Ξαναρχίζει η φαλαινοθηρία στην Ισλανδία – Νέες κατευθυντήριες γραμμές για την ταχύτερη θανάτωσή τους

Ύστερα από μια δίμηνη διακοπή, η κυβέρνηση της Ισλανδίας ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη (31/8), πως η φαλαινοθηρία θα συνεχιστεί, αλλά αυτή τη φορά με νέες κατευθυντήριες γραμμές για την ταχύτερη θανάτωσή τους.

Το 2006, η Ισλανδία επέτρεψε ξανά το κυνήγι πτεροφαλαινών, που μπορούν να ξεπερνούν σε μήκος τα 20 μέτρα, έπειτα από μια 20ετή παύση. Η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας – ένας παγκόσμιος οργανισμός που επιβλέπει τη διατήρηση του είδους – επέβαλε μορατόριουμ το 1986, αφού ορισμένα είδη άγγιξαν τα όρια της εξαφάνισης.

Σήμερα, παρόλο που αρκετά είδη εξακολουθούν να απειλούνται με εξαφάνιση ή ακόμη και να βρίσκονται ένα βήμα πριν από αυτήν, η Ισλανδία, όπως η Νορβηγία και η Ιαπωνία, έλαβε την απόφαση να επανεκκινήσει την εμπορική φαλαινοθηρία.

Το Ρέικιαβικ είχε αναστείλει την εμπορική φαλαινοθηρία τον Ιούνιο, διότι μια έκθεση της κυβέρνησης ανέφερε ότι ο θάνατος των φαλαινών καθυστερούσε πολύ να έρθει μετά το καμάκωμά τους, σε ορισμένες περιπτώσεις έπειτα από ώρες, κάτι που συνέβαινε κατά παράβαση της νομοθεσίας για την ευημερία των ζώων.

Εντούτοις, μια κυβερνητική ομάδα εργασίας έκρινε τώρα πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά τις μεθόδους κυνηγιού και, συνεπώς, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το κυνήγι φαλαινών μπορεί να συνεχιστεί.

«Θα εκδοθεί κανονισμός που θα περιλαμβάνει λεπτομερείς και αυστηρότερες απαιτήσεις για τον κυνηγετικό εξοπλισμό και τις μεθόδους κυνηγιού, καθώς και αυξημένη εποπτεία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας της ισλανδικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ισλανδίας ανέφερε ότι οι κυνηγοί φαλαινών θα πρέπει να ολοκληρώσουν ένα σεμινάριο για τη βιολογία του είδους, ώστε να γνωρίζουν πώς αντιλαμβάνονται τον πόνο και το στρες.

Προβλέπεται, επίσης, να τους δοθούν λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να τρυπούν τα θαλάσσια θηλαστικά με καμάκι, προκειμένου να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και ανώδυνη θανάτωσή τους.



Η απάντηση της οργάνωσης WDC για την προστασία των φαλαινών

Η φιλανθρωπική οργάνωση Whale and Dolphin Conservation (WDC), η οποία αγωνίζεται για τη διατήρηση των φαλαινών και των δελφινιών, μέσω ανάρτησης στο X, πρώην Twitter, εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση της Ισλανδίας, αναφέροντας πως τα νέα είναι «καταστροφικά».

Αναφορικά με την άποψη ότι η καλύτερη κατάρτιση και ο καλύτερος εξοπλισμός των φαλαινοθήρων θα μπορούσε να καταστήσει τη φαλαινοθηρία αποδεκτή, η οργάνωση την χαρακτήρισε «αστεία» και δήλωσε πως η θανάτωση μιας φάλαινας δεν μπορεί να γίνει ποτέ με ανθρώπινο τρόπο, ανεξάρτητα από το πόσο καλά εκπαιδευμένος είναι ο κυνηγός.

Η ανάρτηση της οργάνωσης καταλήγει αναφέροντας πως η WDC στέκεται στο πλευρό των Ισλανδών, η πλειοψηφία των οποίων αντιτάσσεται στη φαλαινοθηρία, σύμφωνα με την ίδια, και πως υποστηρίζει τον τερματισμό της. Παρά τα σπαρακτικά νέα, «τώρα δεν είναι ώρα να τα παρατήσουμε», αναφέρει.



Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ