Άγρια ζωή: Εξαφανίζεται 35 φορές ταχύτερα από το αναμενόμενο

Ορισμένα είδη άγριας ζωής εξαφανίζονται γρηγορότερα απ’ ό,τι αναμενόταν και μάλιστα με ρυθμό κατά 35 φορές υψηλότερο του μέσου όρου, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές προειδοποιούν πως η έκτη μαζική εξαφάνιση στην ιστορία της Γης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και -δυστυχώς- επιταχύνεται. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν αναλύοντας τον ρυθμό εξαφάνισης στενά συνδεδεμένων ειδών ζώων τα τελευταία 500 χρόνια. Διαπίστωσαν, επίσης, πως θα χρειάζονταν 18.000 χρόνια για να εξαφανιστούν αν δεν υπήρχαν άνθρωποι, ενώ ο ρυθμός με τον οποίο εκλείπουν παρουσιάζει αύξηση.


Η νέα έρευνα και οι διαπιστώσεις

Η ερευνητική εργασία με τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. Διαπιστώθηκε ότι 73 ομάδες ειδών θηλαστικών, πτηνών, ερπετών και αμφιβίων έχουν εξαφανιστεί από το 1500. Ωστόσο, αν οι  τάσεις είχαν ακολουθήσει τους μέσους ρυθμούς εξαφάνισης πριν από την ανθρώπινη επίδραση, θα αναμενόταν αν έχουν εξαφανιστεί μόλις δύο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών. Στα είδη που εξαφανίστηκαν περιλαμβάνονται τα πουλιά-ελέφαντες της Μαδαγασκάρης, τα μόα από τη Νέα Ζηλανδία και οι μελιτοφάγοι μόχο της Χαβάης.

Θεωρώντας δεδομένη την περαιτέρω καταστροφή των ενδιαιτημάτων, την κλιματική κρίση και τη συνέχιση του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής, οι απώλειες αναμένεται να επιταχυνθούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με το πιο δυσοίωνο σενάριο, μέχρι το τέλος του τρέχοντος αιώνα θα έχουν εξαφανιστεί όλες οι ομάδες που σήμερα απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ ο ρυθμός θα είναι κατά 354 φορές υψηλότερος από τον μέσο όρο των τελευταίων εκατομμυρίων ετών.

Οι συγγραφείς της μελέτης, οι καθηγητές Χεράρντο Θεμπάγιος και Πολ Έρλιχ, έχουν ήδη διαπιστώσει ότι τα είδη εξαφανίζονται σε κλίμακα παρόμοια με το γεγονός που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους και προειδοποιούν ότι η απώλεια αυτή αποτελεί απειλή για τη διατήρηση του ανθρώπινου πολιτισμού.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι επιστήμονες διαφωνούν με τον ισχυρισμό ότι μια έκτη μαζική εξαφάνιση βρίσκεται σε εξέλιξη, μια αξιολόγηση του ΟΗΕ από το 2019 διαπίστωσε ότι 1 εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εξαιτίας των πιέσεων που ασκεί ο άνθρωπος στο περιβάλλον.

Photo: David Clode/Unsplash
Photo: David Clode/Unsplash

«Έχουμε ακόμη χρόνο»

«Ένας τέτοιος ακρωτηριασμός του δέντρου της ζωής και η συνακόλουθη απώλεια των οικοσυστημικών υπηρεσιών που παρέχει η βιοποικιλότητα στην ανθρωπότητα αποτελεί σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα του πολιτισμού. Άμεσες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προσπάθειες πρωτοφανούς κλίμακας είναι απαραίτητες αν θέλουμε να αποτρέψουμε αυτές τις εξαφανίσεις και τις κοινωνικές επιπτώσεις τους», αναφέρεται στη μελέτη.

Ο καθηγητής Θεμπάγιος από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού,  ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε στον Guardian ότι τα αποτελέσματα ήταν χειρότερα από ό,τι περίμενε. Παρ’ όλα αυτά, θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να δράσουμε.

«Χάνοντας όλα αυτά τα γένη ζώων, χάνουμε τα θεμέλια του πλανήτη για να υπάρχει ζωή εν γένει και ανθρώπινη ζωή ειδικότερα. Αν έχετε έναν τοίχο φτιαγμένο από τούβλα, αν χάσετε μερικά, δεν θα καταρρεύσει, αλλά δεν θα είναι τόσο ισχυρός. Αν χάσετε πολλά τούβλα, κάποια στιγμή θα καταρρεύσει. Ο συνδυασμός των αερίων στην ατμόσφαιρα που μας επιτρέπει να έχουμε ζωή στον πλανήτη εξαρτάται από τα φυτά, τα ζώα και τους οργανισμούς», δήλωσε.

«Όσο δραματικά και αν είναι τα αποτελέσματα, αυτό που είναι σημαντικό να αναφέρουμε είναι ότι έχουμε ακόμη χρόνο. Το παράθυρο όμως κλείνει με ταχείς ρυθμούς. Υπάρχει ελπίδα, αλλά πρέπει να δράσουμε γρήγορα», προσέθεσε.



Έρευνα


Με πληροφορίες από Guardian


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram & στο Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ