Σεμίνα Διγενή: Λήψη μέτρων για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στον Ιππόδρομο και την προστασία των ζώων

Επίκαιρη ερώτηση για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον Ιππόδρομο και την προστασία των ζώων, κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Σεμίνα Διγενή η οποία αναμένεται να απαντηθεί τη Δευτέρα από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Θυμίζουμε ότι η Ιπποδρομίες Α.Ε. ανακοίνωσε στις 30/1 το τέλος της διοργάνωσης και διεξαγωγής ελληνικών ιπποδρομιών με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν εργαζόμενοι και τα 172 άλογα που σταβλίζονται στις εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου με τις φιλοζωικές οργανώσεις να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την ευζωία τους ζητώντας την παράταση της καταλυτικής ημερομηνίας φιλοξενίας τους.

Η κ. Διγενή στην ερώτησή της αναφέρεται στους περίπου 200 εργαζόμενους που κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους, αλλά και τα αγωνιστικά ιπποειδή και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς τα οποία πρέπει να αποχωρήσουν και να αδειάσουν τις εγκαταστάσεις του χώρου στο Ολυμπιακό Ιπποδρομιακό Ακίνητο έως τις 4 Μαρτίου 2024.

Επιπλέον, επισημαίνει τις συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον της ευρύτερης αγροτικής περιοχής η έλλειψη φορέα συντήρησης του Βιολογικού Καθαρισμού του Ιπποδρόμου.

Ολόκληρο το κείμενο

Είναι μεγάλη η ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας για την τραγική κατάσταση στην οποία κινδυνεύουν να βρεθούν άμεσα περίπου 200 εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους, πάνω από 2.000 συνεργάτες, καθώς και ένα πλήθος αγωνιστικών ή μη ίππων, μετά τα εξώδικα της “Ιπποδρομίες Μονοπρόσωπη ΑΕ” (100% θυγατρική της ΟΠΑΠ ΑΕ) να αποχωρήσουν και να αδειάσουν τις εγκαταστάσεις του χώρου στο Ολυμπιακό Ιπποδρομιακό Ακίνητο έως τις 04.03.2024.

Με ενέργειες της εν λόγω Α.Ε., από 25.01.2024 έχουν σταματήσει οι ελληνικές ιπποδρομίες, ενώ έχει επιδώσει εξώδικα σε ενδιαφερόμενους φορείς με ημερομηνία την 02.02.2024, προκειμένου αυτή να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τη Σύμβαση Παραχώρησης για την οργάνωση και διεξαγωγή ιπποδρομιών, καθώς και από τη Σύμβαση Μίσθωσης των εγκαταστάσεων στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη οδηγεί τον Ιππόδρομο σε κλείσιμο. Δεν είναι ήσσονος σημασίας μια σειρά άλλων παρενεργειών που προκύπτουν, καθώς στον χώρο του Ολυμπιακού Ιπποδρόμου φιλοξενείται πλήθος αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ενώ ο εν λειτουργία Βιολογικός Καθαρισμός του Ιπποδρόμου μένει χωρίς φορέα Συντήρησης, με άμεσες συνέπειες στο περιβάλλον της ευρύτερης αγροτικής περιοχής στα όρια ακριβώς του Ιπποδρόμου.

Εκκρεμεί εξάλλου η πολιτική απόφαση αξιοποίησης του Ολυμπιακού Ακινήτου, προς όφελος ποικίλων αναγκών του δήμου Μαρκοπούλου, από γήπεδα και εν γένει Αθλητικές Εγκαταστάσεις, πάρκα αναψυχής για το λαό, προσβάσιμη δεξαμενή νερού για την Πυροσβεστική, η οποία επίσης εδράζεται στα όρια του Ιπποδρόμου κ.ά.

Για όλα αυτά, δικαιολογημένη είναι η οργή και η απόγνωση των εργαζομένων, στο πλευρό των οποίων τάσσεται το ΚΚΕ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε να αποσοβηθεί ο άμεσος κίνδυνος να βρεθούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι και τα φιλοξενούμενα ζώα και να στηριχθούν οικονομικά οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους, έως ότου δοθεί ουσιαστική λύση για να μην βρεθούν μαζικά στην ανεργία.

Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την ανάγκη κρατικής φροντίδας όλων των αναφερόμενων εκκρεμών θεμάτων και πότε θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα μέτρα αξιοποίησης του Ολυμπιακού Ακινήτου προς όφελος του λαού στον δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας.

Η Βουλευτής
Διγενή Σεμίνα


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ