«Από Βόρεια Εύβοια σε Έβρο, Ρόδο, Θεσσαλία… Εμείς τι κάνουμε;» – Εκδήλωση με αφορμή την πυρκαγιά του 2021

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, στις 6μμ θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, εκδήλωση με αφορμή την πυρκαγιά του 2021 στη Βόρεια Εύβοια, αλλά και τις φετινές καταστροφές σε Έβρο, Ρόδο, Θεσσαλία, και όχι μόνο.

Στην εκδήλωση καλούνται οι δημιουργοί των δύο ντοκιμαντέρ για την Βόρεια Εύβοια, Βασίλης Νίκας με το ντοκιμαντέρ «Βόρεια Εύβοια· Κανένας Νεκρός (!)» και Νέλλη Ψαρρού και Ιωάννης Λαζάρου, με το ντοκιμαντέρ σε δύο μέρη «Βόρεια Εύβοια, Το Σχέδιο» – τα τελευταία δύο μέρη είναι αναρτημένα στη σελίδα www.tosxedio.com και αποτελούν ήδη ταινίες αναφοράς για την πυρκαγιά με μισό εκατομμύριο θεατές.

Αν στα ντοκιμαντέρ μας για την καμένη Βόρεια Εύβοια αλλάζαμε το όνομα της περιοχής, σε Ρόδο, Έβρο, Κέρκυρα, Δερβενοχώρια, ακόμα και Θεσσαλία, τότε η έρευνά μας θα μπορούσε κάλλιστα να αναφέρεται σε αυτές τις περιοχές.

«Με αυτόν τον προβληματισμό, εμείς, που έχουμε ζήσει τις ημέρες της πυρκαγιάς να καίγεται ο τόπος μας, γιατί προφανώς δεν υπήρξε κανένα σοβαρό σχέδιο πυροπροστασίας, και αποτελεσματικής δασοπυρόσβεσης, σε συνδυασμό με τον αρνητικό, όπως αποδείχθηκε, ρόλο του “112”, θέλουμε να ενημερώσουμε τους συνανθρώπους μας στις περιοχές που έχουν πληγεί, για τους κινδύνους και τις παγίδες των υποσχέσεων αποκατάστασης και στήριξης», αναφέρουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

«Θέλουμε να μοιραστούμε τη δική μας εμπειρία σχετικά με τη διαχείριση της βοήθειας που στάλθηκε ως αλληλεγγύη, την πορεία των αποζημιώσεων και, κυρίως, σχετικά με το πως πρέπει να προετοιμαστούμε ως πολίτες για τη σωτηρία των δασών που έχουν απομείνει. Μας απασχολεί δηλαδή το τι κάνουμε εμείς. Αυτή η εκδήλωση είναι ένα κάλεσμα για συζήτηση και κατάθεση προτάσεων με σκοπό να πάρουμε εμείς τη ζωή μας στα χέρια μας», συμπληρώνουν.

Καλούν πολίτες και συλλογικότητες να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Καλούν επίσης ομάδες πληγέντων από όλη την Ελλάδα να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές, ώστε να συνδεθούν από τον τόπο τους, να παρακολουθήσουν διαδικτυακά και να παρέμβουν.

Ομιλητές (ολιγόλεπτες ομιλίες)

  • Νέλλη Ψαρρού, πολιτική επιστήμονας, ανεξάρτητη δημοσιογράφος
  • Ιωάννης Λαζάρου, εικαστικός, ερευνητής δημοσιογράφος
  • Κωνσταντίνος Αγγέλου, εικαστικός, φιλόσοφος
  • Τάσος Μπαλτάς, πρόεδρος Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας
  • Τάσος Σταματίου, πρόεδρος Αναγκαστικού Δασικού Συνεταιρισμού Ελληνικών
  • Βασίλης Νίκας, φωτογράφος

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ διάρκειας 55΄ «Βόρεια Εύβοια· Κανένας Νεκρός (!)».

Την εκδήλωση υποστηρίζουν το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, ο Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας και η Φωνή του Δάσους.

Μπορείτε να βρείτε την εκδήλωση ΕΔΩ


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ