Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκε η 52χρονη που ζούσε με 94 σκυλιά σε άθλιες συνθήκες υγιεινής

Αθώα έκρινε το δικαστήριο την 52χρονη που είχε συλληφθεί στις αρχές του μήνα, στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από καταγγελία ότι φιλοξενούσε 94 σκυλιά στο σπίτι της στη Θέρμη κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής.

Το δικαστήριο δέχτηκε τον ισχυρισμό της κατηγορουμένης ότι κατά τον έλεγχο ο χώρος ήταν βρόμικος επειδή η ίδια δεν είχε προλάβει να καθαρίσει.

Η ίδια στην απολογία της ανέφερε ότι λειτουργεί «νόμιμο καταφύγιο ζώων» και προσκόμισε σχετική σύμβαση με την αρμόδια δημοτική Αρχή.

Παραδέχθηκε ότι την ημέρα που έγινε ο έλεγχος ο χώρος ήταν βρόμικος επειδή δεν είχε προλάβει, όπως είπε, να καθαρίσει.

«Δυστυχώς έχω μείνει μόνη μου και υπάρχουν προτεραιότητες – να πάρουν τα άρρωστα ζώα τα χάπια τους, να ταΐσω τα νεογέννητα», σημείωσε μεταξύ άλλων η 52χρονη.

Οι δικαστές του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης δέχθηκαν τους ισχυρισμούς της και την αθώωσαν για τις πράξεις της μη τήρησης κανόνων ευζωίας ζώων συντροφιάς και της παραβίασης υγειονομικών κανονισμών.

Τι βρήκε η ΕΛ.ΑΣ κατά τον έλεγχο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο ελέγχου που διενεργήθηκε το πρωί της Τσικνοπέμπτης στο σπίτι της 52χρονης, εντοπίστηκαν συνολικά 94 σκυλιά να ζουν σε άθλιες συνθήκες και μάλιστα μαζί με νεκρά ποντίκια.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, τα σκυλιά ζούσαν στο σπίτι χωρίς να εξασφαλίζεται γι’ αυτά άνετο, υγιεινό και κατάλληλο κατάλυμα με αποτέλεσμα να παραβιάζονται οι κανόνες ευζωίας τους, ενώ οι χώροι όπου εντοπίστηκαν διαπιστώθηκε πως ήταν ακάθαρτοι και ρυπαροί, με πλήθος αδρανών υλικών, νεκρά τρωκτικά, λιμνάζοντα ύδατα και περιττώματα.

Ο έλεγχος είχε γίνει έπειτα από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής για ελλιπείς κανόνες υγιεινής με άμεσο κίνδυνο τόσο για την ίδια όσο και για τα ζώα.

Στο πλευρό της προέδρου του Φιλοζωικού Σωματείου «ΦΙΛΟΖΩΩ» η «Νέμεσις»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία «Νέμεσις» είχε στείλει επιστολή στήριξης της προέδρου του Φιλοζωικού Σωματείου «ΦΙΛΟΖΩΩ», Ευαγγελίας Βαγιωνάκη, που κατατέθηκε σήμερα, Τρίτη 19/3, στο Δικαστήριο.

Στην επιστολή της η Ομοσπονδία τάχθηκε στο πλευρό της από την πρώτη στιγμή και επισημαίνει τις δυσκολίες και θυσίες που κάνει για την ευζωία των ζώων που φροντίζει ενώ τονίζει ότι θεωρεί άδικη την επιβολή κυρώσεων.

Συγκεκριμένα η επιστολή της Ομοσπονδίας αναφέρει:

«Είμαστε στο πλευρό όλων αυτών των εθελοντών και των φιλοζωικών ομάδων που με αυταπάρνηση παλεύουν για την ευζωία των αδέσποτων ζώων.
Θεωρούμε ότι δεν θα έπρεπε να διώκεται ένας άνθρωπος σαν την Ευαγγελία Βαγιωνάκη που με τεράστιες θυσίες και δυσκολίες, φροντίζει να εξασφαλίσει την ευζωία τους, που έχει αφιερώσει την ζωή της στον να αποκτήσουν αυτά τα ζώα ένα καλύτερο αύριο μέσω του φιλοζωικού της σωματείου και την προώθηση τους σε υιοθεσίες. Θεωρούμε άδικο, την στιγμή που καθημερινά διαπράττονται εγκλήματα εις βάρος των ζώων από ανθρώπους που που παραμένουν ατιμώρητοι να εξαντλείται με αυστηρότητα η επιβολή κυρώσεων σε ένα τέτοιο άνθρωπο επειδή και μόνο δεν είχε προλάβει ακόμη να κάνει την καθημερινή της καθαριότητα του χώρου που φιλοξενεί τα ζώα. Άνθρωποι σαν την κυρία Βαγιωνάκη χρειάζονται την στήριξη και την βοήθεια όλων μας και πρωτίστως των Δήμων που συνεχίζουν να αδιαφορούν για το τεράστιο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην χώρα μας.»


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ