Σαλάχι ενδέχεται να έχει μείνει έγκυος από καρχαρία – Πρόκειται για ένα επιστημονικό μυστήριο

Ένα σαλάχι που ζει σε ενυδρείο της Βόρειας Καρολίνας ενδέχεται να έχει μείνει έγκυος από καρχαρία.

Το Aquarium & Shark Lab by Team ECCO στο Χέντερσονβιλ ανακοίνωσε με ανάρτηση στο Facebook την Τρίτη ότι το σαλάχι με το όνομα Σάρλοτ είναι έγκυος. Το ενυδρείο χαρακτήρισε την εγκυμοσύνη της Σάρλοτ “ένα επιστημονικό μυστήριο που συμβαίνει μία φορά στη ζωή”, επειδή, τη στιγμή που έμεινε έγκυος, δεν υπήρχαν αρσενικά σαλάχια στο ενυδρείο μαζί της.

Το ενυδρείο εξήγησε σε δήλωσή του στο ABC 13 News ότι υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους η Σάρλοτ θα μπορούσε να μείνει έγκυος.

Ο ένας είναι μια σπάνια διαδικασία άφυλης αναπαραγωγής που ονομάζεται παρθενογένεση, κατά την οποία τα αυγά εξελίσσονται σε έμβρυο χωρίς γονιμοποίηση. Αν τα νεογνά δημιουργήθηκαν με αυτόν τον τρόπο, θα είναι κλώνοι της Σάρλοτ.

Η Μπρέντα Ράμερ, εκτελεστική διευθύντρια της Team ECCO, εξήγησε στο ABC 13 News ότι ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο η Σάρλοτ θα μπορούσε να μείνει έγκυος είναι από έναν ενός έτους αρσενικό καρχαρία μπαμπού που μεταφέρθηκε στη δεξαμενή μαζί της τον Ιούλιο του 2023.

«Αρχίσαμε να παρατηρούμε σημάδια δαγκώματος στη Σάρλοτ, αλλά είδαμε άλλα ψάρια να τη δαγκώνουν, οπότε μετακινήσαμε τα ψάρια, ωστόσο το δάγκωμα συνεχίστηκε», δήλωσε η Ράμερ, προσθέτοντας ότι τα σημάδια δαγκώματος υποδηλώνουν ζευγάρωμα στους καρχαρίες. Η Σάρλοτ είχε σημάδια δαγκώματος στις άκρες των πτερυγίων της, σημείωσε.

Το προσωπικό ανακάλυψε την εγκυμοσύνη της Σάρλοτ τον Σεπτέμβριο, αφού πρώτα παρατήρησε “πρήξιμο” στο ζώο που αρχικά νόμιζαν ότι ήταν καρκίνος, δήλωσε η Ράμερ. Ο κτηνίατρος του ενυδρείου, Δρ Ρομπ Τζόουνς, επιβεβαίωσε αργότερα ότι το σαλάχι μεγάλωνε τρία με τέσσερα αυγά.

Η Σαρλότ πιστεύεται ότι κυοφορεί έως και τέσσερα μικρά και θα μπορούσε να γεννήσει ανά πάσα στιγμή, καθώς η περίοδος κύησης για τα σαλάχια είναι μεταξύ τριών και τεσσάρων μηνών.

Το ενυδρείο θα γνωρίζει μόνο αν τα νεογνά είναι κλώνοι της Σάρλοτ που έχουν παραχθεί μέσω παρθενογένεσης ή αν είναι αυτό που ο Ράμερ αποκάλεσε “πιθανή μικτή φυλή” όταν γεννηθούν. Μετά την άφιξή τους θα διεξαχθεί πιθανότατα εξέταση DNA στα μωρά.

Το ενυδρείο εξέδωσε μια ανακοίνωση μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η παραπάνω είδηση. Στην ανάρτηση που έκανε σήμερα Δευτέρα 12/2 στο Facebook, η Μπρέντα Ράμερ, ζητάει από τους χρήστες να μην χρησιμοποιούν την πλατφόρμα τους για να κάνουν σχόλια με σκοπό να αποδείξουν στον εαυτό τους και τις γνώσεις τους σε άλλους αναγνώστες.

Η κ. Ράμερ συνεχίζει γράφοντας: «Είμαστε ένας πολύ μοναδικός χώρος, με προσωπικό και εθελοντές που εργάζονται σκληρά για να φροντίζουν τους θαλάσσιους κατοίκους και τα ερπετά του. Ερευνούμε και εκπαιδεύουμε και προωθούμε την επιστημονική εκπαίδευση. Η Σάρλοτ είναι ένα ξεχωριστό και αξιαγάπητο ψάρι. Μοιραζόμαστε την εμπειρία της μαζί σας ως έναν τρόπο να μάθουμε μαζί. Είναι το δώρο μας. Το ότι κάτι δεν έχει συμβεί ή δεν έχει τεκμηριωθεί δεν το κάνει αδύνατο. Η επιστήμη είναι ανακάλυψη. Και εκτός αυτού, κανείς μας δεν ξέρει τι έχει συμβεί στον μεγάλο ωκεανό γιατί δεν είμαστε πάντα εκεί. Η ομάδα ECCO ιδρύθηκε για να φτάσει, να διδάσκει και να ονειρεύεται».


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ