Γιατί έγινε μωβ η θάλασσα στην Ιαπωνία;

Ένα κόκκινο προς μωβ χρώμα παρατήρησαν προ ημερών οι επισκέπτες της παραθαλάσσιας πόλης Νάγκο στη νοτιοανατολική Ιαπωνία.

Φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το απρόσμενο χρώμα του νερού των ποταμών και του λιμανιού της πόλης Νάγκο, ενός νησιού στην περιοχή Οκινάουα, η οποία φημίζεται για τα σμαραγδένια, κρυστάλλινα νερά της και για τις αμμώδεις παραλίες της.

Οι τουρίστες έμειναν με το στόμα ανοιχτό μόλις αντίκρισαν τα κοκκινωπά νερά, ενώ ένα πέπλο μυστηρίου σκέπασε προς στιγμήν την περιοχή, με τις υποθέσεις από τους επισκέπτες να μην μπορούν αρχικά να επιβεβαιωθούν από κάποια επίσημη αρχή.

Παρότι αρχικά επικράτησε αναστάτωση, η απάντηση για την ασυνήθιστη όψη των υδάτων δόθηκε άμεσα από μια τοπική ζυθοποιία με την ονομασία «Orion», η οποία ενημέρωσε ότι αντιμετώπισε πρόβλημα διαρροής στις εγκαταστάσεις της, με αποτέλεσμα ποσότητα προπυλενογλυκόλης να καταλήξει στη θάλασσα.



«Δεν υπάρχει κίνδυνος»

Η ζυθοποιία προέτρεψε πολίτες και επισκέπτες να μην ανησυχούν, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους ανθρώπους ή τη θαλάσσια ζωή. Όπως τόνισε η επιχείρηση στην ανακοίνωσή της, η μεταβολή του χρώματος του νερού προκλήθηκε από τη διαρροή προπυλενογλυκόλης.

Η προπυλενογλυκόλη πρόκειται για μια ουσία που αποτελεί πρόσθετο τροφίμων και που χρησιμοποιείται σε καλλυντικά και φαρμακευτικά σκευάσματα. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την έχει κατηγοριοποιήσει ως «γενικώς ασφαλή» για χρήση. Η ανακοίνωση της επιχείρησης ανέφερε ότι η εν λόγω ουσία χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις της για λόγους ψύξης. H «Orion» ζήτησε, επίσης, συγγνώμη για την «ταλαιπωρία και την τεράστια ανησυχία και αγωνία» που προκάλεσε.

Η διαρροή επιδιορθώθηκε άμεσα το πρωί της προηγούμενης Τρίτης, αλλά το χρώμα της θάλασσας δεν επανήλθε σύντομα στο φυσιολογικό. Η εσωτερική έρευνα στην επιχείρηση για το περιστατικό ξεκίνησε άμεσα, σε συνεργασία με τις αρχές, προκειμένου να διορθωθεί η βλάβη.

Το κοκκινωπό χρώμα που απέκτησε το θαλασσινό νερό ως αποτέλεσμα της διαρροής στις εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας «Οrion» (Photo: CNN)
Το κοκκινωπό χρώμα που απέκτησε το θαλασσινό νερό ως αποτέλεσμα της διαρροής στις εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας «Οrion» (Photo: CNN)

Ανησυχία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η Οκινάουα βρίσκεται περίπου 640 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της ηπειρωτικής Ιαπωνίας, πρόκειται για το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της χώρας και αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Έχει αποτελέσει, μάλιστα, στρατηγική τοποθεσία για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από τη μάχη της Οκινάουα το 1945 κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα μωβ-κόκκινα νερά της θάλασσας διασκέδασαν ορισμένους χρήστες στα social media, αν και οι περισσότεροι ανησύχησαν. Ένας ανήσυχος χρήστης έγραψε χαρακτηριστικά: «Τι είναι αυτό; Είναι εντάξει ο ωκεανός μας; Το νερό είναι τόσο κόκκινο».



Με πληροφορίες από SkyNews και CNN

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ