Έρευνα: Γιατί η κυρίως φροντίδα των κατοικιδίων πέφτει στις γυναίκες

Η φροντίδα του κατοικίδιου ζώου σας μπορεί να αποτελέσει πηγή ανισότητας, έντασης ή ακόμη και απόλυτης ψυχικής κατάρρευσης, όπως και η φροντίδα των παιδιών ή η διαχείριση των οικιακών εργασιών. Σύμφωνα με έρευνα, επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες.

Σε πολλά σπίτια, το καθημερινό άγχος της διαχείρισης του νοικοκυριού και της οικογένειας πέφτει στους ώμους των γυναικών. Είναι κυρίως υπεύθυνες για την παραλαβή των παιδιών από το σχολείο, ενώ ταυτόχρονα σκέφτονται τα ψώνια και την αγορά τροφής για τον σκύλο ή τη γάτα.

Ακριβώς αυτό το οικογενειακό βάρος στηρίζεται κυρίως στις γυναίκες, η κατοχή κατοικίδιων ζώων μπορεί επίσης να είναι ένα στοιχείο ψυχικού στρες που τις βαραίνει περισσότερο.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ifop σε 963 άτομα στη Γαλλία που έχουν κατοικίδιο στο σπίτι, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της εταιρείας VetoCanis, η δουλειά της αγοράς τροφής, της αλλαγής του κουτιού της άμμου, της εξόδου του σκύλου, του γεμίσματος των μπολ, του προγραμματισμού των ραντεβού με τον κτηνίατρο και της οργάνωσης της φροντίδας των κατοικίδιων ζώων κατά τη διάρκεια των διακοπών, πέφτει στις γυναίκες.

Αυτά τα καθημερινά καθήκοντα εκτελούνται από το 81% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα, έναντι 64% των ανδρών.

Η ψυχική πίεση που σχετίζεται με την παρουσία ενός τετράποδου συντρόφου στο σπίτι μπορεί να γίνει ακόμη και πηγή έντασης μεταξύ των ζευγαριών: Το 31% των ερωτηθέντων παραδέχονται ότι τσακώνονται γι’ αυτό.

Για ορισμένους από αυτούς, η διαφωνία αυτή μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε χωρισμό.

Το 15 τοις εκατό των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα εξήγησαν ότι χώρισαν με τον σύζυγό τους επειδή ο τελευταίος αρνήθηκε να φροντίσει το κατοικίδιό τους. Το 9 τοις εκατό των ανδρών δήλωσε τον ίδιο λόγο χωρισμού.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ