισης, μεταξύ άλλων και για τα ιπποειδή».

«Ένας ενδεικτικός χάρτης πορείας για την κατάρτιση επιστημονικών γνωμών σχετικά με την καλή διαβίωση των διαφόρων ειδών συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και περιλαμβάνει την καλή μεταχείριση των ιπποειδών, ώστε να καταστεί δυνατή η θέσπιση περαιτέρω ειδικών απαιτήσεων στο μέλλον» πρόσθεσε η επίτροπος.

Στα μέσα Ιουλίου, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο αλόγου μπροστά στην τουριστική άμαξα που έσερνε στην Κέρκυρα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαγόρευσε την εργασία των ιπποειδών σε υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και τη μεταφορά των ζώων χωρίς κλιματισμό σε φορτηγά πλοία.

Έκτοτε έχουν αναφερθεί αρκετά ακόμα περιστατικά κακοποίησης αλόγων, ενώ πολλές ήταν και φέτος οι αντιδράσεις για τα γαϊδούρια που μεταφέρουν ανθρώπους και εμπορεύματα στη Σαντορίνη και την Ύδρα.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ