Δύο ειδικοί, Ευθύμιος Λέκκας και Θεόδωρος Γιάνναρος, εκφράζουν τους φόβους τους και μιλούν για τη φωτιά

Ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, εξέφρασε τους φόβους του τόσο για την Αττική, όσο και για τη Ρόδο, ενώ στο ζήτημα της φωτιάς αναφέρθηκε και ο πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος.

Φόβους και ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην Αττική εξέφρασε ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, με τις φωτιές να βρίσκονται εν εξελίξει για τρίτη ημέρα σε Δερβενοχώρια και Μάνδρα, σύμφωνα με δηλώσεις που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης.

«Είμαστε σε έναν κύκλο που περιστρέφεται με όλο και αυξανόμενη ταχύτητα και τα γεγονότα ακολουθούν το ένα το άλλο με τρομερή ταχύτητα. Η πυρκαγιά δεν είναι σε μεγάλη έκταση, αλλά είναι σε κομβικά σημεία. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως όταν καίγεται ένα τμήμα δάσους στην Αττική, αυτό έχει σοβαρή περιβαλλοντική επίπτωση. Φοβάμαι πως το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο. Τα δάση που απέμειναν είναι συγκεκριμένα», ανέφερε μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής, ενώ εξέφρασε παρόμοιο φόβο και για τη φωτιά στη Ρόδο, αναφέροντας ότι «η μεγάλη πυρκαγιά είναι σε κομβικό σημείο και θα είναι μεγάλες οι επιπτώσεις και εκεί».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, οι φωτιές εντείνουν την κλιματική κρίση και αντιστρόφως, ενώ η κλιματική αλλαγή έχει επίσης επιπτώσεις και στις κατολισθήσεις, την ξηρασία και τα πλημμυρικά φαινόμενα.


Ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας
Ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας

Ποιές ενέργειες μπορούν να γίνουν;

Ο κ. Λέκκας, αναφορικά με τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν, δήλωσε ότι αυτές είναι πολύ συγκεκριμένες. «Συνεργαζόμαστε με τις Αρχές, την Περιφέρεια, με τους Δήμους, αλλά υπάρχουν αδυναμίες σε αυτούς τους μηχανισμούς. Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην ενίσχυση των Δήμων με προσωπικό και μέσα, ώστε να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Θα μπορούσαμε να κάνουμε περαιτέρω ενέργειες ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες. Πρέπει να έχουμε επίβλεψη των δασών, ειδικά τον Ιούλιο όπου οι δύο τελευταίες εβδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες. Πρέπει να τα επιτηρούμε πιο πολύ», ανέφερε ο καθηγητής Γεωλογίας.

Ένας άλλος ειδικός, ο πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος, ανέφερε από την πλευρά του ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας και ότι η επικινδυνότητα βρίσκεται στο κόκκινο για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ο ίδιος, εξηγώντας τους λόγους στους οποίους οφείλεται η φωτιά, εστίασε στο φαινόμενο «Hot – Dry – Windy», έναν συνδυασμό συνθηκών που δημιουργούν συνθήκες εξαιρετικά ευνοϊκές για την εκδήλωση και την εξάπλωση πυρκαγιών. «Παρότι θα υποχωρήσουν οι άνεμοι από αύριο (Πέμπτη), αυτό δεν σημαίνει ότι επικινδυνότητα για τις πυρκαγιές θα μειωθεί. Θα υπάρξει μία κάμψη της επικινδυνότητας ίσως αύριο, αλλά μέσα στο Σαββατοκύριακο η επικινδυνότητα θα είναι πολύ υψηλή» ανέφερε ο κ. Γιάνναρος στην ΕΡΤ σημειώνοντας ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

Ο πυρομετεωρολόγος, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις», προειδοποίησε ότι οι κλιματολογικές συνθήκες θα μας θυμίσουν το 2021, τη χρονιά που η χώρα μας αντιμετώπισε τεράστιες δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο. Μέσω της μελέτης του τρόπου με τον οποίο η πυρκαγιά αλληλεπιδρά με τον καιρό, ο ερευνητής αναφέρθηκε στον συνδυασμό ξηρού και θερμού καιρού, ο οποίος συνδυαστικά με τους ισχυρούς ανέμους μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών, ιδίως όταν έχουμε μελτέμια.



Υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς την επόμενη εβδομάδα

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ειδικού, το εν λόγω καιρικό φαινόμενο έπεται συνήθως ενός καύσωνα, ενώ ο ίδιος αποκάλυψε ότι από τη Δευτέρα της ερχόμενης εβδομάδας, οι μετεωρολόγοι αναμένουν την εμφάνιση ενός αντίστοιχου φαινομένου. «Πάμε σε ένα νέο κύμα καύσωνα από αύριο (Πέμπτη) που θα κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο με θερμοκρασίες κοντά στους 43 – 44 βαθμούς Κελσίου και τη Δευτέρα η υποχώρηση που θα υπάρξει θα συνδυαστεί με ισχυρούς ανέμους. Εκεί θα μιλάμε για έναν τύπο καιρού Hot – Dry – Windy», ανέφερε ο ειδικός που μελετά τις ακραίες καιρικές συνθήκες, στις οποίες οφείλονται οι φωτιές, στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Ο ερευνητής τόνισε, επίσης, ότι σε ό,τι αφορά το μικροκλίμα που δημιουργείται στις περιοχές όπου ξεσπάνε οι πυρκαγιές, όπως αυτές στον Κουβαρά στα Δερβενοχώρια, παρατηρήθηκαν συγκλίσεις του ανέμου μπροστά στα κύρια μέτωπα της φωτιάς. Αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών εξήγησε ότι τα εναέρια μέσα δεν αποτελούν κάποια πανάκεια για τις δασικές πυρκαγιές.

«Δασικές πυρκαγιές οι οποίες λαμβάνουν την έκταση που έλαβαν για παράδειγμα στον Καναδά, χαρακτηρίζονται ως ακραίες δασικές πυρκαγιές, μέγα-πυρκαγιές. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αποτελούν γεγονότα τα οποία στην πραγματικότητα θα σταματήσουν να καίνε μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη δασική καύσιμη ύλη να κάψουν. Μόνο όταν οι υδρολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα πρέπει να αλλάξουν στην ουσία τον τρόπο διαχείρισης αυτών των συμβάντων. Θα πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερο στην πρόληψη και στην καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Αυτά είναι τα εργαλεία τα οποία έχουμε. Τα εναέρια φυσικά αποτελούν ένα πολύ ισχυρό μέσο και θα πρέπει να συνεχίσει και η χώρα μας να επενδύει σε αυτά. Ωστόσο δεν είναι το μόνο», δήλωσε ο ειδικός και συμπλήρωσε ότι «πρόληψη σημαίνει διαχείριση των δασικών καυσίμων μέσα στα δάση και σημαίνει και ευαισθητοποίηση του κοινού για να μπορέσουμε να ελαττώσουμε την έναρξη φωτιάς από αμέλεια».


Με πληροφορίες από ΕΡΤ και MEGA

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ