ΠΦΠΟ: Δύο σημαντικές καταδικαστικές αποφάσεις δικαίωσης ζώων συντροφιάς

Δύο σημαντικές καταδικαστικές αποφάσεις για δύο περιπτώσεις κακομεταχείρισης ζώων συντροφιάς, επέβαλλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών και το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κεφαλλονιάς.

Η μία καταδικαστική απόφαση αφορούσε γυναίκα που είχε αφήσει δεμένο και απροφύλακτο το σκύλο της σε συνθήκες καύσωνα με αποτέλεσμα το ζώο να βρει μαρτυρικό θάνατο και η άλλη αφορούσε άνδρα που εγκατέλειψε τον ηλικιωμένο σκύλο του έξω από τη φοιτητική εστία στην Πάτρα.

Από την πλευρά της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) κατέθεσε ως μάρτυρας η Άντα Δημοπούλου, μέλος του ΔΣ.


Για τις δύο αποφάσεις γράφει αναλυτικά η δικηγόρος της ΠΦΠΟ κ. Έλενα Αρβανίτη

Υπόθεση εγκατάλειψης ζώου στο χώρο της Φοιτητικής Εστίας Πατρών

Τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023 καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών άνδρας που το 2018 εγκατέλειψε το ζώο του (σκυλάκι υπερήλικο και άρρωστο ράτσας κανίς) στο χώρο της Φοιτητικής Εστίας Πατρών.

Ο κατηγορούμενος δεν κατάφερε – με την βοήθεια των ψευδομαρτύρων του – να πείσει την Έδρα πως δήθεν το ζώο το είχε βρει αδέσποτο στο δρόμο και σκέφτηκε για να το σώσει, να το αφήσει στο Πανεπιστήμιο.

Δύο εθελόντριες αυτόπτες μάρτυρες, η κ. Ιωάννα Γιαννακοπούλου και η κ. Αριστέα Ψούνη, έδωσαν μάχη στο δικαστήριο και αντέκρουσαν επιτυχώς τις μομφές του δικηγόρου υπεράσπισης ο οποίος υπήρξε ιδιαίτερα προσβλητικός για το φιλοζωικό κίνημα.

Η Εισαγγελέας της Έδρας ήταν καταπέλτης, πεπεισμένη εξ’ αρχής για το αδίκημα. Εξαιρετική στις ερωτήσεις τους η Πρόεδρος και η εκ δεξιών Πρωτοδίκης, φανέρωσαν οξύτατη κρίση και γνώση του Νόμου.

Η απόφαση επέβαλε στον κατηγορούμενο ένα έτος φυλάκιση (το ανώτατο είναι δύο έτη) και χρηματική ποινή ύψους 5.000 ευρώ.

Υπόθεση βασανισμού σκύλου που κατέληξε από θερμοπληξία

Την Τρίτη 16 Μαΐου 2023 καταδικάστηκε από το Μ.Ο.Δ. Κεφαλονιάς γυναίκα Ρομά που τον Αύγουστο του 2021 είχε αφήσει δεμένο στον καύσωνα από ένα άθλιο βαρέλι, κουτάβι το οποίο και κατέληξε από θερμοπληξία.

Η Απόφαση αποτελεί σταθμό – καθώς είναι η δεύτερη πανελλαδικά (μετά την Απόφαση κατά Αναγνωστόπουλου) που επιβάλει μεγάλη ποινή. Στην κατηγορούμενη επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως έξι ετών και χρηματική ποινή ύψους 5.000 ευρώ.

Η κ. Αρβανίτη σημειώνει ότι ήταν μια επίπονη διαδικασία όπου με δυσκολίες έγινε δεκτή η δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας, καθώς στην προηγούμενη δικάσιμο (17/1/2023) η πολιτική αγωγή είχε αποβληθεί.

Σημαντική η πρόταση της Εισαγγελέως της Έδρας – η οποία υπήρξε λάβρος κατά της κατηγορουμένης – για επιτρεπτή μεταβολή του κατηγορητηρίου από βασανισμό με εσκεμμένη πρόκληση σωματικής εξάντλησης, σε θανάτωση με ενδεχόμενο δόλο.

Η δικηγόρος κ. Έλενα Αρβανίτη, αναφέρει επίσης πως η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη καθώς η κατηγορουμένη είχε λευκό ποινικό μητρώο και δεν ήταν ύποπτη φυγής.

Επιπλέον έχουν ήδη γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να της βεβαιωθεί και το διοικητικό πρόστιμο από 30.000 – 50.000 ευρώ.


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ