Ακριβότερη η μπίρα και με διαφορετική γεύση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής – Μειώνεται η ποιότητα του λυκίσκου  

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η κλιματική κρίση επηρεάζει ήδη τη γεύση και την ποιότητα της μπύρας.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, το βασικό συστατικό της συντριπτικής πλειοψηφίας των μπιρών, ο λυκίσκος, επηρεάζεται ήδη από την παγκόσμια θέρμανση, η οποία επιδρά αρνητικά τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητά του. Συνεπεία αυτού, η μπίρα ενδέχεται να πωλείται ακριβότερα, ενώ οι παραγωγοί θα πρέπει να προσαρμόσουν τις μεθόδους παρασκευής τους.

Οι προβλέψεις των επιστημόνων κάνουν λόγο για μείωση των αποδόσεων λυκίσκου στις ευρωπαϊκές περιοχές καλλιέργειας κατά 4,1-18,4% έως το 2050, εκτός εάν οι καλλιεργητές βρουν τρόπο να προσαρμοστούν στις θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις,η περιεκτικότητα άλφα οξέων στον λυκίσκο, τα οποία ευθύνονται για τη χαρακτηριστική γεύση και οσμή τής μπίρας, θα μειωθεί κατά 20-31%.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η ζήτηση για υψηλής ποιότητας λυκίσκο έχει σημειώσει αύξηση λόγω της έκρηξης των craft μπιρών, αλλά -την ίδια ώρα- οι εκπομπές αερίων που θερμαίνουν τον πλανήτη, θέτουν τη βιομηχανία σε κίνδυνο, όπως αναφέρεται στην προσφάτως δημοσιευθείσα μελέτη.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως «παρατηρείται μείωση της ποιότητας και της ποσότητας του παραδοσιακού αρωματικού λυκίσκου σε όλη την Ευρώπη και για αυτό απαιτούνται επείγοντα μέτρα προσαρμογής της στην αγορά» Η ερευνητική εργασία, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, υπογραμμίζει ότι «όλα τα σενάρια προβλέπουν μείωση των αποδόσεων λυκίσκου μεταξύ 12% και 35% κατά την περίοδο 2021-2050 σε όλες τις μεγάλες περιοχές καλλιέργειάς του στην Ευρώπη».

Ιδιαίτερα αισθητά αναμένεται να γίνουν τα προαναφερθέντα στη Βρετανία, ενώ οι υψηλότερες μειώσεις στην παραγωγή λυκίσκου θα γίνουν αισθητές στη Σλοβενία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνητών. Με την μπίρα να αποτελεί το τρίτο δημοφιλέστερο ποτό στον κόσμο, μετά το νερό και το τσάι, οι καλλιεργητές λυκίσκου θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα εάν θέλουν να απορροφήσουν όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα τις επιπτώσεις τής κλιματικής αλλαγής που έχει «χτυπήσει» τον κλάδο τους, σημειώνουν οι ερευνητές, κάτι που σημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον θα κληθούν να προσπαθήσουν σκληρότερα για να επιτύχουν τη σημερινή ποιότητα παραγωγής.


Με πληροφορίες από Guardian


Έρευνα


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram & στο Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ