Ρωσία: Απειλή «μεγάλης ζημιάς» για το περιβάλλον από πετρελαιοκηλίδα

Προ ημερών, μια έκρηξη αγωγού που σημειώθηκε στη Δημοκρατία Κόμι, στο βορειοδυτικό τμήμα της Ρωσίας, απείλησε να προκαλέσει διαρροή 1.000 κυβικών μέτρων πετρελαίου σε παραπλήσιο ποτάμι και πρόκληση σοβαρής περιβαλλοντικής ζημιάς, όπως προειδοποίησε τη Δευτέρα η επικεφαλής της κρατικής περιβαλλοντικής υπηρεσίας Rosprirodnadzor.

«Υπήρξε μια διάρρηξη σε έναν πετρελαιαγωγό κοντά στο Ουσίνσκ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, 1.000 κυβικά μέτρα πετρελαίου ενδέχεται να εισέλθουν στον ποταμό Κόλβα», έγραψε η αξιωματούχος Σβετλάνα Ραντιόνοβα στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. «Πετρελαιοειδή έχουν εισχωρήσει στο έδαφος και στο νερό, πρόκειται για μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον», έγραψε η ίδια.



Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το περιστατικό έλαβε χώρα την Κυριακή στο πετρελαϊκό πεδίο Γιούζνο-Ος (Yuzhno-Osh), που το εκμεταλλεύεται η Nobel Oil LLC, ενώ καθεστώς «υψηλού» συναγερμού» έχει τεθεί σε ισχύ στην περιοχή. Σύμφωνα με το Reuters, δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση για σχόλιο από την Nobel Oil.

Τον Μάιο του 2021, 100 τόνοι πετρελαίου διέρρευσαν από αγωγό στο Κόμι, 9 εκ των οποίων κατέληξαν στον ποταμό Κόλβα. Αλλά ήταν τον Αύγουστο του 1994, όταν η πλούσια σε υδρογονάνθρακες περιοχή «βίωσε» μία από τις χειρότερες διαρροές πετρελαίου στην ιστορία της Ρωσίας, όταν το «γερασμένο» δίκτυο αγωγών της παρουσίασε διαρροή, η οποία -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αναφέρθηκαν τότε- ανήλθε σε 79.000 τόνους ή 585.000 βαρέλια πετρελαίου, αριθμό που οι ανεξάρτητες εκτιμήσεις ανεβάζουν στα 2 εκατομμύρια βαρέλια.


Με πληροφορίες από Reuters

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ