Οι 10 στάσεις ύπνου των σκύλων και οι αξιολάτρευτες σημασίες τους

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι κοιμούνται σε διάφορες στάσεις. Από το να κοιμούνται στο πλάι μέχρι το να κοιμούνται ανάσκελα με τα πόδια τους στον αέρα, μπορούμε να μάθουμε πολλά για τους τριχωτούς φίλους μας μέσα από τις θέσεις και τις συνήθειές τους στον ύπνο.

Οι στάσεις ύπνου των σκύλων είναι σαν μικρά στοιχεία που μπορούν να δώσουν πληροφορίες για το πώς αισθάνονται. Για να κατανοήσουμε πραγματικά τις συνήθειες ύπνου των σκύλων, θα αποκαλύψουμε τι σημαίνουν 10 συνηθισμένες στάσεις ύπνου σκύλων.

1. Ύπνος στο πλάι

Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, τα σκυλιά αγαπούν να κοιμούνται στο πλάι. Το να ξαπλώνουν στο πλάι με τα πόδια τους τεντωμένα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες στάσεις ύπνου για τους σκύλους. Αυτή η θέση ύπνου είναι ιδιαίτερα εμφανής σε κουτάβια καθώς και σε ηλικιωμένους σκύλους που μπορεί να υποφέρουν από δύσκαμπτες αρθρώσεις.

Όταν ο σκύλος σας κοιμάται στο πλάι, σημαίνει ότι αισθάνεται χαλαρός και ασφαλής στο περιβάλλον του. Σύμφωνα με την κτηνίατρο Τζένιφερ Κόουτς, τα σκυλιά θα κοιμηθούν σε αυτή τη θέση όταν αισθάνονται άνετα με το περιβάλλον και την θερμοκρασία.

Ένας άλλος επίσης πιθανός λόγος είναι να βρίσκονται σε πιο βαθύ ύπνο. Η εκπαιδεύτρια και ειδική στη συμπεριφορά σκύλων, Τζεν Τζόουνς, λέει ότι σε αυτή τη θέση θα παρατηρήσετε συχνά “τρέξιμο στον ύπνο” και συσπάσεις κατά τη διάρκεια των ονείρων του σκύλου, καθώς τα πόδια τους είναι χαλαρά και ελεύθερα να κινηθούν.

2. Η στάση του λιονταριού

Η στάση ύπνου του λιονταριού είναι όταν ο σκύλος σας κοιμάται με το κεφάλι του πάνω από τα πόδια του. Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να αποκοιμηθεί σε αυτή τη στάση με τα μπροστινά του πόδια μαζεμένα και τα πίσω πόδια του στο πλάι.

Όταν τα σκυλιά κοιμούνται σε αυτή τη θέση σημαίνει ότι ξεκουράζονται, αλλά δεν κοιμούνται βαθιά. Σύμφωνα με τηνκτηνίατρο Σάρα Γούτεν, τα σκυλιά συχνά κοιμούνται σε αυτή τη θέση αν νιώθουν ότι θα χρειαστεί να σηκωθούν γρήγορα.

3. Στάση σούπερμαν

Η στάση σούπερμαν είναι όταν ο σκύλος σας βρίσκεται ξαπλωμένος στο έδαφος με την κοιλιά του πατημένη στο πάτωμα, τα πίσω πόδια του πίσω του και τα μπροστινά του πόδια τεντωμένα προς τα εμπρός. Κάποιες φορές ονομάζεται “σπλουτ”, και πρόκειται για μια συνηθισμένη στάση μεταξύ κουταβιών και πολύ παιχνιδιάρικων σκύλων.

Όταν ο σκύλος σας κοιμάται μπρούμυτα σε στάση σούπερμαν, σημαίνει ότι είναι κουρασμένος αλλά έτοιμος να παίξει αν παρουσιαστεί η ευκαιρία.

4. Στάση ντόνατ

Η στάση ντόνατ είναι όταν ο σκύλος σας κοιμάται κουλουριασμένος σαν μπάλα με όλα τα άκρα του κοντά στο σώμα του. Μερικές φορές η μύτη του θα ακουμπήσει τα πίσω πόδια του ενώ μπορεί ακόμη και να τυλίξει την ουρά του πάνω στο σώμα του.

Το σώμα του είναι σαν να έχει μια κούρνια. Σύμφωνα με την κτηνίατρο Μάργκαρετ Γκρούεν, αυτή η στάση διατηρεί όλα τα ζωτικά όργανα του σκύλου χωμένα και κρυμμένα. Όταν ένας σκύλος κοιμάται σε αυτή τη θέση, σημαίνει ότι προσπαθεί να προστατευτεί ενώ κοιμάται ή ότι ακόμα συνηθίζει το περιβάλλον του. Αυτό είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο σε αδέσποτα ή νέα σκυλιά.

Αυτή είναι επίσης μια αγαπημένη στάση για τους σκύλους όταν κρυώνουν. Με το να κουλουριάζονται σε μια μπάλα, προσπαθούν να διατηρήσουν τη θερμότητα του σώματός τους.

5. Ο αγκαλίτσας

Μια από τις πιο αξιολάτρευτες θέσεις ύπνου για σκύλους είναι η θέση “αγκαλιά”. Αυτή είναι όταν ο σκύλος σας προτιμά να κοιμάται πάνω σας ή αγκαλιά με έναν άλλο σκύλο. Αυτή είναι μια εξαιρετική θέση για όσους αγαπούν να αφήνουν το σκύλο τους να κοιμάται στο κρεβάτι μαζί τους.

Ο ειδικός σε θέματα κατοικίδιων ζώων και μπλόγκερ για τη φροντίδα κατοικίδιων ζώων Πίτερ Λάσκαϊ, λέει ότι αυτή η στάση είναι ένα σαφές σημάδι δεσμού.

Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους του PetMD, η αγκαλιά κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι μια συμπεριφορά που έχει απομείνει από την εποχή που ο σκύλος σας ήταν κουτάβι και χουχουλιαζόταν για να ζεσταθεί. Όταν μεγαλώνουν, το αγκάλιασμα μετατρέπεται σε συνήθεια άνεσης.

6. Το λαγούμι

Έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας αναζητά μαξιλάρια, ρούχα ή κουβέρτες για να κοιμηθεί από κάτω; Αν ναι, το σκυλάκι σας αρέσκεται να κοιμάται σαν να βρίσκεται σε λαγούμι. Όταν τα σκυλιά κοιμούνται με αυτό τον τρόπο, αναζητούν άνεση και ασφάλεια.

Μπορεί επίσης να επιδιώκουν να ηρεμήσουν αφού μελέτες έχουν δείξει ότι τα ρούχα σκύλων που προορίζονται να τα τυλίγουν με ήπια πίεση βοηθούν στην ανακούφιση νευρικών συμπεριφορών για σκύλους με αγχώδη διαταραχή.

Το να σκάβουν κάτω από κουβέρτες θα μπορούσε επίσης να είναι απλώς ο τρόπος του σκύλου σας να κάνει ένα διάλειμμα από την άγρυπνη επιτήρηση του σπιτιού και των μελών της αγέλης του. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μια μάσκα ύπνου για να ελαχιστοποιήσουν το θόρυβο και το φως, ο σκύλος σας ίσως προσπαθεί να αποκλείσει τους περισπασμούς πριν από τον ύπνο.

7. Ανάσκελα

Αναμφισβήτητα μία από τις πιο χαριτωμένες θέσεις ύπνου για σκύλους, η θέση με την κοιλιά προς τα πάνω είναι ακριβώς όπως ακούγεται. Αυτή η θέση είναι όταν ο σκύλος σας ξαπλώνει ανάσκελα με την κοιλιά προς τα πάνω και τα πόδια στον αέρα. Όσο άβολη κι αν φαίνεται αυτή η θέση, είναι σημάδι πραγματικής άνεσης και χαλάρωσης στα σκυλιά.

Οι σκύλοι που κοιμούνται ανάσκελα με την κοιλιά και τα πόδια στον αέρα το κάνουν για τους εξής λόγους: Ένας από αυτούς είναι για να διατηρούν τη δροσιά τους και ένα άλλος λόγος είναι ότι εμπιστεύονται πλήρως εσάς και το περιβάλλον τους.

8. Πλάτη με Πλάτη

Παρόμοια με τη θέση ύπνου αγκαλιά, όταν ένας σκύλος θέλει να κοιμάται πλάτη με πλάτη, σημαίνει ότι θέλει να αγκαλιάζεται και να έρχεται όσο πιο κοντά γίνεται, τοποθετώντας την πλάτη του δίπλα είτε σε εσάς είτε σε έναν άλλο σκύλο. Στην απλούστερη μορφή, αυτή η στάση είναι ένα σημάδι αγάπης και άνεσης.

Ο ύπνος πλάτη με πλάτη υποδηλώνει μια αίσθηση οικειότητας, στοργής και εμπιστοσύνης.

9. Σε κρύα επιφάνεια

Είτε είναι ξαπλωμένα μπρούμυτα στο πάτωμα της κουζίνας είτε απλωμένα στο πεζοδρόμιο, τα σκυλιά τείνουν να κοιμούνται σε μια κρύα επιφάνεια όταν ζεσταίνονται. Αυτός ο τύπος θέσης μπορεί να πάρει τη μορφή της στάσης του σούπερμαν ή μπορεί να είναι παρόμοιος με τη στάση του λιονταριού. Όποια και αν είναι αυτή, ο σκύλος σας πιθανότατα φροντίζει η κοιλιά του να αγγίζει την κρύα επιφάνεια.

Αυτή η στάση σχετίζεται άμεσα με τη θερμοκρασία. Οι σκύλοι μπορεί να ζεσταίνονται αν κοιμούνται απλωμένοι σε ψυχρές επιφάνειες, ιδιαίτερα όταν είναι μπρούμυτα με τα πόδια τεντωμένα, μεγιστοποιώντας την ποσότητα του άτριχου δέρματος που αγγίζει το κρύο πάτωμα ή το έδαφος, λέει η κτηνίατρος Τζένιφερ Κόουτς.

10. Κεφάλι και λαιμός υπερυψωμένοι

Ορισμένα σκυλιά αναζητούν μια θέση ύπνου όπου το κεφάλι και ο λαιμός τους είναι ανασηκωμένα.

Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος δεν θα πρέπει να κάνει τίποτα άλλο από το να κοιμάται στο κρεβάτι του: Εάν ο σκύλος σας αρέσκεται να κοιμάται σε μια θέση όπου το κεφάλι και ο λαιμός του είναι υπερυψωμένα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να έχει προβλήματα σωστής αναπνοής – κάτι που παρατηρείται συνήθως με χρόνιες καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με την κτηνίατρο Λίντα Σάιμον, αν ο σκύλος σας κοιμάται σε αυτή τη θέση προσέξτε για ανησυχητικά συμπτώματα, όπως ταχύτερος ρυθμός αναπνοής, θορυβώδης αναπνοή ή μειωμένη ικανότητα άσκησης. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ