ΠΦΠΟ: Παράταση προθεσμίας συμμόρφωσης λειτουργούντων καταφυγίων ζώων συντροφιάς με τις προδιαγραφές του ν. 4830/2021

Της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

Η άποψη της ΠΦΠΟ για τα καταφύγια των φιλοζωικών – Συμμετοχή στην διαβούλευση
του σχετικού άρθρου του νομοσχεδίου με τίτλο: Παράταση προθεσμίας συμμόρφωσης λειτουργούντων καταφυγίων ζώων συντροφιάς με τις προδιαγραφές του ν. 4830/2021

Όσοι/ες συμφωνείτε μπείτε στη διαβούλευση και προσθέστε το ως σχόλιο: http://www.opengov.gr/ypes/?p=8830

Στην χώρα μας λειτουργούν πολλά καταφύγια φιλοζωικών οργανώσεων ή/και ομάδων φιλόζωων που στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την νομιμοποίηση τους, όχι μόνο σε σχέση με τις προδιαγραφές λειτουργίας τους αλλά κυρίως λόγω χωροταξικών/πολεοδομικών εμποδίων. Στην τελευταία περίπτωση η απλή παράταση δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα.

Επίσης υπάρχουν και πολλά καταφύγια που υπέστησαν ζημιές λόγω πλημμυρών & πυρκαγιών και τα οποία για να ξαναφτιαχτούν ή να αναζητηθούν εναλλακτικοί χώροι χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Σε όλα τα παραπάνω καταφύγια φιλοξενούνται χιλιάδες ζώα που είτε λόγω της κατάστασής της υγείας τους είτε του μακροχρόνιου εγκλεισμού τους, είναι αδύνατο να επανενταχθούν.

Για αυτούς τους λόγους ζητάμε το άρθρο να τροποποιηθεί ώστε να περιλάβει τα παρακάτω βήματα:

1. Να συσταθεί μια task force με στελέχη των Υπουργείων α. Περιβάλλοντος (αρμοδιότητες Χωροταξίας και Πολεοδομίας), β. Αγροτικής Ανάπτυξης (αρμοδιότητες κτηνιατρικού ελέγχου) και γ. ΥΠΕΣ (Ειδική Γραμματεία Ζώων Συντροφιάς), που θα μελετήσει τα καταφύγια που θα υποβάλλουν σχετική αίτηση και θα προτείνει τι ενέργειες χρειάζονται να γίνουν σε όλα τα πεδία, προκειμένου να νομιμοποιηθούν.

2. Να υπάρξει συντονισμός με τους οικείους Δήμους, για να παραχωρηθούν χώροι προς χρήση καταφυγίων μέσω συμβάσεων με τις φιλοζωικές οργανώσεις στην περίπτωση που κάποια καταφύγια δεν δύνανται σε καμία περίπτωση να αδειοδοτηθούν ή που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.

3. Να υπάρξει τεχνική βοήθεια και χρηματοδότηση στα καταφύγια προκειμένου να νομιμοποιηθούν όπως γίνεται με τα δημοτικά καταφύγια

4. Μέχρι τότε να παραταθεί η λειτουργία των καταφυγίων που έχουν υποβάλει αίτηση για την νομιμοποίησή τους.

Ο νόμος αναγνωρίζει το τεράστιο εθελοντικό έργο των φιλοζωικών οργανώσεων και προβλέπει την συνεργασία τους με τους Δήμους.

Προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία αναβάθμιση των χώρων φιλοξενίας, που θα εξασφαλίζει την ευζωία και την ασφάλεια των ζώων, θεωρούμε επιβεβλημένο να γίνουν οι παραπάνω κινήσεις που θα εξασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς για τα καταφύγια στη χώρα μας.

Σε κάθε διαφορετική περίπτωση, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί και η χώρα θα συνεχίσει να είναι γεμάτη με άτυπα καταφύγια, αρκετά από τα οποία είναι ακατάλληλα γιατί αφενός δεν ελέγχονται και αφετέρου οι εθελοντές δεν έχουν τη δυνατότητα να τα βελτιώσουν.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ