Κλιματική αλλαγή: Στα δικαστήρια οδηγεί μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες η Καλιφόρνια

«Η Καλιφόρνια αναλαμβάνει δράση για να λογοδοτήσουν οι μεγάλοι ρυπαντές».

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε η πολιτεία της Καλιφόρνια σε βάρος μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών για την στάση τους απέναντι στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και τις οικονομικές επιπτώσεις που τη συνοδεύουν.

Ειδικότερα, στην αγωγή, η οποία στρέφεται εναντίον των Exxon Mobil Corp, Shell PLC, Chevron Corp, αλλά και των BP και ConocoPhillips, υποστηρίζεται πως οι ενέργειες των εν λόγω εταιρειών έχουν προκαλέσει ζημιά δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξαπατώντας παράλληλα τους πολίτες, καθώς υποβαθμίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα ορυκτά καύσιμα.



«Επί περισσότερο από πενήντα χρόνια, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες μάς έλεγαν ψέματα, κρύβοντας το γεγονός πως ήξεραν από καιρό πόσο τα ορυκτά καύσιμα που παρήγαγαν ήταν επικίνδυνα για τον πλανήτη μας», δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας, Γκάβιν Νιούσομ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή. «Η Καλιφόρνια αναλαμβάνει δράση για να λογοδοτήσουν οι μεγάλοι ρυπαντές», προσέθεσε επιβεβαιώνοντας τις αγωγές.

Η Καλιφόρνια επιδιώκει να δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα πληρώνει για μελλοντικές ζημιές για τις οποίες ευθύνονται οι καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Αξίζει να σημειωθεί πως η προσφυγή στη δικαιοσύνη έρχεται έπειτα από δεκάδες αγωγές που έχουν κατατεθεί τα τελευταία χρόνια κατά της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων και μάλιστα από πολιτείες και δήμους σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ