ΑΡΧΕΛΩΝ: Πάνω από 5.800 οι φωλιές που καταγράφηκαν με καθημερινό περπάτημα στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας το 2022

Κάθε χρόνο η επιτυχία αναπαραγωγής της χελώνας Καρέττα επηρεάζεται από τα καιρικά φαινόμενα, τη διάβρωση του εδάφους, τη θήρευση από άγρια ζώα, αλλά και από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις παραλίες ωοτοκίας.

Για να καταγράψουν και να προστατέψουν τις φωλιές και τους εκκολαπτόμενους νεοσσούς, οι εκπαιδευμένοι ερευνητές και εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατασκηνώνουν κοντά στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της χώρας από τον Μάιο μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου.

Το καλοκαίρι του 2022, οι εθελοντές/ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφεραν να καλύψουν περίπου 100 χιλιόμετρα παραλιών ωοτοκίας. «Η πυκνότητα των φωλιών δεν είναι ίδια σε κάθε παραλία ωοτοκίας και οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φωλιών παρατηρήθηκαν, όπως κάθε χρόνο, στον Κόλπο του Λαγανά της Ζακύνθου (5,5 χλμ.), και στο νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο (9,5 χλμ.)» λέει ο Μιχάλης Σουρουλίδης, Υπεύθυνος του Προγράμματος Δυτικής Πελοποννήσου.

Φωτο ΑΡΧΕΛΩΝ-Archelon, the Sea Turtle Protection Society of Greece

Η μεγαλύτερη αναπαραγωγική δραστηριότητα καταγράφηκε στην Πελοπόννησο με 4.280 φωλιές, ξεπερνώντας τον μέσο όρο του αριθμού των φωλιών στην περιοχή της προηγούμενη δεκαετίας.

Φωτο ΑΡΧΕΛΩΝ-Archelon, the Sea Turtle Protection Society of Greece

Στην Πελοπόννησο ο ΑΡΧΕΛΩΝ δραστηριοποιείται στις παραλίες του Κοτυχίου, του Κυπαρισσιακού κόλπου, του Ρωμανού, της Κορώνης, του Λακωνικού κόλπου και του Ευρώτα, ενώ 16 χιλιόμετρα παραλίας ωοτοκίας στην νοτιοανατολική Λακωνία καλύπτονται από την δράση του Συλλόγου «Τουλίπα Γουλιμή» σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Στον Κόλπο του Λαγανά της Ζακύνθου το 2022 καταγράφηκαν περισσότερες από 1.180 φωλιές οι οποίες προστατεύτηκαν με τη συνεργασία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων – Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α). Ο αριθμός των φωλιών παραμένει σχετικά σταθερός την τελευταία δεκαετία.

Στην Κρήτη οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψαν και προστάτεψαν γύρω στις 380 φωλιές σε περισσότερα από 30 χιλιόμετρα παραλίας στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και τον κόλπο της Μεσσαράς. Ο αριθμός των φωλιών είναι στα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Οι εθελοντές ξυπνούν καθημερινά χαράματα και περπατούν στις παραλίες ωοτοκίας, κάτω από τον καυτό ήλιο, ώστε να εντοπίσουν τα ίχνη που έχουν αφήσει οι θαλάσσιες χελώνες στην άμμο κατά το προηγούμενο βράδυ. Τα ίχνη αυτά θα τους οδηγήσουν στις φωλιές με τα αυγά των χελωνών, τα οποία βρίσκονται καλά κρυμμένα κάτω από την ζεστή άμμο.

Στις φωλιές που εντοπίζουν τοποθετούν ειδικούς κλωβούς, οι οποίοι προστατεύουν τα αυγά, τόσο από τη θήρευση από άγρια ζώα, όσο και από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Φωλιές που γίνονται σε «επικίνδυνα» σημεία με υψηλή τουριστική χρήση μεταφέρονται με ειδικό τρόπο σε άλλες κατάλληλες θέσεις. Σε φωλιές που απειλούνται από φωτο-ρύπανση, λίγες μέρες πριν την εκκόλαψη τοποθετούνται σκίαστρα για να αποτραπεί ο αποπροσανατολισμός και ο θάνατος των νεοσσών.

Όταν τα αυγά ξεκινούν να εκκολάπτονται, οι εθελοντές είναι και πάλι εκεί για να καταγράψουν και προστατέψουν την πορεία των μικρών χελωνών στη θάλασσα.

Πάνω από 240.000 χελωνάκια υπολογίζουν ότι έφτασαν στη Μεσόγειο από τις παραλίες ωοτοκίας της Ελλάδας, χάρις στις προσπάθειες των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Λίγα από αυτά θα φτάσουν στην ενηλικίωση, κάπου μεταξύ του ενός στα 1.000 και ενός στα 10.000. Τα μικρά χελωνάκια αποτελούν τροφή για πολλούς άλλους οργανισμούς της θάλασσας, ενώ νεαρά άτομα συχνά πιάνονται τυχαία σε δίχτυα ψαράδων.

«Είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσους περπάτησαν στις παραλίες ωοτοκίας, κατέγραψαν και προστάτεψαν τις φωλιές. Σε λίγους μήνες ξεκινάει άλλο ένα απαιτητικό καλοκαίρι για την προστασία της αναπαραγωγής της Καρέττα στην Ελλάδα. Οι ομάδες των προγραμμάτων οργανώνονται αυτή την περίοδο και προσβλέπουμε στο καλοκαίρι με αισιοδοξία», λέει ο Μιχάλης Σουρουλίδης, Υπεύθυνος του Προγράμματος Δυτικής Πελοποννήσου.

Γίνε κι εσύ ένας από τους εθελοντές του 2023 στις παραλίες ωοτοκίας: Μάθε περισσότερα 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ