ΠΦΠΟ: Έκκληση στους Δήμους της χώρας για αθόρυβα πυροτεχνήματα την Πρωτοχρονιά

Έκκληση για ακόμα μία φορά απευθύνει προς τους Δήμους της χώρας η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) την Πρωτοχρονιά να σεβαστούν τα ζώα και το περιβάλλον ζητώντας τον περιορισμό ρίψης πυροτεχνημάτων και να αντικαθιστούν με αθόρυβα.

Ειδικότερα με ανοιχτή επιστολή της, η ΠΦΠΟ αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια, η ρίψη των πυροτεχνημάτων έχει πάρει μεγάλες και καταχρηστικές διαστάσεις, αφού εκτός από την περίοδο του Πάσχα που η κατάσταση είναι κυριολεκτικά εκτός ελέγχου, πυροτεχνήματα ρίχνονται τόσο από Δήμους, όσο και από ιδιώτες σε πολλές άλλες περιστάσεις (τοπικές γιορτές, γάμους, βαφτίσεις, γήπεδα, εγκαίνια, παραλιακά club κλπ), με αποτέλεσμα χιλιάδες ζώα και πουλιά τρομοκρατούνται, εκατοντάδες ζώα συντροφιάς χάνονται ιδιαίτερα τα βράδια της Πρωτοχρονιάς και της Ανάστασης ενώ αρκετές φορές ο τρόμος που βιώνουν τα ζώα και τα πουλιά είναι μοιραίος για τη ζωή τους.

«Τα ζώα υποφέρουν»

Με βάση μελέτες και έρευνες, η ΠΦΠΟ επισημαίνει ότι τόσο τα σκυλιά όσο και οι γάτες υποφέρουν με διάφορους τρόπους από την ρίψη πυροτεχνημάτων.

Η ακοή πολλών ζώων είναι πολύ πιο ευαίσθητη από ό,τι στους ανθρώπους, οπότε οι εκρήξεις πυροτεχνημάτων μπορούν να βλάψουν την ακοή τους σοβαρά. Τα σκυλιά είναι γνωστό ότι υποφέρουν μη αναστρέψιμη απώλεια ακοής που προκαλείται από την εγγύτητα με τον θόρυβο των πυροβολισμών. Τα σκυλιά μπορούν να ακούσουν έως και 60.000hz, ενώ οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούσουν τίποτα πάνω από 20.000hz, το οποίο είναι μόνο το ένα τρίτο της χωρητικότητας των σκύλων. Αυτή η ακουστική οξύτητα των σκύλων είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ήχος των πυροτεχνημάτων μπορεί να είναι τόσο επιβλαβής για αυτά. Δείχνουν σημάδια τρόμου καθώς δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον ήχο.

Τα σκυλιά, όπως και πολλά άλλα ζώα, υποφέρουν επίσης από άλλα φαινόμενα που παράγουν δυνατούς ήχους, όπως καταιγίδες. Ωστόσο, σε περίπτωση καταιγίδων, οι θόρυβοι συνοδεύονται από προηγούμενα προειδοποιητικά σημάδια, έτσι ώστε τα ζώα να μπορούν να τα αντιλαμβάνονται εκ των προτέρων. Αυτό μπορεί να τους προκαλέσει αγωνία εν αναμονή, αλλά δεν τους προκαλεί τον απροσδόκητο φόβο που προκαλείται από τα πυροτεχνήματα, τα οποία είναι ξαφνικά και μη αναγνωρίσιμα.

Ο φόβος στο θόρυβο είναι πιο συνηθισμένος στα μεγαλύτερα σκυλιά. Πολλά σκυλιά υποφέρουν από αρνητικά συμπτώματα από τις εκρήξεις και από τις κροτίδες. Συχνές αντιδράσεις είναι η ακινητοποίηση (κοκαλώνουν), η παράλυση, οι ανεξέλεγκτες προσπάθειες διαφυγής και απόκρυψης και ο τρόμος. Μπορεί επίσης να υπάρχουν και άλλα πιο έντονα σημάδια, όπως σιελόρροια, ταχυκαρδία, έντονο γάβγισμα, ούρηση ή αφόδευση, αυξημένη δραστηριότητα, υπερκινητικότητα και γαστρεντερικές διαταραχές.

Έχει επισημανθεί ότι η αντίδραση των σκύλων στον ήχο των πυροτεχνημάτων είναι παρόμοια με το μετατραυματικό στρες στους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επιβλαβές στα σκυλιά, επειδή δεν έχουν την ικανότητα να εξορθολογίσουν το άγχος τους ή την πιθανότητα άμεσης γνωστικής απόκρισης που τους επιτρέπει να ανταποκριθούν στον φόβο τους.

Σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στο οικοσύστημα και στις ευπαθείς ομάδες

Εκτός από τις επιπτώσεις στα ζώα συντροφιάς, πολύ σοβαρές είναι και οι επιπτώσεις στα πουλιά και την άγρια πανίδα, στη ρύπανση του περιβάλλοντος, στην καταστροφή οικοσυστημάτων και στην πρόκληση πυρκαγιών και στην επιβάρυνση των πιο ευάλωτων (βρέφη, ηλικιωμένοι, ασθενείς, ΑΜΕΑ), συχνούς τραυματισμούς, ακρωτηριασμούς, θανάτους κλπ.

Πολλαπλασιάζονται οι φωνές υπέρ των αθόρυβων πυροτεχνημάτων

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το 2021 και το 2023 η ΠΦΠΟ είχε αποστείλει επιστολή προς τους αρμόδιους για την ολική κατάργηση ρίψης πυροτεχνημάτων, κροτίδων και άλλων εκρηκτικών υλικών κατά τις εορταστικές περιόδους αλλά και σε κάθε άλλη περίπτωση.

«Με ικανοποίηση σημειώσαμε πέρυσι ότι δύο τουλάχιστον Δήμοι, ο Δήμος Παπάγου- Χολαργού και ο Δήμος Κηφισιάς αποφάσισαν να χρησιμοποιούν αθόρυβα πυροτεχνήματα, ενώ φέτος προστέθηκαν και τουλάχιστον άλλοι δύο Δήμοι η Καλαμάτα και η Καβάλα», αναφέρει και καλεί τους υπόλοιπους Δήμους της χώρας  να περιορίσουν την κατάχρηση πυροτεχνημάτων και σε κάθε περίπτωση να καθιερώσουν τη ρίψη αθόρυβων έτσι ώστε να ελεγχθεί αυτή η τόσο βλαβερή και επικίνδυνη δραστηριότητα που κοστίζει κάθε χρόνο αθώα θύματα, ζώα και ανθρώπους.

Μάλιστα σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση της ΠΦΠΟ, με επείγουσα έκκληση προς τους Δήμους της Αττικής, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, τους ζητάει να περιορίσουν την χρήση πυροτεχνημάτων και να χρησιμοποιήσουν αθόρυβα πυροτεχνήματα, μετά από εισήγηση της περιφερειακής παράταξης “Οικολογική Συμμαχία”.

Συγκεκριμένα με την με αρ.444/2023 ομόφωνη απόφασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε: Να προβεί η Περιφέρεια Αττικής, ενόψει των επικείμενων εορτών, σε επείγουσα έκκληση προς όλες τις Δημοτικές αρχές του Λεκανοπεδίου, να υιοθετήσουν άμεσα τα αθόρυβα πυροτεχνήματα, κατά το παράδειγμα της Καβάλας και της Καλαμάτας, προκειμένου να αποφευχθούν οι διαπιστωμένες πλέον δυσμενείς επιπτώσεις της χρήσης των πυροτεχνημάτων στα ζώα – οικόσιτα, παραγωγικά και άγριας φύσης καθώς επίσης και στους ανθρώπους που έχουν αισθητηριακή πολυευαισθησία, στους ηλικιωμένους και στα μωρά.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ