Οδηγίες για σωστή και ασφαλή φροντίδα των αδέσποτων ζώων τους καλοκαιρινούς μήνες



Ακούστε το άρθρο στο Spotify:



Οι καλοκαιρινοί μήνες στην Ελλάδα είναι αρκετά θερμοί και παρόλο που οι άνθρωποι έχουν τον τρόπο να βρίσκουν τροφή, νερό και δροσιά, για τα ζωάκια που ζουν στους δρόμους δεν είναι το ίδιο εύκολο.

Μπορείτε να φανταστείτε να αφήνετε τον σκύλο σας έξω, στον ήλιο, χωρίς τροφή και νερό; Στεφτείτε, λοιπόν, πόσο πιο δύσκολο είναι για τα αδεσποτάκια που δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια.

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τους τετράποδους φίλους να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες και να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια των δύσκολων θερινών μηνών με ασφάλεια.

Νερό! Νερό! Νερό!

Με την άνοδο της θερμοκρασίας, τα ζώα και τα πουλιά γίνονται λιγότερο δραστήρια λόγω της ζέστης. Τοποθετώντας ένα απλό μπολ με καθαρό νερό έξω από το σπίτι σας, μπορείτε να κάνετε τεράστια διαφορά στη ζωή αυτών των ζώων. Να θυμάστε επίσης ότι τα καλοκαίρια το νερό μπορεί να στεγνώσει γρήγορα, γι’ αυτό γεμίζετε τακτικά το μπολ.

Καταφύγιο και σκιά

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα ζώα αναζητούν ενστικτωδώς προστατευμένα μέρη για να προφυλαχθούν. Πολλά κρύβονται κάτω από αυτοκίνητα για να προστατευτούν, αλλά αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο. Αν μπορείτε, δημιουργήστε γύρω τους προσωρινά καταφύγια με πεταμένα χαρτόκουτα από ύφασμα για να τα βοηθήσετε. Αν αισθάνεστε γενναιόδωροι, θα μπορούσατε επίσης να ανοίξετε τις αυλές ή τις βεράντες του σπιτιού σας.

Εύκολη πρόσβαση σε τροφή

Ενώ τα ζώα τείνουν να τρώνε και να καταναλώνουν λιγότερο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι επίσης μια εποχή που η αναζήτηση τροφής τους μειώνεται για ευκολονόητους λόγους. Τα ζώα δεν ψάχνουν για τροφή στον καυτό ήλιο, καθώς αυτό απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Ίσως περισσότερο από την ίδια τη διαθεσιμότητα της τροφής. Έτσι, αν μπορείτε, αφήστε σπόρους για τα πουλιά και λίγη τροφή για τα σκυλιά και τις γάτες.

μήνες
Φωτο: pexels

Σημαντικές συμβουλές

  • Όχι ξηρά τροφή χωρίς νερό
    Η ξηρά τροφή είναι αποξηραμένη. Χρειάζεται πολύ νερό κι αν το ζωάκι δεν έχει να πιει, τότε η τροφή απορροφά τα υγρά τού σώματος του ζώου και το αφυδατώνει, οδηγώντας το στο θάνατο
  • Όχι σουβλάκι με το καλαμάκι
    Προσοχή: όχι καλαμάκια πεταμένα. Συχνά, τα ζώα μυρίζουν τα υπολείμματα κρέατος και για να ξεγελάσουν την πείνα τους, τα τρώνε και τους ξεσκίζουν
  • Όχι ψαροκόκκαλα στις γάτες
    Τους τρυπούν το στόμα, τα μάγουλα και τους προκαλούν διαμπερή τραύματα που, αν δεν φροντιστούν, οδηγούν σε γενικευμένη μόλυνση και θάνατο
  • Όχι κονσέρβες παρατημένες άδειες, στο σημείο σίτισης
    Τις πατάμε, να κλείσει το στόμιο και τις πετάμε σε ασφαλείς, με καπάκι κάδους. Πολλά ζωάκια έχουν βρεθεί ζωντανά ή νεκρά, με μια κονσέρβα σφηνωμένη στο κεφαλάκι ή στο μουσουδάκι τους

Η εγρήγορση μπορεί να σώσει ζωές. Η καλοκαιρινή περίοδος είναι δύσκολη και τα ζώα χρειάζονται τη φροντίδα μας.


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ