Νέα μελέτη: Οι γάτες έχουν σχεδόν 300 διαφορετικές εκφράσεις προσώπου

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει η έκφραση του προσώπου της γάτας σας; Λοιπόν, μία νέα έρευνα θα σας βοηθήσει σύντομα να το μάθετε.

Η νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) διερεύνησε τους διαφορετικούς τύπους εκφράσεων του προσώπου που χρησιμοποιούν οι γάτες για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

Η ομάδα κατέγραψε 276 μοναδικές διαφορετικές εκφράσεις προσώπου από τις γάτες που μελέτησαν – συγκριτικά, οι χιμπατζήδες έχουν περίπου 357 διαφορετικές εκφράσεις προσώπου.

Διαπίστωσαν επίσης ότι οι γάτες έχουν κάποιες κοινές εκφράσεις με τους ανθρώπους και ίσως τις έχουν πάρει από τους ανθρώπους.

Φωτο Pixabay | JackieLou DL

Πώς ανακάλυψαν οι ερευνητές ότι οι γάτες δείχνουν τα συναισθήματά τους;

Η επιστήμονας Λόρεν Σκοτ επισκέφθηκε ένα καφέ για γάτες στην Καλιφόρνια καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου και του Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η ερευνήτρια βιντεοσκόπησε περίπου 194 λεπτά τις εκφράσεις του προσώπου των γατών – ειδικά εκείνες που επικοινωνούσαν με άλλες γάτες.

Στη συνέχεια, η Λόρεν ανέλυσε το υλικό με τη βοήθεια της εξελικτικής ψυχολόγου Μπρίτανι Φλοκιβιτς, κάποιου που μελετά τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές ορισμένων ειδών ζώων.

Φωτο Pixabay | Clickphoto Switzerland

Τι ανακάλυψαν για τις εκφράσεις του προσώπου των γατών;

Ανακάλυψαν 276 διαφορετικές εκφράσεις προσώπου στις γάτες που είχαν βιντεοσκοπήσει.

Κάθε μια από τις εκφράσεις της γάτας αποτελούνταν από ένα μείγμα τεσσάρων από τις 26 μοναδικές κινήσεις του προσώπου, όπως το ανοιχτό στόμα, οι μεγάλες ή μικρές κόρες των ματιών, το ανοιγοκλείσιμο των ματιών, το γλείψιμο της μύτης, οι κινήσεις στα μουστάκια και οι θέσεις των αυτιών.

Συγκριτικά, οι άνθρωποι έχουν περίπου 44 μοναδικές κινήσεις του προσώπου και οι σκύλοι 27, αλλά ο συνολικός αριθμός των εκφράσεων δεν είναι γνωστός.

Από τις καταγεγραμμένες εκφράσεις του προσώπου, περίπου το 45% θεωρήθηκε ότι ήταν φιλικές, και το 37% ήταν πιο επιθετικές ή θυμωμένες, ενώ το υπόλοιπο 18% ήταν ένα ασαφές μείγμα των δύο.

Ορισμένες από τις φιλικές εκφράσεις του προσώπου της γάτας – όπου το στόμα της τραβιόταν προς τα πίσω και το σαγόνι της άνοιγε για να σχηματίσει ένα χαμόγελο ή γέλιο – ήταν παρόμοιες με το “παιχνιδιάρικο πρόσωπο” που κάνουν οι άνθρωποι, οι σκύλοι, οι πίθηκοι και άλλα ζώα.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη τι ακριβώς προσπαθούσαν να πουν οι γάτες μεταξύ τους μέσω αυτών των εκφράσεων του προσώπου, αλλά ελπίζουν ότι η έρευνά τους θα μπορούσε να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και τα καταφύγια ζώων να φροντίζουν και να κατανοούν καλύτερα τις σχέσεις τους με άλλες γάτες.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ