Γιατί η γάτα μου κοιμάται πάνω μου;

Για ορισμένους ιδιοκτήτες γάτας, το να έχουν την κοιμισμένη γάτα τους πάνω τους είναι μια από τις χαρές της ζωής που μοιράζονται με το αγαπημένο τους αιλουροειδές. Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι κάποιοι άλλοι μπορεί να μην είναι τόσο ενθουσιασμένοι με την ταλαιπωρία του να έχουν μια γάτα κρεμασμένη στο κεφάλι τους, καθισμένη στο στήθος τους ή γενικά να καταλαμβάνει χώρο στο κρεβάτι.

Οι γάτες κοιμούνται για 12-18 ώρες την ημέρα και συχνά τους αρέσει να αλλάζουν θέσεις ύπνου, μια συμπεριφορά που σύμφωνα με μία θεωρία κληρονόμησαν από τους Αφρικανούς προγόνους τους, τις αγριόγατες, για να βοηθήσουν να κρατήσουν χαμηλά τον κίνδυνο παρασίτων.

Ως εκ τούτου, πολλές κατοικίδιες γάτες μπορεί να επιλέγουν να κοιμούνται πάνω σας κατά διαστήματα, καθώς είναι ένα άνετο σημείο για τον υπνάκο τους.

Τρεις λόγοι για τους οποίους η γάτα σας κοιμάται πάνω σας

  • Ζεστασιά

Ένας λόγος για τον οποίο οι περισσότερες γάτες θα επιλέξουν να κοιμηθούν πάνω σας είναι επειδή μπορούν να μοιραστούν τη θερμότητα του σώματός σας για να διατηρηθούν ζεστές. Η ζεστασιά αποτελεί συχνά βασική προϋπόθεση για ένα τέλειο σημείο ύπνου, γι’ αυτό και πολλές γάτες θα απλωθούν σε σημεία με ηλιακό φως ή κοντά σε καλοριφέρ. Το σώμα σας είναι σαν μια μεγάλη θερμοφόρα γι’ αυτές, γι’ αυτό και θα τους αρέσει να κουρνιάζουν πάνω σας για να κρατηθούν ζεστά.

  • Δέσιμο

Οι γάτες είναι συνήθως αρκετά ανεξάρτητα και μοναχικά πλάσματα, οπότε αν χαίρονται να αγκαλιάζονται μαζί σας, αυτό δείχνει ότι σας εμπιστεύονται και ότι σας βλέπουν ως φίλο. Οι γάτες που είναι δεμένες μεταξύ τους συχνά κοιμούνται με το σώματά τους να αγγίζονται ή να μπλέκονται μεταξύ τους, και το ίδιο ισχύει και για τις γάτες και τους ανθρώπους τους.

  • Επειδή είσαι στο “δικό τους” κρεβάτι

Τα ανθρώπινα κρεβάτια είναι εξαιρετικά κρεβάτια για γάτες, επειδή είναι άνετα, ζεστά και υπερυψωμένα από το έδαφος, κάτι που αρέσει στις γάτες, επειδή τους δίνει καλή θέα του περιβάλλοντός τους. Συνήθως διαθέτουν επίσης κρυψώνα κάτω από το κρεβάτι, η οποία τις βοηθά να αισθάνονται ασφαλείς σε περίπτωση οποιουδήποτε κινδύνου. Επομένως, ο λόγος που κοιμούνται πάνω σας στο κρεβάτι μπορεί να είναι επειδή έχετε καταλάβει όλο το χώρο στο αγαπημένο τους σημείο ύπνου και έτσι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βολευτούν πάνω σας.

γάτα
Φωτ.: Adina Voicu | Pixabay

Είναι ασφαλές για τη γάτα μου να κοιμάται στο κρεβάτι μου μαζί μου;

Είναι απολύτως ασφαλές για τη γάτα σας να κοιμάται στο κρεβάτι μαζί σας, αλλά αν έχετε αλλεργία στις γάτες, τότε καλό θα ήταν να τις κρατάτε μακριά από το υπνοδωμάτιό σας.

Πώς μπορώ να σταματήσω τη γάτα μου να κοιμάται πάνω μου;

Ο ευκολότερος τρόπος για να σταματήσετε τη γάτα σας να κοιμάται πάνω σας τη νύχτα είναι να την αποκλείσετε από το υπνοδωμάτιο. Ωστόσο, οι ιδιαίτερα επίμονες γάτες μπορεί να εξακολουθούν να σας κρατούν ξύπνιους με νιαουρίσματα ή γρατζουνιές έξω από την πόρτα του υπνοδωματίου, απαιτώντας να τους αφήσετε να μπουν μέσα.

Για να ενθαρρύνετε τη γάτα σας να κοιμηθεί αλλού, να παρέχετε άλλες επιλογές ύπνου μέσα στο σπίτι. Το τέλειο κρεβάτι για γάτες είναι άνετο, ζεστό, ιδιωτικό και ιδανικά μακριά από το έδαφος, δίνοντάς τους καλή θέα του περιβάλλοντός τους – αυτός είναι ο λόγος που συχνά τους αρέσει το κρεβάτι σας!

Δοκιμάστε να τοποθετήσετε κάτι με το άρωμα της γάτας σας, όπως μια κουβέρτα ή μια μαξιλαροθήκη πάνω στην οποία έχει κοιμηθεί στο παρελθόν, στο κρεβάτι της, ώστε να της μυρίζει οικεία και πιο δελεαστική. Στις γάτες συχνά αρέσει να αλλάζουν τακτικά τις θέσεις ύπνου τους, γι’ αυτό δώστε τους αρκετές επιλογές για να επιλέξουν.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ