Έρευνα: Ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε να επηρεαστεί από τη ρύπανση των επιφανειακών υδάτων έως το 2100

Νέα μελέτη κατέδειξε ότι περίπου 5,5 δισ. άνθρωποι θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τη ρύπανση των επιφανειακών υδάτων έως το 2100.

Η κλιματική αλλαγή και ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα του νερού εντός των επόμενων δεκαετιών. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Water, έως και 5,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τη ρύπανση των επιφανειακών υδάτων έως το 2100.

Η ρύπανση των επιφανειακών υδάτων αναφέρεται στη μόλυνση των υδάτινων σωμάτων, όπως είναι τα ποτάμια, οι λίμνες και οι ωκεανοί, από διάφορες επιβλαβείς ουσίες και ρύπους, οι οποίες είτε προέρχονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, είτε είναι φυσικής προέλευσης.

Τα ευρήματα των ερευνητών κατέδειξαν ότι οι παλαιότερες εστίες ρύπανσης των επιφανειακών υδάτων της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού θα μπορούσαν να τα πάνε καλύτερα στο μέλλον, ενώ η έρευνα προέβλεψε επίσης ότι η υποσαχάρια Αφρική θα έχει μετατραπεί σε παγκόσμια εστία ρύπανσης του επιφανειακού νερού μέχρι το τέλος του τρέχοντος αιώνα.

Τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα του νερού τις επόμενες δεκαετίες. Οι ρύποι από διάφορους τομείς χρήσης του νερού, όπως οι οικιακές, μεταποιητικές, κτηνοτροφικές και αρδευτικές δραστηριότητες, μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του νερού και η διαχείριση που απαιτείται για τον μετριασμό των επιπτώσεων αυτών δεν είναι συνεπής σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, ελάχιστες είναι οι παγκόσμιες ποσοτικές προβλέψεις για τη μελλοντική ποιότητα των υδάτων.


Τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους οι πλημύρες από τον τυφώνα στο Χόι Αν του Βιετνάμ, φωτογραφία από τις 8 Νεομβρίου του 2017 (Photo: Associated Press)
Τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους οι πλημύρες από τον τυφώνα στο Χόι Αν του Βιετνάμ, φωτογραφία από τις 8 Νεομβρίου του 2017 (Photo: Associated Press)

Η διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον ερευνητή του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, Έντουαρντ Τζόουνς, χρησιμοποίησε ένα παγκόσμιο μοντέλο υψηλής ανάλυσης για την ποιότητα των επιφανειακών υδάτων ώστε να δημιουργήσει μια προσομοίωση της θερμοκρασίας του νερού και των δεικτών περιεκτικότητας σε άλατα, καθώς επίσης και οργανικής και παθογόνου ρύπανσης, για την περίοδο έως το 2100. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις τους, το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που θα εκτίθεται σε ρύπανση μέχρι το τέλος του αιώνα κυμαίνεται ανάμεσα σε 17% και 27% (ύδατα με περιεκτικότητα σε άλατα), 20-37% (οργανική ρύπανση) και 22-44% (παθογόνα ρύπανση), ενώ η κακή ποιότητα των επιφανειακών υδάτων επισημαίνουν ότι θα επηρεάσει δυσανάλογα τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η μελέτη αναφέρει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εκτίθενται σε συγκεντρώσεις ρύπων θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί, κι αυτό σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο μελλοντικό σενάριο. Σύμφωνα με τα πιο απαισιόδοξα σενάρια, ο αντίστοιχος αριθμός θα μπορούσε ακόμη και να πενταπλασιαστεί.

Όσον αφορά τις προκλήσεις, αυτές είναι πολλαπλές. Οι ασθένειες που προκαλούνται από μολυσμένο με παθογόνα νερό μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό κίνδυνο για τους ανθρώπους. Με την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η διαθεσιμότητα καλής ποιότητας νερού για άρδευση είναι υψίστης σημασίας. Επιπλέον, η παραγωγή ενέργειας, που αποτελεί «κλειδί» για την παγκόσμια ανάπτυξη, θα μπορούσε να παρεμποδιστεί από τον συνδυασμό χαμηλών επιπέδων νερού και υψηλών θερμοκρασιών των υδάτων. Επομένως, στη μελέτη υπογραμμίζεται η σημασία του περιορισμού της κλιματικής αλλαγής και της ανθρωπογενούς ρύπανσης των υδάτων, ούτως ώστε να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα μέσα διαβίωσης, καθώς επίσης και η μελλοντική υγεία των οικοσυστημάτων.


Με πληροφορίες από RFA.org

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ