Ο λύκος της Πάρνηθας μέσα από μία άλλη ματιά: Ανοιχτός διάλογος για τη συνύπαρξη Ανθρώπου και άγριας ζωής

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ», σε συνεργασία με την ΜΔ Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά & ΠΠ Σαρωνικού Κόλπου/ΟΦΥΠΕΚΑ του Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE Wild Wolf, διοργανώνουν μία ανοιχτή συνάντηση στον Δήμο Αχαρνών, με θέμα: «Ο λύκος της Πάρνηθας μέσα από μία άλλη ματιά: Ανοιχτός διάλογος για τη συνύπαρξη Ανθρώπου και άγριας ζωής».

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024, από τις 11 το πρωί ως τη 1 μετά το μεσημέρι, στο Αθλητικό Κέντρο του ΕΟΣ Αχαρνών – EOS Acharnon (Φιλαδελφείας 126).

Στην συνάντηση θα γίνει ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το Εθνικό Πάρκο Πάρνηθας, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “LIFE WILD WOLF” και την «Πλατφόρμα Συνύπαρξης» της Πάρνηθας.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο με τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης, στη διάρκεια του οποίου θα γίνει καταγραφή των σχετικών προκλήσεων και των προοπτικών για το μέλλον.

Για να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΕΔΩ

Για τα τελευταία νέα από τις δράσεις, μπορείτε να ακολουθήστε την επίσημη σελίδα του προγράμματος στο Facebook

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον Δρ. Γιώργο Χατζηνάκο (Καλλιστώ), μέσω e-mail ([email protected]).

Η «Πλατφόρμα Συνύπαρξης» θα αποτελέσει ένα σώμα διαβούλευσης, το οποίο δημιουργείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE WILD WOLF, και στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με την παρουσία του λύκου στην Πάρνηθα.

Όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπου λειτουργούν αντίστοιχες συμμετοχικές πρωτοβουλίες, τα μέλη του Σώματος αυτού θα ενημερώνονται για την πρόοδο του έργου και θα δρουν συμβουλευτικά προς την ομάδα υλοποίησής του, με εισηγήσεις για την ανάληψη δράσης και την υιοθέτηση καλών πρακτικών.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “LIFE WILDWOLF” αποσκοπεί στην υλοποίηση δράσεων που θα επιτρέψουν τη συνύπαρξη του ανθρώπου με τον λύκο σε περιαστικές περιοχές στην Ευρώπη. Στοχεύει σε μία ισορροπημένη και μακροπρόθεσμη διατήρηση των λύκων σε αστικές και περιαστικές περιοχές οχτώ χωρών της νότιας και κεντρικής Ευρώπης (Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Κροτία, Πορτογαλία, Σουηδία, Σλοβενία και Τσεχία), μέσα από τη βελτίωση της τεχνικής και επιχειρησιακής ικανότητας των αρμόδιων αρχών να διαχειρίζονται και να αποτρέπουν συγκρούσεις που σχετίζονται με τον άνθρωπο.

Παράλληλα, ενθαρρύνει βιώσιμες πρακτικές που διατηρούν την άγρια φύση του λύκου και βελτιώνουν την ικανότητα των ανθρώπων να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που δυνητικά δημιουργούν.

Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συγκαταλέγονται πανεπιστήμια, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, προστατευόμενες περιοχές, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κυνηγετικές ομοσπονδίες.

Φωτ.: Καλλιστώ

Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ