Κλιματική αλλαγή: Πώς η αναγεννητική γεωργία θα μπορούσε να σώσει τις καλλιέργειες

Ο Μπένεντικτ Μπέζελ παράτησε την καριέρα του ως τραπεζικός αναλυτής για να γίνει αγρότης. Η περίπτωσή του καταδεικνύει πως υπάρχουν λύσεις για την επιβίωση των καλλιεργειών, παρά τις επιβλαβείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η αναγεννητική γεωργία πρόκειται για μια φιλοσοφία, ακολουθούμενη από ένα σύνολο γεωργικών πρακτικών, στόχος της οποίας αποτελεί η αντιστροφή της εξάντλησης των φυσικών πόρων που έχει προκαλέσει η βιομηχανική γεωργία. Η αναγεννητική γεωργία επιδιώκει να εξασφαλίσει ένα υγιές έδαφος για τα επόμενα χρόνια, να αυξήσει τη βιοποικιλότητα, να οδηγήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων και να επιτύχει τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Το έδαφος του Βρανδεμβούργου δεν είναι το πλέον κατάλληλο για καλλιέργεια: είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά και αμμώδες, ενώ η περιοχή χαρακτηρίζεται επίσης από ξηρασία. Ο Μπένεντικτ Μπέζελ αποφάσισε, ωστόσο, να το τολμήσει: το 2016 εγκατέλειψε την καριέρα του ως τραπεζικός επενδυτής και ανέλαβε ένα μεγάλο κτήμα των γονιών του στο ανατολικό Βρανδεμβούργο: 3.000 εκτάρια γης, εκ των οποίων 2.000 εκτάρια δασικής έκτασης και 1.000 καλλιεργήσιμα.

Έχοντας εργαστεί στο παρελθόν με νεοφυείς επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, στράφηκε στις καινοτόμες τεχνολογίες γεωργίας. Έπειτα από δύο καλοκαίρια ξηρασίας, ο Μπέζελ συνειδητοποίησε πως «τέτοιες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά για τη διαχείριση των συμπτωμάτων ενός άρρωστου συστήματος».


Το έδαφος είναι η βάση των πάντων

Σήμερα, ο Μπέζελ είναι πεπεισμένος ότι οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τεχνικές λύσεις. Πρώτα, είναι καθοριστικής σημασίας να θεραπεύσουμε το οικοσύστημα και να δημιουργήσουμε εκ νέου άθικτα οικοσυστήματα. Επομένως, η υγεία του εδάφους, και κατ’ επέκτασιν η διατήρηση της βιοποικιλότητας, βρίσκονται στο επίκεντρο της καθημερινής εργασίας του Μπέζελ.

Photo: Emanuel Finckenstein/DW
Photo: Emanuel Finckenstein/DW

Αγροδασικά συστήματα και συμβιωτική κτηνοτροφία

Αν επισκεφθεί κανείς το κτήμα του Μπέζελ σήμερα, αυτό που θα αντικρίσει είναι καλλιεργήσιμη γη που διακόπτεται ανά λίγα μέτρα από στενές λωρίδες μη καλλιεργήσιμης γης. Έχουν κι αυτές λόγο ύπαρξης και μάλιστα σημαντικό: σε αυτές φυτρώνουν δέντρα και θάμνοι, που ανακόπτουν τους ανέμους και συνεπώς μειώνουν τη διάβρωση του εδάφους. Επιπλέον, παρέχουν ένα πιο υγρό μικροκλίμα, προσφέρουν έναν βιότοπο για έντομα και πτηνά, αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα στο έδαφος και εξακολουθούν να παρέχουν ξηρούς καρπούς, μούρα ή φρούτα που μπορούν να συγκομιστούν.

Οι αγελάδες που βόσκουν στο κτήμα όλον τον χρόνο, σε μικρές εκτάσεις και χωράφια, είναι περισσότερες από 150, και μετακινούνται από δύο έως και τέσσερις φορές την ημέρα. Ο Μπέζελ φροντίζει οι αγελάδες να στέκονται πάντα κοντά η μία στην άλλη, σε μία διαδικασία κατά το δυνατόν παρόμοια με αυτή της φυσικής βόσκησης.

Η εν λόγω γεωργική προσέγγιση σημειώνει ήδη τις πρώτες επιτυχίες και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς τα δέντρα και οι θάμνοι που καλλιεργήθηκαν από σπόρους δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα, παρόλο που το τελευταίο καλοκαίρι ήταν πολύ ζεστό και αντίξοο. Και πέραν αυτών, η βόσκηση βελτίωσε επίσης την ποιότητα του εδάφους και την ικανότητα απορρόφησης νερού.

Στο κτήμα του Μπέζελ, η καλλιεργήσιμη γη διακόπτεται κάθε λίγα μέτρα από στενές λωρίδες μη καλλιεργήσιμης γης και υπάρχει λόγος γι' αυτό (Photo: Emanuel Finckenstein/DW)
Στο κτήμα του Μπέζελ, η καλλιεργήσιμη γη διακόπτεται κάθε λίγα μέτρα από στενές λωρίδες μη καλλιεργήσιμης γης και υπάρχει λόγος γι’ αυτό (Photo: Emanuel Finckenstein/DW)

Μπορεί η αναγεννητική γεωργία να θρέψει όλον τον πληθυσμό;

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται πολύ ωραία, αλλά υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα που παραμένει: θα μπορούσαμε να θρέψουμε οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπων χωρίς βιομηχανική γεωργική παραγωγή; Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που συνηγορούν υπέρ αυτού.


Τα οικονομικά οφέλη της αναγεννητικής γεωργίας

Η αναγεννητική γεωργία δεν θα είναι απαραίτητα ακριβότερη για τους καταναλωτές. Η βιομηχανική παραγωγή έχει πολλές εξωτερικές δαπάνες, όπως αυτές που προκύπτουν από τα εξαντλημένα εδάφη, τη μειωμένη βιοποικιλότητα ή τη μειωμένη ποιότητα νερού, δαπάνες που δεν αντικατοπτρίζονται στις τιμές των προϊόντων.


Η μετάβαση αποτελεί πρόκληση

Η μετάβαση είναι δύσκολη. Η αναγεννητική γεωργία δεν είναι παντού η ίδια. Κάθε αγρότης πρέπει να αναλύσει λεπτομερώς τη δική του τοποθεσία και τις επικρατούσες συνθήκες. Σύμφωνα με τον Μπέζελ, οι μέθοδοί του δεν είναι εξίσου κατάλληλες για όλες τις τοποθεσίες.

Τα τελευταία χρόνια, κατά τη διαδικασία μετάβασης, ο Μπέζελ έχει λάβει μεγάλη βοήθεια από την επιστημονική κοινότητα. Ο ίδιος εγκαινίασε, επίσης, ένα ίδρυμα για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στο Βρανδεμβούργο, προκειμένου να τα διαθέσει στο κοινό.


Με πληροφορίες από Deutsche Welle


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram & στο Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ