Δημοσιεύθηκε ο Κόκκινος Κατάλογος των Απειλούμενων Ειδών Φυτών, Ζώων και Μυκήτων της Ελλάδας

Στη διάθεση των επιστημόνων και όλων των ενδιαφερομένων είναι από σήμερα ο νέος Κόκκινος Κατάλογος των Απειλούμενων Ειδών Φυτών, Ζώων και Μυκήτων της Ελλάδας.

Η επικαιροποίηση του Κόκκινου Καταλόγου των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας είναι ένα εμβληματικό έργο για την προστασία και διαχείριση της ελληνικής φύσης, στο πλαίσιο του οποίου αξιολογήθηκαν πάνω από 11.000 είδη ζώων, φυτών και μυκήτων και κατατάχθηκαν σε κατηγορίες κινδύνου εξαφάνισης.

Για την υλοποίηση του έργου ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) συνεργάστηκε με 140 Έλληνες και ξένους επιστήμονες, οι οποίοι με την συνεργασία και την υποστήριξη της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρησης της Φύσης (IUCN), της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας (ΕΖΕ) και της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας (ΕΒΕ), ανέλαβαν την αξιολόγηση των ειδών, σύμφωνα με τα κριτήρια της IUCN.

Από το σύνολο των ειδών περίπου το 21,5% αξιολογήθηκαν ως απειλούμενα. Πιο συγκεκριμένα, 1.213 είδη χαρακτηρίσθηκαν Τρωτά (Vulnerable-VU), 775 κατατάχθηκαν στην κατηγορία των Κινδυνεύοντων (Endangered-EN), ενώ 453 είδη θεωρούνται ότι είναι Κρισίμως Κινδυνεύοντα (Critically Endangered-CR).

Μεταξύ των ειδών που αξιολογήθηκαν, περιλαμβάνονται περίπου 3.000 ενδημικά είδη της Ελλάδας, δηλαδή είδη τα οποία δεν απαντώνται σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο. Τα είδη αυτά θα συμπεριληφθούν σταδιακά στον παγκόσμιο Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών της IUCN.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη προσπάθεια για την αξιολόγηση των απειλούμενων ειδών της χώρας μας είχε γίνει το 2009, και τότε είχαν αξιολογηθεί περίπου 1.000 είδη ζώων και 300 είδη φυτών.

Τα δεδομένα του Κόκκινου Καταλόγου συνιστούν ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, καθώς με βάση αυτά θα σχεδιάζονται στοχευμένες δράσεις διατήρησης και πολιτικές προστασίας για τη διαφύλαξη της πλούσιας φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας και την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών της πόρων.

Ο Κόκκινος Κατάλογος Ελλάδας, σε αντιστοιχία με τον Διεθνή Κόκκινο Κατάλογο (IUCN Red List), αποτελεί πλέον μια ανοιχτή σε όλους βάση δεδομένων, η οποία φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα του διασφαλίζοντας την πρόσβαση στην επιστημονική γνώση για τα είδη χλωρίδας και πανίδας σε κάθε ενδιαφερόμενο. Επί του παρόντος, η βάση δεδομένων περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των ειδών που έχουν αξιολογηθεί, ενώ, έως τον Σεπτέμβριο, θα έχει αναρτηθεί το σύνολο των ειδών. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Κόκκινου Καταλόγου των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας ΕΔΩ

Το έργο «Σύνταξη Κόκκινων Καταλόγων Απειλούμενων Ειδών Φυτών, Ζώων και Μυκήτων της Ελλάδας» υλοποιήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Ανακαλύψτε τα είδη του κόκκινου καταλόγου μέσα από τα βίντεο του ΟΦΥΠΕΚA ΕΔΩ


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ