Περιστατικό με νεκρό Χρυσαετό στα Βαρδούσια Όρη ερεύνησε η ΕΜΑΔΔ του ΟΦΥΠΕΚΑ

Ακόμη ένα σοβαρό περιστατικό, κατά το οποίο εντοπίστηκε νεκρός ένας Χρυσαετός, έλαβε χώρα προ ημερών σε ορεινή περιοχή στα βόρεια Βαρδούσια.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, ένας πολίτης ενημέρωσε τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ότι είχε εντοπίσει ένα νεκρό, αρπακτικό πουλί κοντά σε δασικό δρόμο. Από τις φωτογραφίες διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για νεαρό Χρυσαετό, ενώ ήταν εμφανείς οι ενδείξεις δηλητηρίασης, όπως η στάση του νεκρού ζώου και τα σφιγμένα σε γροθιά νύχια.

Αμέσως κινητοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Παρνασσού, Οίτης και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και με τη συνεργασία και βοήθεια του Δασαρχείου Σπερχειάδας το νεκρό πουλί συλλέχθηκε άμεσα και αποθηκεύτηκε για περαιτέρω αναλύσεις.

Την Δευτέρα του Πάσχα επισκέφτηκε την περιοχή Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) του ΟΦΥΠΕΚΑ, αποτελούμενη από έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο και τη χειρίστριά του. Η εν λόγω ΕΜΑΔΔ κινητοποιήθηκε από άλλη Μονάδα Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ, και συγκεκριμένα από την Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα νεκρά έντομα που εντοπίστηκαν στο σημείο πιθανής απόθεσης του δολώματος (Φωτ.: ©Δημήτρης Βαβύλης |ΟΦΥΠΕΚΑ)

Η ΕΜΑΔΔ, με την υποστήριξη επιπλέον προσωπικού του ΟΦΥΠΕΚΑ και του Δασαρχείου Σπερχειάδας, σάρωσε την ύποπτη περιοχή. Κατά την περιπολία, σε κοντινή απόσταση από την τοποθεσία που είχε εντοπιστεί ο χρυσαετός, ο σκύλος υπέδειξε ένα σημείο στο έδαφος, όπου με προσεκτική εξέταση διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πληθώρα νεκρών εντόμων, ενώ το χώμα και η βλάστηση ήταν συμπιεσμένα.

Καθώς στην πλειονότητά τους οι ουσίες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των παράνομςων δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι εντομοκτόνα φυτοφάρμακα, η ύπαρξη τόσο μεγάλου αριθμού νεκρών εντόμων οδηγούν στην υπόθεση ότι στο συγκεκριμένο σημείο πιθανόν ήταν τοποθετημένο κάποιο μεγάλο, δηλητηριασμένο δόλωμα, το οποίο ενδεχομένως αφαιρέθηκε, στη συνέχεια.

Τα νεκρά έντομα συλλέχθηκαν για να αποτραπούν δευτερογενείς δηλητηριάσεις εντομοφάγων ζώων (π.χ. μικρά πουλιά), αλλά και για να γίνουν οι απαραίτητες τοξικολογικές εξετάσεις προς επιβεβαίωση της παραπάνω υπόθεσης.

Το κλιμάκιο κατά την έρευνα στην περιοχή (Φωτ.: ©Δημήτρης Βαβύλης | ΟΦΥΠΕΚΑ)

Παράνομη και επιβλαβής πρακτική

Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μία κοινή πρακτική στην Ελλάδα, τόσο στις αστικές περιοχές όσο και στην ύπαιθρο, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται βάσει νομοθεσίας από το 1993. Τα δηλητηριασμένα δολώματα απειλούν την άγρια πανίδα και τα οικόσιτα ζώα.

Τα εγκληματικά δηλητηριασμένα δολώματα δεν κάνουν διακρίσεις και μπορούν να προκαλέσουν «αλυσιδωτούς» θανάτους ζώων. Από τη στιγμή που ένα ζώο καταναλώσει ένα δηλητηριασμένο δόλωμα, ξεκινάει μία αλληλουχία θανάτων, καθώς μετατρέπεται το ίδιο σε δηλητηριασμένο δόλωμα, οδηγώντας και άλλα ζώα σε δευτερογενή δηλητηρίαση.

Κατά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος, όπως η δημιουργία των Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων και η θεσμοθέτηση των Τοπικών Σχεδίων Δράσης.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ