Σεισμός-Τουρκία: Αναρτήσεις στο Facebook, μικροτσίπ και φωνητικά μηνύματα επανασυνδέουν τα κατοικίδια με τους ιδιοκτήτες τους

Περισσότερες από τρεις εβδομάδες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, ακούγονται ακόμη απελπισμένα γαβγίσματα και νιαουρίσματα από κατεστραμμένα κτίρια.

«Αυτό που είδαμε όταν φτάσαμε, ήταν μια πραγματικά πολύ θλιβερή εικόνα. Καταστροφική. Σχεδόν όλα τα κτίρια έχουν καταρρεύσει – το 80% από αυτά», λέει ο Φελίπε Μαρκέζ, υπεύθυνος προγράμματος της Humane Society International (HSI) στο euronews.

Ο Μαρκέζ βρίσκεται στην Αντάκια της Τουρκίας και ανταποκρίνεται σε αιτήματα κατοίκων για την ανεύρεση των χαμένων κατοικίδιων ζώων τους.

«Κάθε μέρα εδώ η ομάδα μας ξεκινά για να αναζητήσει ζώα στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο», λέει η Κέλι Ντόνιθαν, διευθύντρια της HSI για την αντιμετώπιση καταστροφών σε ζώα. «Χιλιάδες διασωθέντες σκύλοι και γάτες χρειάζονται επειγόντως κτηνιατρική περίθαλψη καθώς αντιμετωπίζουν τραυματισμούς, σοκ, αφυδάτωση και υποσιτισμό».

«Το να γνωρίζουν ότι οι συντρόφοι των κατοικίδιων ζώων τους είναι ασφαλείς σημαίνει πολλά».

Η HSI συνεργάζεται με μια ομάδα τοπικών κτηνιάτρων για τη θεραπεία τραυματισμένων ζώων, διανέμει προμήθειες έκτακτης ανάγκης και αφήνει μπολ με νερό στις γωνίες των δρόμων για τα ζώα που περιφέρονται.

Η Κέλι Ντόνιθαν λέει ότι οι άνθρωποι ανησυχούν για τα κατοικίδια που έμειναν πίσω, οπότε, όπου είναι δυνατόν, εντοπίζουν τα διαμερίσματά τους και τα βρίσκουν. «Είναι σαφές ότι για τους ανθρώπους εδώ που έχουν χάσει τα πάντα, το να ξέρουν ότι τα κατοικίδιά τους είναι ασφαλή σημαίνει πολλά».

Οι προσπάθειες της HSI έχουν ανταμειφθεί με μερικές θαυματουργές επανενώσεις.

Ένα φωνητικό μήνυμα έφερε μία τη γάτα πίσω στον ιδιοκτήτη της

Μια γκρίζα γάτα με το όνομα Λέιλα έμεινε πίσω αφού η τραυματισμένη ιδιοκτήτρια της, Ρούμι, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης. Η Λέιλα είχε ξυπνήσει την Ρούμι λίγο πριν από τον σεισμό, δίνοντάς της χρόνο να πηδήξει από το παράθυρο και πιθανότατα σώζοντας την ζωή της. 

Η Ρούμι, που ήθελε απεγνωσμένα να μάθει αν το κατοικίδιό της ήταν ασφαλές, έβαλε μια αγγελία στο Facebook. Αυτή διαβιβάστηκε στην HSI, η οποία πήγε στο σημείο του σπιτιού της – περίπου μια ώρα έξω από την Αντάκια – το οποίο είχε καταρρεύσει εντελώς. Δεν υπήρχε κανένα ίχνος της Λέιλα.

Σε μια τελευταία προσπάθεια να βρει την αγνοούμενη γάτα, η Κέλι ζήτησε από τη Ρούμι να ηχογραφήσει ένα φωνητικό μήνυμα με το όνομα του κατοικίδιου της. Οι διασώστες έπαιξαν το μήνυμα για να προσπαθήσουν να την δελεάσουν να βγει έξω μετά το σούρουπο και, μετά από πολλή υπομονή, η Λέιλα τελικά εμφανίστηκε.

Χαρούμενη, η Ρούμι πέταξε πίσω στην Αντάκια με τα δύο της πόδια σε γύψο για μια συγκινητική επανένωση.

Το Facebook βοήθησε τους διασώστες να εντοπίσουν την οικογένεια αυτής της γάτας

Η Φλάφι – μια κρεμ-γκρι γάτα που πραγματικά ανταποκρίνεται στο όνομά της – εντοπίστηκε από τον στρατό σε παράθυρο διαμερίσματος τρίτου ορόφου.

Αφού χρησιμοποίησε ένα drone για να δει μέσα στο κτίριο, η HSI κατάφερε να μπει μέσα και να σώσει τη Φλάφι. Διαπιστώθηκε ότι είχε εξασθενημένα νεφρά λόγω αφυδάτωσης. Οι διασώστες της πιστεύουν ότι ήταν παγιδευμένη μέσα στο σπίτι για 2,5 εβδομάδες.

Δυστυχώς δεν έχει μικροτσίπ, αλλά ένας από την ομάδα της HSI κατάφερε να εντοπίσει τον ιδιοκτήτη της στο Facebook χρησιμοποιώντας ένα όνομα που εντοπίστηκε στο διαμέρισμα. Εκτός από την αποστολή μηνυμάτων, η HSI παρουσίασε τη Φλάφι σε μια ζωντανή ροή στο Facebook με την ελπίδα ότι θα την αναγνώριζαν.

Ο ιδιοκτήτης της ανταποκρίθηκε και είναι ενθουσιασμένος που είναι ασφαλής.

Για αυτή τη γάτα απέδωσε το μικροτσίπ

Όταν μια γάτα με το όνομα Μάφιν εντοπίστηκε από την τοπική αστυνομία σε ένα ετοιμόρροπο διαμέρισμα του τέταρτου ορόφου, η HSI χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει γερανό για να φτάσει στο μπαλκόνι και να τη σώσει.

Μετά από πολλή υπομονή και καλοπιάσματα με λιχουδιές για γάτες, η Κέλι κατάφερε να κατεβάσει τη Μάφιν με ασφάλεια, προς μεγάλη χαρά της αστυνομίας που παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της διάσωσης. 

Η Μάφιν σαρώθηκε, γεγονός που αποκάλυψε ότι είχε μικροτσίπ. Ως αποτέλεσμα, οι διασώστες μπόρεσαν να εντοπίσουν την οικογένειά της και να την επανασυνδέσουν με το αγαπημένο τους κατοικίδιο. Επιβεβαίωσαν ότι είχαν να δουν τη Μάφιν για περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ