Νέμεσις: Επιδοτούν και πάλι μια κλινικά νεκρή επιχειρηματική δραστηριότητα

Άρθρο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία «Νέμεσις», για το Περιβάλλον, τα Ζώα, το Κυνήγι 

Άλλα 55.000 ευρώ σε 12 ελληνικές επιχειρήσεις γούνας, μετά τα 4.500.000 ευρώ στο «Β΄πρόγραμμα ενίσχυσης των γουνοποιητικών επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την Ρωσοουκρανική Σύρραξη», δίνει το κράτος μας για να πάνε ταξίδι οι γουνέμποροι στο Μιλάνο, στη Διεθνή έκθεση γούνας.

“Επιστημονικά”, στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε, η επιδότηση αυτή λέγεται, “για την εξωστρέφεια του κλάδου της γούνας”.

Όλα αυτά σε μία χώρα που ο λαός της στην πλειοψηφία του- πλην των λίγων και εκλεκτών – τρέφεται με κουπόνια και τoστ.

Μέσα σε όλα τα παράλογα και τα ανήκουστα που μας συμβαίνουν, προκύπτει και η ενίσχυση μίας αναχρονιστικής και μη ηθικής για τα ζώα πρακτικής: Αυτή της εκ τροφής και της θανάτωσης γουνοφόρων ζώων ως πρώτη ύλη των επιχειρήσεων γουνοποιίας.

Είναι γνωστό ότι στην Καστοριά και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει η ενασχόληση των κατοίκων εδώ και πολλά χρόνια σε αυτό τον τομέα. Δε μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να αποτελέσει «καμάρι» ούτε και πρέπει να πριμοδοτούνται τέτοιες πρακτικές.

Πρόκειται για έναν τομέα αναχρονιστικό που φθίνει ολοένα και περισσότερο στην παγκόσμια αγορά γιατί οι άνθρωποι ευτυχώς επιλέγουν και επιζητούν διαφορετικούς- ηθικούς και οικολογικούς τρόπους ένδυσης και υπόδησης, αλλά και γιατί η πανδημία υπήρξε ολέθρια με τα γουνοφόρα ζώα εκτροφής.

Οι μεγάλοι οίκοι μόδας παγκοσμίως έχουν διαγράψει τη γούνα από τις δημιουργίες τους. «Η γούνα είναι φόνος»- όπως λένε, αφού για τη δημιουργία ενός μόνο παλτού μινκ, απαιτείται η θανάτωση 600 ζώων.

Στην Ευρώπη 19 χώρες έχουν απαγορεύσει την εκτροφή γούνας, με 14 χώρες από αυτές να βρίσκονται στην Ε.Ε.

Το μόνο αγοραστικό κοινό που έχει απομείνει είναι της Κίνας και της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 98/58/EC, η εκτροφή των ζώων για την γούνα τους πρέπει να απαγορευτεί: «Κανένα ζώο δεν πρέπει να εκτρέφεται, εκτός εάν αναμένεται ότι δε θα υπάρχουν επιζήμιες συνέπειες για την υγεία ή την ευζωία του ζώου, με βάση τον φαινότυπο ή τον γενότυπό του»

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το παράδειγμα της Ιταλίας όπου η κατάργηση της γουνοποιίας συνδέθηκε με την πράσινη ανάπτυξη. Η αποζημίωση που δόθηκε στους κτηνοτρόφους, η οποία καλύπτεται από ένα ταμείο του υπουργείου Γεωργίας, ανήλθε σε 3.000.000 ευρώ.

Ο κύριος Αυγενάκης από την άλλη περήφανα ανακοίνωσε ότι το ελληνικό κράτος διαθέτει 4.500.000 ευρώ στο «Β΄ πρόγραμμα ενίσχυσης των γουνοποιητικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Ρωσοουκρανική Σύρραξη».

Ποσό που ήδη το Φεβρουάριο άρχισε να εκταμιεύεται προς τις επιχειρήσεις.

Και ενώ ο πρωτογενής τομέας πεθαίνει και οι αγρότες είναι στους δρόμους, 12 επιχειρήσεις του κλάδου της γούνας επιδοτούνται με 55.000 ευρώ, για να συμμετέχουν στη διεθνή έκθεση του Μιλάνου από 18 έως 21 Φεβρουαρίου 2024- «Milano Fashion And Jewels».

Εν μέσω των αναχρονιστικών αυτών πρακτικών για τη χώρα μας- και όχι μόνο- και με βάση την παγκόσμια πλέον διαφαινόμενη βούληση, ζητούμε την ΑΜΕΣΗ κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων και της γουνοποιίας γενικότερα, καθώς και τη μετάβαση σε άλλες μορφές παραγωγής ασφαλούς, ηθικής και βιώσιμης.

Κανείς δεν επιθυμεί να μείνουν άνεργοι εργαζόμενοι και να πεινάσουν οικογένειες: Σαφώς και όλοι οι απασχολούμενοι του τομέα θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να απορροφηθούν σύμφωνα με το «Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης».
Ενημερώνουμε επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάνθη, ότι τα αιτήματα των Ευρωπαίων πολιτών από την πρωτοβουλία Fur Free Europe European Citizens’ Initiative (ECI) πρέπει να γίνουν σεβαστά και επιτέλους η Ε.Ε. πρέπει να τερματίσει αυτήν την περιττή, ανήθικη και απαρχαιωμένη πρακτική.

Εμείς από πλευράς μας, μια χώρα που ισχυρίζεται ότι για πρώτη φορά διαθέτει έναν σύγχρονο φιλοζωικό νόμο, μια χώρα που αυτοπροβάλλεται μέσα από το τικτοκ, δεν νοείται να μην είναι συνεπής προς την εικόνα και την εντύπωση που θέλει να δημιουργήσει.

Γιατί αυτό ονομάζεται καθαρά, υποκρισία.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ