Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε.: «Βιώνουμε ένα κύμα καύσωνα σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη που προκαλεί ήδη καταστροφικές συνέπειες στην Ελλάδα»

«Ευχαριστώ τις πέντε χώρες για την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα», ανέφερε ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε., Γιάνες Λέναρσιτς.

Την ώρα που δεκάδες πυρκαγιές εξακολουθούν να εξαπλώνονται και να καίνε ελληνικές εκτάσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσει τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair από τη Γαλλία και την Ιταλία, καθώς και τρεις πυροσβεστικές ομάδες από την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συνολική βοήθεια ανέρχεται σε 220 πυροσβέστες και 65 οχήματα.



Πέραν αυτών, ως μέρος του σχεδίου ετοιμότητας της ΕΕ για την περίοδο πυρκαγιών της Πολιτικής Προστασίας, επιχειρούν ήδη στην Ελλάδα τρεις προανεπτυγμένες επίγειες ομάδες πυρόσβεσης από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Μάλτα

Ο Γιάνες Λέναρσιτς, επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, δήλωσε ότι «βιώνουμε ένα κύμα καύσωνα σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη που προκαλεί ήδη καταστροφικές συνέπειες στην Ελλάδα, με χιλιάδες εκτάρια να καίγονται σε σύντομο χρονικό διάστημα». Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι η «η γρήγορη απάντηση της ΕΕ είναι ουσιαστική σε αυτή την κατάσταση» και ευχαρίστησε τις 5 χώρες για την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην πρόληψη και να ενισχύσουμε την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στον κίνδυνο πυρκαγιών».



Το πρωί της Τρίτης, ενεργοποιήθηκε στην Ελλάδα ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, οδηγώντας άμεσα στην ανάπτυξη 4 Canadair, δύο από την Ιταλία και δύο από τη Γαλλία, τα οποία ξεκίνησαν να επιχειρούν την Τετάρτη. Εν συνεχεία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία προσέφεραν επίγειες μονάδες πυρόσβεσης, καθώς και οχήματα τα οποία συμμετέχουν ήδη στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Η Κομισιόν εξακολουθεί να βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές μέσω του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης και βρίσκεται σε ετοιμότητα να κινητοποιήσει πρόσθετη βοήθεια σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι η δορυφορική χαρτογράφηση του Copernicus της ΕΕ κατέστησε δυνατή την εκτίμηση των ζημιών σε διάφορες περιοχές της Αττικής.



 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ