Η συγκινητική στιγμή που 28χρονος χιμπατζής αντικρίζει για πρώτη φορά τον ουρανό (Βίντεο)

Ένας 28χρονος θηλυκός χιμπατζής, η Βανίλια, η οποία ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε ζήσει ελεύθερη, έξω από τα στενά όρια του κλουβιού της, αντίκρισε τον ουρανό για πρώτη φορά στη ζωή της. Η συγκινητική στιγμή καταγράφηκε σε βίντεο και νομίζουμε πως η αντίδρασή της τα «λέει» όλα.

Μέχρι τα 2 της χρόνια, η Βανίλια έζησε στο διαβόητο Εργαστήριο Πειραματικής Ιατρικής και Χειρουργικής για Πρωτεύοντα (LEMSIP) με έδρα τη Νέα Υόρκη, που έκλεισε το 1997. Στη συνέχεια, ήταν μέλος μιας ομάδας χιμπατζήδων που μεταφέρθηκε σε ένα καταφύγιο στην Καλιφόρνια, όπου περιορίστηκε ξανά, αυτή τη φορά σε έναν μεγαλύτερο χώρο, αλλά το καταφύγιο έκλεισε το 2019 όταν απειλήθηκε από πυρκαγιές.

Η Βανίλια και η ομάδα της μεταφέρθηκαν τελικά στη Φλόριντα, σε μία έκταση 150 στρεμμάτων. Τώρα, παρέα με την αδελφή της, τη Σέικ, έχουν ένα νέο σπίτι και μία οικογένεια χιμπατζήδων για να περάσουν μαζί τη ζωή τους στις εγκαταστάσεις της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης “Save the Chimps” στο Fort Pierce της Φλόριντα.

Βασική πεποίθηση της οργάνωσης “Save the Chimps”, η οποία επικεντρώνεται στο να παρέχει φροντίδα για το υπόλοιπο της ζωής τους σε χιμπατζήδες που διασώθηκαν από ερευνητικά εργαστήρια, το εμπόριο κατοικίδιων ζώων, τη βιομηχανία ψυχαγωγίας και από ζωολογικούς κήπους, είναι ότι οι χιμπατζήδες αξίζουν να ζουν χωρίς εκμετάλλευση και απαλλαγμένοι από κινδύνους, αναφέρει η οργάνωση στον ιστότοπό της. Από την ίδρυσή της, η “Save the Chimps” έχει διασώσει και φιλοξενήσει περισσότερους από 330 χιμπατζήδες που βρίσκονταν σε ανάγκη. Σήμερα, 226 άτομα από 12 οικογένειες χιμπατζήδων ζουν και φροντίζονται στις εγκαταστάσεις της, συνολικής έκτασης 150 στρεμμάτων.



Όταν η 28χρονη Βανίλια αντίκρισε για πρώτη φορά τον ουρανό

Το συγκινητικό βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο απεικονίζεται η απερίγραπτη χαρά της Βανίλια που απελευθερώθηκε τελικά από το κλουβί της, ύστερα από πολλαπλά έτη σε καθεστώς αιχμαλωσίας, φαίνεται ο Ντουάιτ, ένας αρσενικός χιμπατζής, να την υποδέχεται με μια μεγάλη αγκαλιά. Στη συνέχεια, η Βανίλια σήκωσε το κεφάλι της και αντίκρισε τον γαλήνιο, καταγάλανο ουρανό για πρώτη φορά στη ζωή της, προτού ξεκινήσει να εξερευνεί το μέρος.

Πολλοί από τους χιμπατζήδες αυτούς είχαν απομονωθεί κατά το παρελθόν και δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με άλλα άτομα του είδους τους. Τώρα πια, μαζί με τους νέους τους φίλους, έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ελεύθερα, να εξερευνήσουν τον κόσμο, να γνωρίσουν νέα άτομα και να κοινωνικοποιηθούν. Μια νέα ζωή, αυτή που θα ήθελαν να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν από τη στιγμή της γέννησής τους, ανοίγεται πλέον μπροστά τους.




Με πληροφορίες από CNN και CBC

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ