Τελετή παράδοσης-παραλαβής Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Οι στόχοι για ενεργειακή μετάβαση, κυκλική οικονομία, βιώσιμες πόλεις και διαχείριση απορριμμάτων

Στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 27 Ιουνίου, μίλησαν ο απερχόμενος, Υπηρεσιακός Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Παντελής Κάπρος, ο νέος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, καθώς και οι Υφυπουργοί, κ. Νίκος Ταγαράς και κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ακολουθούν οι δηλώσεις

Παντελής Κάπρος:

Θέλω να καλωσορίσω, θερμότατα, τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως ξέρετε, εμείς είχαμε έναν ρόλο υπηρεσιακό, τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, δώσαμε προτεραιότητα στο να αντιμετωπίσουμε εκκρεμότητες, που θα μπορούσαν να έχουν κάποιον χαρακτήρα επείγοντα ή να επιφέρουν κάποιον κίνδυνο εάν δεν αντιμετωπίζονταν.

Ο δεύτερος άξονας δράσης μας ήταν η αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων που θα μπορούσαν να επιλυθούν εύκολα και αφορούσαν: απορρόφηση κονδυλίων, επενδύσεις, οικονομικές δραστηριότητες. Όταν η εκκρεμότητα ήταν δύσκολη, την αφήναμε για τον επόμενο Υπουργό.

Και ο τρίτος άξονας δράσης μας αφορούσε στην προετοιμασία θεμάτων και φακέλων, που ήταν σημαντικό να προετοιμαστούν, διότι υπήρχαν προθεσμίες που έληγαν αμέσως μετά τις εκλογές. Βεβαίως δεν ελήφθησαν αποφάσεις ως προς αυτά, αλλά ετοιμάστηκε τεχνοκρατικά η δουλειά, ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν εγκαίρως και οι επόμενες ενέργειες να γίνουν στις προθεσμίες που προβλέπονταν.

Νομίζω, ότι με την εξαιρετική συνεργασία των Γενικών Γραμματέων, της κυρίας Σδούκου βέβαια, του κ. Βαρελίδη, του κ. Μπακογιάννη, του κ. Αραβώση, του κ. Μιχαλόπουλου, στελέχη του Υπουργείου εξαιρετικά αποτελεσματικά και οργανωμένα -πρέπει να το πω αυτό καθαρά- νομίζω ότι βγάλαμε δουλειά, βγήκαν δεκάδες υπουργικές αποφάσεις, πάντοτε σε μικρές εκκρεμότητες.

Παράλληλα, αντιμετωπίστηκαν 3-4 σημαντικά προβλήματα, που εμένα μου φάνηκαν δύσκολα και νομίζω λύθηκαν. Νομίζω ότι και τις τέσσερις αυτές εβδομάδες, η συνεργασία και η αποτελεσματικότητα όλων εδώ ήταν εξαιρετική. Πάντοτε, βεβαίως, η δημόσια διοίκηση θέλει ενίσχυση και βελτίωση. Θέλει πρώτα απ’ όλα ψηφιακές υπηρεσίες. Όταν βλέπουμε τον τρόπο οργάνωσης μια ιδιωτικής εταιρείας και τον τρόπο οργάνωσης και επικοινωνίας εντός του Υπουργείου, διαπιστώνουμε μια πολύ μεγάλη απόσταση, η οποία, όμως, είναι πάρα πολύ εύκολο στην σημερινή εποχή, όπως λέει και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, να αντιμετωπιστεί.

Έχω ένα σημείωμα με όλα τα πεπραγμένα αυτής της περιόδου, το οποίο ζήτησε ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός να δώσουμε -το παραδίδω- περιέχει τα κυριότερα θέματα που αντιμετωπίστηκαν. Παράλληλα, μαζί με την κυρία Σδούκου και τα υπόλοιπα στελέχη, φτιάξαμε μια ομάδα, η οποία έγραψε ένα κείμενο, ένα σχέδιο, που αφορούσε στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που εκκρεμούσε. Η δουλειά, βεβαίως, είχε γίνει επί υπουργίας Κωνσταντίνου Σκρέκα, είχαν ετοιμαστεί οι αριθμοί, δεν είχε γραφτεί το κείμενο.

Έτσι, γράφτηκε ένα πρώτο κείμενο, διότι η προθεσμία είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου. Βεβαίως όλο το θέμα αυτό είναι ανοικτό προς νέα επεξεργασία και πολιτική απόφαση. Αυτά ήθελα να πω. Εύχομαι κάθε επιτυχία στη νέα πολιτική ηγεσία, τύχη και καλή δουλειά.


Θόδωρος Σκυλακάκης:

Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κύριο Κάπρο για τη γνώση του και τη δουλειά, που έγινε σε αυτό το μήνα, που μεσολάβησε και προφανώς για τη δουλειά, την οποία μας παραδίδει. Είναι ένας άνθρωπος εξαιρετικά έμπειρος και συνομιλούμε μαζί για θέματα της ενέργειας για κάποιες δεκαετίες, σχεδόν.

Θα ξεκινήσω από την υποχρέωση, που αισθάνομαι να ευχαριστήσω θερμά τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εμπιστοσύνη και την τιμή να μου αναθέσει αυτό το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο.

Θα δουλέψουμε σκληρά, μαζί με τους δύο Υφυπουργούς, που έχω την τιμή και την χαρά να έχω εδώ κοντά, στην κοινή προσπάθεια, τον κύριο Νίκο Ταγαρά και την κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και όλους τους εξαίρετους συνεργάτες, που βρίσκονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Και με τον κύριο Ταγαρά και με την κυρία Σδούκου είχαμε εξαιρετική συνεργασία, πριν έρθω στο Υπουργείο. Πραγματικά από την πλευρά της δημοσιονομικής πολιτικής και της ευθύνης του Ταμείου Ανάκαμψης δουλέψαμε σε πάρα πολλά θέματα. Και έτσι γνωρίζω και την ποιότητα της δουλειάς και την ποιότητα των ανθρώπων από πρώτο χέρι και είμαι πάρα πολύ ευτυχής που έτυχε να είμαι εδώ συνεργάτης. Το να έχεις ανθρώπους, με τους οποίους να μπορείς να συνεννοηθείς τόσο καλά και να αισθάνεσαι τόση εμπιστοσύνη και να είναι οι καινούριοι σου συνεργάτες, είναι μία εξαιρετική τύχη. Και πρέπει να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για αυτό, γιατί εκείνος αναλαμβάνει αυτές τις αποφάσεις.

Εδώ βρισκόμαστε για να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία για την πράσινη μετάβαση και να ανταποκριθούμε στις πολλαπλές υποχρεώσεις της χώρας στα πεδία της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Η δουλειά που θα κάνουμε, στηρίζεται στο, ήδη, πολύ σημαντικό έργο που υλοποίησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στην πρώτη τετραετία, με Υπουργούς τους Κωστή Χατζηδάκη και Κώστα Σκρέκα. Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω το έργο αυτό από κοντά, και στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης -για το οποίο είχα την ευθύνη στη προηγούμενη θητεία μας, αλλά και όταν χρειάστηκε η δημοσιονομική πολιτική να βοηθήσει την ενεργειακή πολιτική. Κάτι που συνέβη, αρκετές φορές, την προηγούμενη τετραετία. Και ελπίζω ως τέως δημοσιονομικός υπεύθυνος να μην χρειαστεί να συμβεί πάλι στην επόμενη τετραετία. Συνέβη και στην πρώτη φάση, επιλύθηκε η κρίση της ΔΕΗ και στη μεγάλη ενεργειακή κρίση, που με επιτυχία αντιμετώπισε η χώρα από το 2022 και μετά.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει πολλά και διαφορετικά πεδία και κάθε ένα, αυτοτελώς, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πραγματικά, κοιτάζοντας ξανά για να θυμηθώ τις αρμοδιότητες, δεν μπορώ να σκεφτώ θέμα, που να μην έχει πολύ μεγάλη σημασία και το οποίο να μην έχει και επείγοντα χαρακτήρα.

Είναι, λοιπόν, ένα Υπουργείο, στο οποίο δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια αδράνειας. Παντού έχουμε αυστηρούς στόχους, που πρέπει να πετύχουμε, τόσο σε ό,τι αφορά στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας όσο και στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, όπου υπάρχουν -ειδικά στο Ταμείο Ανάκαμψης- πολύ αυστηρά ορόσημα και χρονοδιαγράμματα. Και είναι προφανές ότι από την παλιά μου ιδιότητα, θα επιμείνω να τα τηρήσουμε με μεγάλη πιστότητα. Και τουλάχιστον το Υπουργείο Ενέργειας να υλοποιήσει το δικό του μεγάλο πρόγραμμα, με απόλυτη επιτυχία.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η χώρα αντιμετωπίζει στα πεδία του περιβάλλοντος και της ενέργειας την κλιματική κρίση, που βρίσκεται στην πρώτη της φάση και στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, θα χειροτερεύει δυστυχώς και απαιτεί εξαιρετικά φιλόδοξες και αποτελεσματικές πολιτικές προσαρμογής, τόσο σε ό,τι αφορά στο φυσικό όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον και δυναμικές πολιτικές για τη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία, που έχει πολλαπλές προκλήσεις, καθώς θα συντελείται σε ένα ενεργειακό περιβάλλον ασταθές και μεταβαλλόμενο.

Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, για το οποίο δεσμευτήκαμε στον ελληνικό λαό στις δύο διαδοχικές εκλογές που προηγήθηκαν.

Το θυμίζω, διότι αυτό το πρόγραμμα, εμείς έχουμε την υποχρέωση να το υλοποιήσουμε:

Για την ενεργειακή μετάβαση προβλέπει:

  • Μέσα σε 6 χρόνια το 80% της ηλεκτροπαραγωγής θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών για λιγότερη-αποτελεσματικότερη κατανάλωση ενέργειας όλες τις εποχές του χρόνου.
  • Υλοποίηση προγραμμάτων «Εξοικονομώ», «Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «Φωτοβολταïκά στέγης».
  • Το 20% των ΙΧ οχημάτων να είναι μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως το 2027.
    Λειτουργία 8.900 δημόσια προσβάσιμων φορτιστών σε κοινόχρηστους χώρους αστικών κέντρων.
  • Προώθηση έρευνας κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Κατασκευή νέων σταθμών εισαγωγής LNG, αναβάθμιση Συστήματος Μεταφοράς φυσικού αερίου, διεθνείς διασυνδέσεις φυσικού αερίου.

Για την κυκλική οικονομία – βιώσιμες πόλεις – διαχείριση απορριμμάτων προβλέπει:

  • Ολοκλήρωση των 45 Μονάδων Διαχείρισης Αποβλήτων έως το 2025. Να ένας αυστηρός στόχος.
  • Κάλυψη των αναγκών σε υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων σε 250 περίπου οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων σε νησιωτικές, ορεινές, ευαίσθητες περιοχές.
  • Εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων με 20 εκατ. δέντρα σε 165.000 στρέμματα έως το 2025.
    Για τη δασοπροστασία -κάτι που είναι πάρα πολύ μεγάλης σημασίας, ένα πρόγραμμα που προσωπικά έκανα την προσπάθεια να μεταφερθούν χρήματα για αυτό από το Ταμείο
  • Ανάκαμψης- διάνοιξη δασικών δρόμων συνολικού μήκους 40.000 χλμ., αφαίρεση καύσιμης ύλης από 260 κρίσιμα δάση, διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 10.000 χλμ.
  • Πρόγραμμα GR-ECO για τα νησιά μας, με σκοπό την ενεργειακή αυτονομία και την κυκλική οικονομία.
  • Το Πρόγραμμα των αστικών αναπλάσεων -που είναι μία πολύ μεγάλη δουλειά, που έχουμε κάνει στο Ταμείο Ανάκαμψης. Και αυτή θα χρειαστεί μεγάλη επιμέλεια για να υλοποιηθεί.
  • 570 χλμ. νέους ποδηλατοδρόμους σε όλη τη χώρα.

Είναι φιλόδοξοι οι στόχοι απαιτείται πολλαπλή δουλειά, αλλά αυτοί οι στόχοι, δεν θα εξαντλήσουν την προσπάθειά μας. Έχουμε μπροστά μας πρόσθετες προκλήσεις, αφού θα πρέπει να περάσουμε στο επόμενο διάστημα στο νέο τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την προσπάθειά μας για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, να προχωρήσουμε το τεράστιο έργο των τοπικών και ειδικών χωροταξικών σχεδίων, για το οποίο διαθέτουμε πρωτοφανείς για τα πολεοδομικά πράγματα της χώρας πόρους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ένα πρόγραμμα που επιμελήθηκε, σχεδίασε ο Νίκος Ταγαράς. Με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα ξεκίνησε η εφαρμογή του και μαζί θα καταφέρουμε να το ολοκληρώσουμε και να το φτάσουμε μέχρι τα πολυπόθητα Προεδρικά Διατάγματα, διότι εκεί θα ολοκληρωθεί, όταν πια θα γίνουν όλα αυτά νομικοί κανόνες του Κράτους.

Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να κοιτάξουμε και προς το μέλλον. Οι πόλεις μας θα πρέπει να προετοιμαστούν πολεοδομικά για την κλιματική κρίση και τις μεγάλες και επιταχυνόμενες τεχνολογικές αλλαγές των επόμενων δεκαετιών, που θα επηρεάσουν κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής. Την εργασία, τις μετακινήσεις, την ανάγκη, προπαντός, για περισσότερο δημόσιο χώρο. Το ίδιο θα πρέπει να προετοιμαστούμε και σε ό,τι αφορά στην προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και προπαντός των δασικών οικοσυστημάτων, για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, η οποία έρχεται και θα κρατήσει δεκαετίες. Οι προκλήσεις αυτές δεν είναι μακριά μας. Συμβαίνουν ήδη και δεν υπάρχει ούτε μέρα διαθέσιμη για χάσιμο.


Νίκος Ταγαράς:

Θα ήθελα και εγώ, από την πλευρά, μου να ευχαριστήσω, θερμά, τον Πρωθυπουργό, για την τιμή και την εμπιστοσύνη. Η τιμή μεγάλη. Η ευθύνη μεγαλύτερη. Γυρίζω στο ίδιο γραφείο. Είναι ιδιαίτερη η τιμή. Χαίρομαι που είμαστε μαζί με τον νέο Υπουργό εδώ, διότι έχει περάσει από τέτοιες Υπηρεσίες και τέτοια μεγέθη, με ανταπόκριση και εξαιρετική αποτελεσματικότητα και έχουμε άριστη συνεργασία με τον Θόδωρο Σκυλακάκη. Και του εύχομαι πρώτα υγεία, καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο κοινό μας έργο.

Είναι τιμή για εμάς και στοίχημα για την επόμενη ημέρα, μαζί με την Αλεξάνδρα Σδούκου, με την οποία έχουμε βρεθεί πολλά χρόνια, σε αυτό το χώρο, από την πλευρά της ενέργειας η Αλεξάνδρα, από την πλευρά της χωροταξίας και του περιβάλλοντος εγώ. Νομίζω ότι είναι μία καλή ομάδα. Βέβαια το στοίχημα -όπως είπα- από κοινού πρέπει να το κερδίσουμε στην πράξη. Και αυτό ξεκινάει από σήμερα με τη δουλειά που είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε και να ανταποκριθούμε. Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε αρκετά σημεία στο έργο που έχουμε μπροστά μας, χωροταξικά, πολεοδομικά, περιβαλλοντικά, μεγέθη μεγάλα, εκκρεμότητες πολλές. Λύθηκαν πολλά προβλήματα την προηγούμενη τετραετία.

Ο στόχος είναι αυτή την τετραετία να κλείσουμε, οριστικά, τις εκκρεμότητες με το παρελθόν. Έχουν περάσει πολλά χρόνια, έκλεισε εκατονταετία, από εκκρεμότητες, το στοίχημα το μεγάλο είναι να αφήσουμε επιτέλους και για πρώτη φορά, οριστικά, το παρελθόν, πίσω μας. Και να ανοίξουμε δρόμους δημιουργίας για το μέλλον. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε αυτό το ρόλο μας. Ξέρουμε ότι είναι πολλά. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολα, αλλά η ευθύνη είναι τέτοια, που επιβάλει, με αποφάσεις και υπογραφές, να τελειώσουμε τις εκκρεμότητες και να ανοίξουμε ορίζοντες. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Σε αυτό οφείλουμε να ανταποκριθούμε. Και είμαστε έτοιμοι, ξεκινώντας από σήμερα τη δουλειά. Τα υπόλοιπα και τις λεπτομέρειες θα έχουμε τη δυνατότητα στην πορεία να τα δούμε.

Να ευχαριστήσω και εγώ τον απερχόμενο Υπουργό, κύριο Κάπρο, ο οποίος δεν χρειαζόταν χρόνο προσαρμογής να ανταποκριθεί σε έναν ρόλο που τον γνωρίζει άριστα, και λόγω επιστημονικής γνώσης, αλλά και ενασχόλησης με τα θέματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κύριε Κάπρο σας ευχαριστούμε πολύ. Και φαίνεται εξ’ αποτελέσματος αυτό, από τις πολιτικές αποφάσεις που υπογράψατε, διότι δεν είναι επειδή ήρθαν σε εσάς, αλλά επειδή έχετε τη γνώση και την επίγνωση του αντικειμένου και του χώρου. Παράλληλα, θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω και τους Γενικούς Γραμματείς εδώ για την άριστη συνεργασία που είχαμε στο Υπουργείο, διότι όταν η ομάδα είναι ικανή, το αποτέλεσμα είναι μεγάλο. Ευχαριστώ πολύ!


Αλεξάνδρα Σδούκου:

Ξεκινώντας θα ήθελα να ευχαριστήσω, θερμά, τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του. Είναι πραγματικά πολύ μεγάλη τιμή, πολύ μεγάλη ευθύνη να συνεχίσω να εργάζομαι για την Ενέργεια από τη θέση της Υφυπουργού πλέον -δεν μπορώ να το συνηθίσω ακόμα. Θα βάλω τα δυνατά μου για να τιμήσω αυτή την ευκαιρία και αυτή την εντολή που μας δόθηκε δύο φορές από τους πολίτες, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Είναι μια εντολή να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να αλλάξουμε προς το καλύτερο τις ζωές μας και τη χώρα μας. Θέλω πάρα πολύ να ευχαριστήσω τον κ. Κάπρο, έναν Πανεπιστημιακό δάσκαλο, άνθρωπο της Ενέργειας. Η δουλειά του ήταν και την προηγούμενη τετραετία και τα προηγούμενα χρόνια έμπνευση για μας στο Υπουργείο. Για όλα τα στελέχη και τους συνεργάτες του Υπουργείου.

Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη συνεργασία που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, για τη δουλειά που κάναμε μαζί, ακόμα και μέσα στα πολύ στενά πλαίσια της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Είμαι σίγουρη, βεβαίως, ότι αυτή η δουλειά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα. Θέλω να συγχαρώ τον νέο Υπουργό, κ. Υπουργέ τη δουλειά σας την γνωρίζουν όλοι. Έχετε αφήσει ένα πολύ σπουδαίο αποτύπωμα στο Υπουργείο Οικονομικών, με μια εξαιρετικά επιτυχημένη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης. Με τον κ. Σκυλακάκη είχα την ευκαιρία να συνεργαστούμε, επανειλημμένως, στους προηγούμενους ρόλους μας. Έχω εκτιμήσει πάρα πολύ τη μεθοδικότητα και την επιμονή του στην επίτευξη των στόχων. Ειδικά όταν ήθελε να γίνει κάτι σημαντικό την ίδια ημέρα, έπρεπε να γίνει πάση θυσία. Θυμάμαι ότι ανοίγαμε ακόμα και τυπογραφεία για να τυπωθούν τα απαραίτητα ΦΕΚ την ίδια εκείνη μέρα. Είμαι βέβαιη λοιπόν ότι η συνεργασία μας θα είναι εξαιρετικά γόνιμη.

Και θέλω κ. Υπουργέ να σας καλωσορίσω εκ μέρους όλων των στελεχών και των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου. Επίσης, θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Ταγαρά. Το γεγονός κ. Ταγαρά ότι ο Πρωθυπουργός επανεπιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό σας είναι μια επιβράβευση της πολύ σημαντικής δουλειάς που κάνατε τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ όλους τους αγαπημένους μου συναδέλφους Γενικούς Γραμματείς, με τους οποίους θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε.

Στον τομέα της Ενέργειας νομίζω ότι ο Υπουργός έδωσε το στίγμα, πάνω σε ποιους τομείς θα κινηθούμε. Θα συνεχίσουμε φυσικά τις πολιτικές μας, τις γνωρίζετε πολύ καλά. Παράλληλα, θα ανοίξουμε και νέα κεφάλαια και νέους τομείς στους οποίους δεν δώσαμε προτεραιότητα το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Φυσικά το επόμενο διάστημα θα έχουμε το χρόνο να εξειδικεύσουμε αναλυτικότερα τα μέτρα και τις πολιτικές. Όπως είπε και ο Υπουργός, έχουμε πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε, η οποία ωστόσο δεν μας αγχώνει, δεν μας τρομάζει. Είναι μια πρόκληση να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματικοί γίνεται. Και αυτό που νομίζω έχουμε όλοι ως κοινό στόχο είναι να υπηρετήσουμε τους κυβερνητικούς στόχους, να υπηρετήσουμε το όραμα του Πρωθυπουργού για την Ενέργεια και να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα έργο που θα είναι μετρήσιμο, με ορατά αποτελέσματα. Τόσο στη μεγάλη κλίμακα των εμβληματικών project, αλλά θα έλεγα και στο πεδίο της καθημερινότητας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Σας ευχαριστώ πολύ!


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ