Ευρωπαϊκή Ένωση: Σημαντική μείωση κατέγραψαν οι εκπομπές ρύπων και η κατανάλωση νερού 

Μείωση κατέγραψαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κατανάλωση νερού και οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά επιβατικό αυτοκίνητο από το 2005, κάτι στο οποίο φαίνεται πως διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η μείωση που σημειώθηκε στην κατανάλωση νερού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιστοιχεί σε ποσοστό 34,4%, ενώ οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά 31% από το 2005, αποτελώντας απόδειξη του γεγονότος ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην προστασία του περιβάλλοντος και του ότι οι μακροπρόθεσμες στρατηγικές τους απέδωσαν καρπούς.

Αναλυτικότερα, οι στρατηγικές για τη μείωση της κατανάλωσης νερού οδήγησαν σε μείωση της συνολικής ποσότητας νερού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή αυτοκινήτων κατά 51,4% μεταξύ 2005 και 2022, κάτι το οποίο κατέστη δυνατό μέσω της αυξημένης εφαρμογής τεχνολογιών επαναχρησιμοποίησης νερού.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), οι εκπομπές CO2 ανά παραγόμενο αυτοκίνητο μειώθηκαν κατά 7,4% μεταξύ 2005 και 2022, ενώ το συνολικό ποσοστό μειώθηκε κατά 31,4% την ίδια περίοδο, αντανακλώντας τις προσπάθειες της βιομηχανίας να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή. Αξιοσημείωτο είναι πως οι κατασκευαστές κατάφεραν να αποσυνδέσουν τις εκπομπές από την παραγωγή, προμηθεύοντας ολοένα και περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Επιπλέον, εν συγκρίσει με το 2005, μείωση έχει καταγραφεί και στην ποσότητα πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) που εκπέμπεται ανά παραγόμενο επιβατικό αυτοκίνητο. Οι συγκεκριμένες ουσίες συνιστούν οργανικούς διαλύτες που εκπέμπονται κυρίως από τομέα της βαφής των αυτοκινήτων. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 17 ετών, μέσω της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών, όπως είναι η αντικατάσταση χρωμάτων με βάση διαλύτες και με τη χρήση περισσότερου νερού στις βασικές βαφές, επετεύχθη εντυπωσιακή ελάττωση των συνολικών εκπομπών κατά 61%.

Μια τελευταία μικρή «νίκη» αποτελεί το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στην παραγωγή αυτοκινήτων κατά 6% από το 2005. Ενόσω τα αυτοκίνητα καθίστανται ασφαλέστερα, καθαρότερα και «εξυπνότερα», η πολυπλοκότητα παραγωγής τους έχει αυξηθεί, κι αυτό αντανακλάται στην αύξηση των ενεργειακών αναγκών. Είναι, επομένως, σημαντικό οι εταιρείες να εξακολουθήσουν να αναζητούν νέους τρόπους για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης της παραγωγής.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ