Η γάτα μου δαγκώνει: Αιτίες και πώς να το σταματήσετε

Οι γάτες δαγκώνουν για διάφορους λόγους. Μία ενήλικη γάτα δαγκώνει από φόβο, για να επιβάλει την κυριαρχία της ή για να απαιτήσει προσοχή. Ένα γατάκι δαγκώνει και χρησιμοποιεί την πατούσα του για να εξερευνήσει τον κόσμο του, συμπεριφορές που είναι επί της ουσίας φυσιολογικές.

Ένα μικρό δάγκωμα γάτας μπορεί αρχικά να είναι χαριτωμένο, ωστόσο ένα δάγκωμα ενήλικης γάτας μπορεί να είναι επώδυνο. Το να επιτρέπετε σε μια γάτα να δαγκώνει όσο συχνά επιθυμεί μπορεί να οδηγήσει σε πολλά επώδυνα δαγκώματα για τον ιδιοκτήτη και σε έναν πρόσθετο κίνδυνο όταν πρόκειται να πείσετε τη γάτα σας να κάνει οτιδήποτε, όπως τη λήψη ενός φαρμάκου ή την επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Με λίγη εκπαίδευση, οι γάτες μπορούν να μάθουν να αναστέλλουν τη δύναμη των δαγκωμάτων τους και να χρησιμοποιούν μαλακές πατούσες χωρίς νύχια. Η γάτα σας μπορεί ακόμα να τσιμπήσει και να παίξει και να απολαύσει ένα γατίσιο παιχνίδι χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Γιατί δαγκώνουν οι γάτες;

Οι γάτες και τα γατάκια μπορεί να δαγκώνουν για πολύ διαφορετικούς λόγους και είναι σημαντικό να κάνετε διάκριση μεταξύ τους για να βοηθήσετε στον περιορισμό του δαγκώματος. Ένα γατάκι συνήθως δαγκώνει λόγω προβλήματος κοινωνικοποίησης, ενώ μια ενήλικη γάτα μπορεί να δαγκώνει για διαφορετικό λόγο.

Τα γατάκια αναπτύσσουν καλούς τρόπους μέσα από την αλληλεπίδραση με άλλα γατάκια και τη μητέρα τους- άλλες γάτες δεν θα ανεχτούν να πληγωθούν. Πολύ συχνά τα γατάκια πηγαίνουν σε νέα σπίτια πριν μάθουν αυτά τα σημαντικά μαθήματα και οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να τα διδάξουν. Τα γατάκια δεν ξέρουν ότι τα δόντια και τα νύχια πονάνε, εκτός αν τους το εξηγήσετε στη γλώσσα των γατών, όπως θα έκανε μια μητέρα.

Ξεκινήστε την εκπαίδευση αμέσως μόλις αποκτήσετε το γατάκι ή τη γάτα σας. Μια καλά κοινωνικοποιημένη ενήλικη γάτα που γνωρίζει τους κανόνες του γατοπαιχνιδιού δίνει τα καλύτερα μαθήματα στα γατάκια. Τα γατάκια μπορεί επίσης να δαγκώνουν ως τρόπος επικοινωνίας μιας ανάγκης, ως τρόπος εξερεύνησης του περιβάλλοντός τους ή επειδή βγάζουν δόντια.

Για τις ενήλικες γάτες, μπορεί να υπάρχουν μερικοί λόγοι για το δάγκωμα:

  • Θα μπορούσε να είναι για να διεκδικήσει την κυριαρχία ή να απαντήσει σε μια απειλή. Εάν μια γάτα δαγκώνει και στη συνέχεια δεν υποχωρεί, αυτό μπορεί να συμβαίνει.
  • Ορισμένες γάτες δαγκώνουν για να σταματήσουν ανεπιθύμητες ενέργειες ή συμπεριφορές από ανθρώπους ή άλλα ζώα, ειδικά αν αυτό ήταν αποτελεσματικό στο παρελθόν. Για παράδειγμα, αν στο παρελθόν δάγκωναν ενώ τους έκοβαν τα νύχια και μετά σταμάτησε το κόψιμο των νυχιών, μπορεί να έχουν μάθει ότι αυτό είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο.
  • Ορισμένες γάτες δαγκώνουν ως μια μορφή επικοινωνίας ή απαίτησης προσοχής. Αντί να νιαουρίζουν, δαγκώνουν. Εάν μια γάτα σας δαγκώνει και στη συνέχεια προσπαθεί να σας οδηγήσει σε μια δραστηριότητα, όπως το παιχνίδι με ένα παιχνίδι, αυτός μπορεί να είναι ο λόγος.
Προσφέρετε ένα κατάλληλο, διαδραστικό παιχνίδι για να δαγκώσει η γάτα. Τα λούτρινα ζωάκια είναι μια επιτυχία με πολλές γάτες (Φωτ.: Unsplash)

Πώς να σταματήσετε τη γάτα να σε δαγκώνει

Αν και μπορεί να μην μπορείτε να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να δαγκώσει ξανά, υπάρχουν κάποιες τεχνικές που μπορείτε να δοκιμάσετε. Πιθανώς θα πρέπει να προσαρμόσετε την αντίδρασή σας στην ηλικία της γάτας σας (μεγαλύτερη γάτα έναντι γατάκι) και στον λόγο του δαγκώματος (διεκδίκηση κυριαρχίας έναντι επικοινωνίας).

  • Διατηρήστε σταθερές αντιδράσεις και βεβαιωθείτε ότι όλα τα μέλη της οικογένειας και οι επισκέπτες ακολουθούν τους ίδιους κανόνες. Εάν η γάτα λαμβάνει ανάμεικτα μηνύματα, θα είναι πιο δύσκολο για εσάς να εφαρμόσετε την εκπαίδευσή σας.
  • Μην επιτρέπετε ποτέ στο γατάκι ή τη γάτα σας να παίζει με τα γυμνά χέρια, δάχτυλα ή δάχτυλα των ποδιών σας. Όλες οι γάτες πρέπει να διδαχθούν ότι τα χέρια δεν είναι παιχνίδια. Αν προσφέρετε τα χέρια σας ως παιχνίδια, ενθαρρύνετε μια επικίνδυνη συνήθεια.
  • Προσφέρετε ένα κατάλληλο, διαδραστικό παιχνίδι για να δαγκώσει η γάτα. Τα λούτρινα ζωάκια είναι μια επιτυχία με πολλές γάτες. Θα πρέπει να υπάρχει μια ποικιλία παιχνιδιών (τουλάχιστον τρία), ώστε η γάτα σας να μην βαρεθεί. Τα παιχνίδια που μοιράζουν λιχουδιές είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρείτε το περιβάλλον τους εμπλουτισμένο και να ενθαρρύνετε την κατάλληλη συμπεριφορά παιχνιδιού, ανταμείβοντας το παιχνίδι με κατάλληλα αντικείμενα.
  • Επιβραβεύετε συνεχώς και απαλά τη γάτα σας για μαλακές πατούσες ή για μαλακό στόμα, λέγοντας: “Καλές πατούσες” ή “καλό στόμα!”. Αν τα νύχια βγουν ή το στόμα πονάει, κάντε έναν θόρυβο και τραβήξτε το χέρι σας μακριά, όπως θα έκανε μια άλλη γάτα ή γατάκι, για να σταματήσετε τα παιχνίδια. Χρησιμοποιήστε το ως αντιπερισπασμό για να σταματήσει η συμπεριφορά, όχι ως τιμωρία.
  • Αν η γάτα σας δαγκώνει και δεν την αφήνει, σφίξτε τα δόντια σας και σπρώξτε το χέρι και το μπράτσο σας προς το δάγκωμα για να προτρέψετε τη γάτα σας να σας αφήσει. Η απομάκρυνση από το δάγκωμα διεγείρει τη γάτα σας να δαγκώσει ακόμη περισσότερο. Επιπλέον, θα πρέπει να αντιμετωπίζετε τα ρούχα σας ως προέκταση του δέρματός σας και να τα κάνετε απαγορευμένα, αλλιώς η γάτα σας δεν θα μάθει τη διαφορά ανάμεσα στο να σας γρατζουνάει το τζιν σας και στο να καρφώνει τα γυμνά σας πόδια.
  • Εκπαιδεύστε τη συμπεριφορά αντικατάστασης. Για παράδειγμα, αν η γάτα σας υπερδιεγείρεται και επιτίθεται στα πόδια σας όταν μπαίνετε σε ένα δωμάτιο, διδάξτε της να κάθεται και επιβραβεύστε την γι’ αυτό. Στη συνέχεια, όταν μπαίνετε σε ένα δωμάτιο, θα θέλει να κάθεται για να πάρει την ανταμοιβή. Μπορείτε να εκπαιδεύσετε με κλικ, συνδυάζοντας μια ανταμοιβή, όπως το φαγητό, με ένα κλικ από ένα κλικ. Τελικά, η γάτα σας θα μάθει να συνδέει το κλικ με την ανταμοιβή και οι λιχουδιές φαγητού δεν θα είναι πλέον απαραίτητες.
  • Αποφύγετε τη σωματική τιμωρία, η οποία μόνο κάνει τις γάτες να διεγείρονται περισσότερο και είναι πιο πιθανό να αντεπιτεθούν και να προστατευτούν ή να εμπλακούν σε σκληρό παιχνίδι.

Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ