Copernicus: Η θερμοκρασία στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 2,3°C από την προβιομηχανική εποχή

Η μετάβαση από την προβιομηχανική στη βιομηχανική εποχή σηματοδότησε πολλαπλές αλλαγές. Μία εξ αυτών ήταν και η αύξηση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη. Οι δε οικονομικές ζημιές που σχετίζονται μ’ αυτήν είναι πολύ μεγάλες για να αγνοηθούν.

Ειδικότερα, η θερμοκρασία στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 2,3°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή (1850-1900), και μάλιστα με ρυθμό δύο φορές ταχύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο από την δεκαετία του 1980, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus.

«Η Ευρώπη είναι η περιοχή του κόσμου όπου η θερμοκρασία αυξήθηκε ταχύτερα», υπενθυμίζει ο καθηγητής Πέτερι Τάαλας, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεση που δόθηκε εχθές στη δημοσιότητα.

Τον Νοέμβριο του 2022, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας είχε ανακοινώσει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε με ρυθμό 0,5 °C ανά δεκαετία, δηλαδή δύο φορές ταχύτερα από ό,τι ο μέσος όρος των υπόλοιπων πέντε μετεωρολογικών περιοχών του πλανήτη.

Οι δε φυσικές/μετεωρολογικές καταστροφές, όπως οι καύσωνες και οι πλημμύρες, έχουν προκαλέσει τον θάνατο 195.000 ανθρώπων από το 1980, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Οι οικονομικές ζημιές, η πλειονότητα των οποίων συνδέεται με τις καταιγίδες, αποτιμώνται περίπου στα 2 δισ. δολάρια για το 2022, κατά πολύ λιγότερα από τα 50 δισ. δολάρια του 2021 λόγω των πλημμυρών.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι πέρυσι οι ανανεώσιμες πηγές στην Ευρώπη παρήγαγαν για πρώτη φορά περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα, με τα ποσοστά να είναι 22,3% και 20% αντίστοιχα.


Με πληροφορίες από AFP και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ