Ατμοσφαιρική ρύπανση: Σχεδόν όλη η Ευρώπη αναπνέει τοξικό αέρα

Στην Ευρώπη, η ρύπανση από τα μικροσωματίδια PM2.5 ευθύνεται για περίπου 400.000 θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όπως καταδεικνύει η δημοσιογραφική έρευνα του Guardian, πρόκειται για μια «σοβαρή υγειονομική κρίση» που η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει, καθώς σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου ζουν σε περιοχές όπου τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κρίνονται επικίνδυνα.

Από την ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν, στα οποία συμπεριλαμβάνονται δορυφορικές εικόνες και μετρήσεις από περισσότερους από 1.400 επίγειους σταθμούς παρακολούθησης, αποκαλύπτεται μια σαφώς δυσάρεστη πραγματικότητα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη.

Περισσότεροι από 9 στους 10 κατοίκους της Ευρώπης, και συγκεκριμένα το 98% εξ αυτών, ζουν σε περιοχές με ιδιαιτέρως επιβλαβή επίπεδα ρύπανσης, καθώς οι συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων PM.5 υπερβαίνουν αυτές που αναφέρονται στις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ, οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις PM2.5 (αερολύματα με διάμετρο μικρότερα από 2 μm) δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3). Από τη νέα ανάλυση προέκυψε ότι μόλις το 2% του πληθυσμού της Ευρώπης ζει σε περιοχές εντός του ορίου που έχει θέσει ο ΠΟΥ.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η ρύπανση από τα PM2.5 προκαλεί περίπου 400.000 θανάτους ετησίως σε ολόκληρη την ήπειρο. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η ατμοσφαιρική ρύπανση στην ανατολική Ευρώπη βρίσκεται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι στη στη δυτική.

Αναφορικά με τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, αυτή είναι η Βόρεια Μακεδονία, καθώς σχεδόν τα ⅔ των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα κατοικούν σε περιοχές όπου η ρύπανση του αέρα είναι τετραπλάσια της κανονικής, ενώ σε τέσσερις περιοχές διαπιστώθηκε ρύπανση σχεδόν εξαπλάσια.

Γράφημα από την ανάλυση του Guardian που απεικονίζει τις συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων PM2.5 στις χώρες της Ευρώπης
Γράφημα από την ανάλυση του Guardian που απεικονίζει τις συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων PM2.5 στις χώρες της Ευρώπης

Τι κατέγραψε η έρευνα του Guardian

Η βρετανική εφημερίδα  συνεργάστηκε με ειδικούς πάνω σε θέματα ρύπανσης προκειμένου να δημιουργήσει έναν διαδραστικό χάρτη, ο οποίος αποκαλύπτει τις χειρότερα πληγείσες περιοχές της ηπείρου. Ορισμένα από τα στοιχεία που δημοσίευσε το μέσο αναφορικά με την έρευνά του, είναι τα εξής:

  • Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι σε επτά χώρες της ανατολικής Ευρώπης – Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Σλοβακία και Ουγγαρία – κατοικούς σε περιοχές με διπλάσια επίπεδα μικροσωματιδίων από τις οδηγίες του ΠΟΥ.
  • Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας ζουν σε περιοχές με τετραπλάσια τιμή από την τιμή του ΠΟΥ.
  • Στη Γερμανία, τα τρία τέταρτα του πληθυσμού ζουν σε περιοχές με περισσότερο από το διπλάσιο ποσοστό της καθοδήγησης του ΠΟΥ. Στην Ισπανία το ποσοστό αυτό είναι 49% και στη Γαλλία 37%.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα τρία τέταρτα του πληθυσμού ζουν σε περιοχές όπου η έκθεση είναι από μία έως και δύο φορές μεγαλύτερη από την καθοδήγηση του ΠΟΥ, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο υπερβαίνει τα επίπεδα αυτά.
  • Σχεδόν 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν σε περιοχές με συγκεντρώσεις σωματιδίων που είναι τουλάχιστον τετραπλάσιες από τις κατευθυντήριες του ΠΟΥ.
  • Στη Σουηδία, αντίθετα, δεν υπάρχει καμία περιοχή όπου τα PM2.5 να υπερβαίνουν το διπλάσιο της τιμής του ΠΟΥ, ενώ ορισμένες περιοχές στη βόρεια Σκωτία είναι από τις λίγες σε όλη την Ευρώπη που πέφτουν κάτω από αυτήν.

Κύριες πηγές των μικροσωματιδίων PM2.5 αποτελούν η κίνηση στους δρόμους,η βιομηχανία, η οικιακή θέρμανση και η γεωργία. Ο δε αντίκτυπος, γίνεται δυσανάλογα αισθητός στις φτωχότερες κοινότητες.

Παρότι ορισμένες πόλεις της Ευρώπης καταβάλλουν προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως το Λονδίνο και το Μιλάνο, από την καθιέρωση ζωνών εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών μέχρι προγράμματα μείωσης της κυκλοφορίας και πρωτοβουλίες για το περπάτημα και την ποδηλασία, οι επιστήμονες θεωρούν πως οι πολιτικοί πρέπει να αναλάβουν δράση επειγόντως, ιδίως υπό το πρίσμα των αποδεικτικών στοιχείων για τα προβλήματα που προκαλεί, στην ανθρώπινη υγεία και όχι μόνο.


Με πληροφορίες από Guardian


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram & στο Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ