Πραγματοποιήθηκε το πρώτο σεμινάριο με θέμα: «Μελισσοκομία – Διαχείριση Δασών» στους πυρόπληκτους Μελισσοκόμους, Κτηνοτρόφους και Ελαιοπαραγωγούς της Ρόδου

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο από τα τέσσερα εκπαιδευτικά – συμβουλευτικά σεμινάρια, που διοργανώνει ο ΕΛΓΟ – ΔΗΝΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και απευθύνονται στους πυρόπληκτους Μελισσοκόμους, Κτηνοτρόφους και Ελαιοπαραγωγούς της Ρόδου.

Το πρώτο σεμινάριο με θέμα: «Μελισσοκομία – Διαχείριση Δασών» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023 και εισηγητές ήταν ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Δρ Θωμάς Παπαχρήστου και η Δρ Σοφία Γούναρη, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, οι οποίοι  αναφέρθηκαν τόσο στους χειρισμούς που πρέπει γίνουν στα μελίσσια, ώστε να παραμείνουν παραγωγικά και για να αντιμετωπιστούν τυχόν ασθένειες,  όσο και στη διαχείριση των καμένων δασικών εκτάσεων με σκοπό την άσκηση της μελισσοκομίας.

Στήριξη αιτημάτων προτάσεων των Μελισσοκόμων του νησιού

Την εκδήλωση παρακολούθησε σημαντικός αριθμός από τους Μελισσοκόμους που επλήγησαν από την πυρκαγιά, αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων και αποφασίστηκε να υποβληθεί πρόταση στην Περιφέρεια για την  χαρτογράφηση των περιοχών που μπορεί να αναπτυχθεί η μελισσοκομία και  η ανάδειξη του μελιού. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Φ. Ζαννετίδης που τίμησε με την παρουσία του το σεμινάριο δήλωσε ότι η Περιφέρεια σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ θα στηρίξει τα αιτήματα και τις προτάσεις των Μελισσοκόμων του νησιού.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με θέμα «Κτηνοτροφία και Διαχείριση Βοσκοτόπων»

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με θέμα «Κτηνοτροφία και Διαχείριση Βοσκοτόπων», στο οποίο εισηγητές θα είναι ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Δρ Θωμάς Παπαχρήστου και η Δρ Βασιλική Κοτσάμπαση, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής. Οι κτηνοτρόφοι κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ενημερώθηκαν για τις ορθές πρακτικές σχετικά με τη διατροφή των ζώων και τις αναγκαίες φροντίδες για την αντιμετώπιση ασθενειών.

Επίσης δόθηκαν συμβουλές και οδηγίες για την ορθή διαχείριση των βοσκοτόπων, που έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά προκειμένου να επανέλθουν το συντομότερο δυνατό και να είναι εφικτή η αξιοποίησή τους για τη βόσκηση των ζώων.

Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα την«Ελαιοκομία»

Εισηγητής θα είναι ο Δρ Γιώργος Κουμπούρης, ερευνητής στο  Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου. Στους ελαιοκαλλιεργητές θα  δοθούν συμβουλές για τους άμεσους και τους μακροχρόνιους καλλιεργητικούς χειρισμούς, που θα πρέπει να εφαρμόσουν στα ελαιόδενδρά τους ανάλογα με το βαθμό που έχουν επηρεαστεί, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς. Επίσης, θα ενημερωθούν για τη δυνατότητα σχεδιασμού της επανεγκατάστασης του ελαιώνα τους (π.χ. αλλαγή ποικιλίας) στις περιπτώσεις ολικής καταστροφής.

Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στα Απόλλωνα στην κοινοτική αίθουσα «Απολλώνων».

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί  στις 19:00 στο Γεννάδι, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Γενναδίου.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ