Χρήσιμες οδηγίες για συνάντηση με αγριόχοιρους 

Τι κάνουμε αν συναντήσουμε στο δρόμο μας έναν αγριόχοιρο; Η Πανελλήνια Ομοσπονδία «Νέμεσις» για το περιβάλλον, τα ζώα, κατά του κυνηγιού δίνει πολύτιμες οδηγίες για πιθανή συνάντηση με τα ζώα τα οποία όπως εξηγεί η ομοσπονδία δεν επιδεικνύουν έμφυτη επιθετικότητα προς τον άνθρωπο. 

Οι αγριόχοιροι μετακινούνται συνήθως το βράδυ και νωρίς το πρωί πριν το ξημέρωμα, για αναζήτηση τροφής και νερού. Εκείνες τις ώρες είναι το πιθανότερο να συναντηθούμε μαζί τους ξαφνικά στις παρυφές, ή μέσα σε όρια οικισμών, ή σε δρόμους, ή μέσα σε κήπους, μπαξέδες και καλλιέργειες, χωρίς να αποκλείονται και απρόοπτες συναντήσεις κατά την διάρκεια της ημέρας. 

Είναι ζώα εξαιρετικά έξυπνα και κοινωνικά, τα οποία συνήθως μετακινούνται σε μικρότερες η μεγαλύτερες αγέλες- οικογένειες μαζί με τα μικρά τους και επιδεικνύουν μεγάλη αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη τους. Ακόμα και εάν συναντηθούμε με ένα μόνο ζώο, συνήθως είναι βέβαιο, ότι κάπου εκεί γύρω βρίσκονται και τα υπόλοιπα. 

Τα ζώα αυτά συνήθως δεν επιδεικνύουν έμφυτη επιθετικότητα προς τον άνθρωπο και η έμφυτη τάση τους είναι να αδιαφορήσουν για την παρουσία του συνεχίζοντας τον δρόμο τους, εκτός εάν κάποιο αισθανθεί πως απειλείται, ή κινδυνεύει, ή τρομάξει. Τότε, το ενήλικο ζώο εάν αισθανθεί κίνδυνο παγίδευσης χωρίς διέξοδο, θα επιχειρήσει να αμυνθεί, ή εάν είναι μικρό, θα στριγκλίσει τρομαγμένο και όλη η αγέλη θα κινηθεί, συγκλίνοντας για να υπερασπίσει το μέλος της. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα ζώα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα, καθώς διαθέτουν πολύ δυνατά σαγόνια και είναι δυνατόν να δαγκώσουν πολύ άσχημα.


Οδηγίες για πιθανή συνάντηση με αγριόχοιρους

Πεζοί – Περιπατητές 

Εάν συναντήσετε αγριόχοιρο-ους στον δρόμο σας, δεν πρέπει να πανικοβληθείτε, να βάλετε τις φωνές και μην επιχειρήσετε να σηκώσετε πέτρα η ξύλο εναντίον τους, η να κινηθείτε νευρικά. Προσποιηθείτε ότι δεν τους προσέχετε και με ήρεμες κινήσεις, σαν να μην συμβαίνει τίποτε, συνεχίστε αδιάφορα, κινούμενοι έξω από την κατεύθυνση της πορείας των ζώων, αποκλίνοντας από αυτήν. Εάν αυτό δεν είναι εύκολο, τότε σταθείτε στο απέναντι πεζοδρόμιο, κοιτώντας αδιάφορα, προς την άλλη πλευρά, η στην άκρη του δρόμου, έως ότου τα ζώα σας προσπεράσουν. Τα ζώα είναι βέβαιο ότι θα αδιαφορήσουν για την παρουσία σας και θα συνεχίσουν τον δρόμο τους. 

Εάν σας πλησιάσει κάποιο μικρό από περιέργεια, η ακόμα και με παιχνιδιάρικη διάθεση  και σας αγγίξει με την μουσούδα του, ακόμα και αν δεν φαίνεται άλλο μεγάλο ζώο κοντά, αδιαφορήστε για αυτό και μην επιχειρήσετε να ασχοληθείτε μαζί του, ή να δοκιμάσετε να το χαϊδέψετε (είναι πολύ χαριτωμένα), ή να το σηκώσετε στα χέρια σας. Τα μικρά είναι συνηθισμένα, η μητέρα τους όταν τα μεταφέρει, να τα σηκώνει από την ουρά (όπως οι γάτες που πιάνουνε τα γατάκια τους από τον σβέρκο) και με το παραμικρό άγγιγμα που θα επιχειρήσετε με διαφορετικό τρόπο, θα πανικοβληθούν και θα αρχίσουν τις στριγκλιές, οπότε όλα τα ζώα της αγέλης θα τρέξουν προς το μέρος σας, για να βοηθήσουν το μικρό. 

Κίνδυνοι για οδηγούς

Καθώς οι αγριόχοιροι μετακινούνται την νύκτα, είναι πολύ πιθανόν οδηγοί που κινούνται σε δρόμους χωρίς φωτισμό, γύρω από οικισμούς η έξω από αυτούς, να συναντηθούν με τέτοια ζώα, τα οποία μετακινούνται πάνω στο οδόστρωμα. Καθώς τα ζώα αυτά είναι σκουρόχρωμα και κοντά μεγάλα ζώα, τα οποία περπατούν ράθυμα, ο οδηγός και ιδίως εκείνος που κινείται με σχετικά υψηλή ταχύτητα σε τέτοιους δρόμους συνήθως δεν θα προλάβει να τα δει καν και θα συγκρουστεί με αυτά. Οι οδηγοί, που κινούνται σε τέτοιους δρόμους χωρίς φωτισμό, σε περιοχές που είναι γνωστόν, ότι κυκλοφορούν τέτοια ζώα, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να κινούνται με πολύ μικρές ταχύτητες τις νυχτερινές ώρες, ενώ θα πρέπει η τροχαία και οι δ/σεις συγκοινωνιών να τοποθετήσουν τις σχετικές προειδοποιητικές τρίγωνες πινακίδες για συχνή κυκλοφορία ζώων και να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τα όρια ταχύτητας τις νυκτερινές ώρες για αυτούς τους δρόμους. 

Τάισμα αγριόχοιρων

Οι αγριόχοιροι, που τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν γύρω ή στις παρυφές οικισμών, δυστυχώς αρκετές φορές ταΐζονται από πολλούς φιλόζωους κατοίκους των περιοχών αυτών. Αυτό είναι εξαιρετικά ανεύθυνη πράξη, που δημιουργεί κίνδυνο, τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τα ζώα. Τα πανέξυπνα αυτά ζώα εξοικειώνονται πανεύκολα με την παρουσία ανθρώπων και εγκαθίστανται μόνιμα σε αυτές τις περιοχές, που κάποιοι ανόητοι τα ταΐζουν, αυξάνοντας έτσι εκθετικά τον κίνδυνο, τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τα ίδια τα ζώα. Και εδώ ισχύει ο κανόνας: δεν ταΐζουμε ποτέ ένα άγριο ζώο. 

Αγριόχοιροι και κατοικίδια ζώα

Οι κάτοχοι ζώων συντροφιάς, ειδικά σκύλων, που τα βγάζουν βόλτα ειδικά βραδινές ώρες, αλλά και κατά την διάρκεια της ημέρας, σε περιοχές που κυκλοφορούν αγριόχοιροι, θα πρέπει μόνιμα να βγάζουν το ζωάκι τους, με τον υποχρεωτικό έτσι και αλλιώς οδηγό στις βόλτες του και να μην το αφήνουν ελεύθερο και ανεξέλεγκτο, ακόμα και αν νομίζουν ότι είναι μόνοι τους στην περιοχή. Οι σκύλοι συντροφιάς, ζώα με μεγάλη φυσική περιέργεια, όταν αντιληφθούν άλλο ζώο, είναι βέβαιο ότι ενθουσιασμένοι και εκστασιασμένοι, θα τρέξουν προς αυτό γαβγίζοντας συνήθως με παιχνιδιάρικη διάθεση, διάθεση που το άλλο ζώο, εάν είναι αγριόχοιρος, ούτε θα εκτιμήσει, ούτε και θα κατανοήσει, καθώς επικοινωνεί με διαφορετική γλώσσα σώματος και μια τέτοια συνάντηση μπορεί πανεύκολα να αποβεί μοιραία για τον σκύλο και επικίνδυνη για τον κηδεμόνα, που θα προσπαθήσει να βοηθήσει το ζώο του. 


Αντί επιλόγου

Οι υβριδικοί αγριόχοιροι, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια προσεγγίζουν εμάς και τις δραστηριότητές μας (διότι περί αυτού πρόκειται), κυριολεκτικά το κάνουν πληρώνοντας δικές μας αμαρτίες και λάθη. Εμείς τους δημιουργήσαμε με μεγαλύτερες ανάγκες για τροφή και νερό από τους κανονικούς αγριόχοιρους, παρεμβαίνοντας στην φύση. Σήμερα, πάλι επιχειρούμε να μειώσουμε τους πληθυσμούς τους με οριζόντια δίωξη των ζώων αυτών, από συνεργεία που συγκροτούν οι πλέον ορνιθόμυαλοι και αγράμματοι φανατικοί εκ των κυνηγών, οι οποίοι νομίζουν ότι έτσι θα ρυθμίσουν την φύση, την οποία εμείς διαταράξαμε με τις ανοησίες μας. Οπουδήποτε στον κόσμο αυτό επιχειρήθηκε, προκάλεσε πληθυσμιακή έκρηξη αυτών των ζώων και θανάσιμο κίνδυνο για την ύπαρξη των κανονικών αγριοχοίρων ως είδος, για λόγους που η ΝΕΜΕΣΙΣ έχει πλήρως και επαρκέστατα εξηγήσει και τεκμηριώσει.

Η ίδια η φύση έχει την ικανότητα και την δυναμική, εάν αφεθεί, να κάνει την δουλειά της, να ρυθμίσει και να εξισορροπήσει αυτήν ανθρωπογενή ανισορροπία. Η ΝΕΜΕΣΙΣ δημοσιοποιεί αυτές τις απλές οδηγίες – συμβουλές, θέλοντας να εισφέρει στην υπεύθυνη ενημέρωση των ανθρώπων, που σήμερα έρχονται σε επαφή για πρώτη φορά με αυτά τα ζώα, ώστε να μειωθεί τόσο ο κίνδυνος για τους ανθρώπους, όσο και να αποφευχθεί η δημιουργία του υποβάθρου μιας ακόμα ολέθριας για τα ζώα και τους ανθρώπους σύγκρουσης, η οποία μόνο χειρότερα για όλους θα κάνει τα πράγματα. 


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ