Οι σακούλες τσιπς και τροφίμων αποτελούν κίνδυνο ασφυξίας για τα κατοικίδια ζώα – Οδηγίες προφύλαξης

Η απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου δεν είναι “σαν” να χάνεις ένα μέλος της οικογένειάς σου γιατί πολύ απλά χάνεις ένα μέλος της οικογένειάς σου. Και αυτή η απώλεια στοιχίζει ακόμα περισσότερο όταν το ζωάκι μας χάνει τη ζωή του από μια αιτία που δεν προβλέψαμε, όπως οι πλαστικές σακούλες.

Οι σακούλες τσιπς και άλλες σακούλες και συσκευασίες τροφίμων ενέχουν σοβαρούς κινδύνους ασφυξίας για τα κατοικίδιά μας. Πάρα πολλά κατοικίδια ζώα, ιδίως σκύλοι, έχουν πεθάνει από ασφυξία μέσα σε σακούλες για τσιπς, σακούλες για σνακ, σακούλες δημητριακών, σακούλες τροφών για κατοικίδια ζώα και γενικά πλαστικές συσκευασίες.

Πολλές από αυτές τις σακούλες είναι κατασκευασμένες από ένα ισχυρό υλικό που μοιάζει με μυλάρ, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση των σνακ πιο φρέσκα. Όταν ένας περίεργος σκύλος βάζει το κεφάλι του μέσα στη σακούλα ψάχνοντας για περισσευούμενα ψίχουλα, η σακούλα φράζει γύρω το λαιμό του σκύλου.

Καθώς προσπαθεί να αναπνεύσει, η σακούλα σφίγγει γύρω από το λαιμό του, αποκόπτοντας το οξυγόνο. Όταν ένας σκύλος δεν μπορεί να αφαιρέσει τη σακούλα από το κεφάλι του, συνήθως αρχίζει να πανικοβάλλεται, τρέχοντας απελπισμένα γύρω γύρω μέχρι να καταρρεύσει και να πεθάνει από ασφυξία. Αυτό συμβαίνει μέσα σε λίγα λεπτά.

Το φαινόμενο είναι πολύ πιο συχνό απ’ ό,τι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν

Η Κάμερον Κορντς παρακολουθούσε ταινία, αποκοιμήθηκε, άφησε τα τσιπς εκτεθειμένα και όταν ξύπνησε βρήκε την σκυλίτσα της, Κίτα, ξαπλωμένη στο πάτωμα. Το αγαπημένο της κατοικίδιο ήταν νεκρό και η αιτία ήταν μία σακούλα από τσιπς.

Ακούγεται σαν ένα φρικιαστικό ατύχημα, αλλά είναι πολύ πιο συχνό απ’ ό,τι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν, λέει η Μπόνι Χάρλαν, η οποία ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση “Prevent Pet Suffocation” (Πρόληψη Ασφυξίας Κατοικίδιων Ζώων) όταν ο σκύλος της, Μπλου, πέθανε από μια σακούλα με τσιπς, ενώ έκανε δουλειές.

Η ασφυξία των κατοικίδιων ζώων είναι πολύ συχνή

«Η ασφυξία των κατοικίδιων ζώων είναι στην πραγματικότητα πολύ συχνή, το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει ποτέ γι’ αυτό μέχρι να τους συμβεί», δήλωσε η Χάρλαν.

Η Μπόνι μοιράστηκε την ιστορία της με το Fox 8 News και λέει ότι χιλιάδες άλλοι συντετριμμένοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων, έχουν μοιραστεί μαζί της τις εμπειρίες τους στο Facebook.

«Συνήθως ακούω από 3-4 συντετριμμένους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων την εβδομάδα», είπε. «Ο κτηνίατρός μου είπε ότι θα μπορούσα να σας είχα προειδοποιήσει για 100 πράγματα, αλλά ποτέ για μια σακούλα με τσιπς», είπε η Χάρλαν.

Ο κτηνίατρος της Κάμερον δεν ήταν εξοικειωμένος με την συγκεκριμένη αιτία ασφυξίας κατοικίδιων ζώων. Τώρα προσπαθούν να προειδοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των κτηνιάτρων.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες βρίσκονταν στο ντους ή ακόμη και στο διπλανό δωμάτιο όταν ο σκύλος ή η γάτα τους αρπάζει μια σακούλα με τσιπς ή μια σακούλα με τροφή για κατοικίδια ζώα. Ο κτηνίατρος Ράντι Χάτσισον εξηγεί γιατί είναι αδύνατο για το κατοικίδιο ζώο να αφαιρέσει τη σακούλα από τη στιγμή που βρίσκεται στο κεφάλι του.

«Είναι το μήκος της μουσούδας τους που προκαλεί την σακούλα να πηγαίνει κατά μήκος του κεφαλιού τους και καθώς αναπνέουν, η υγρασία που δημιουργούν κάνει τη σακούλα ακόμα πιο κολλώδη και κολλάει στο κεφάλι τους σε εκείνο το σημείο», δήλωσε ο Δρ Χάτσισον, και συμπληρώνει ότι όσο πιο δυνατά αναπνέουν τόσο πιο σφιχτά γίνεται».

Όλα τα σκυλιά είναι ευάλωτα στην ασφυξία, ανεξάρτητα από το μέγεθος, τη ράτσα ή την ηλικία τους. Κανένας σκύλος, δεν μπορεί να κερδίσει μια μάχη με μια σακούλα για τσιπς ή άλλη πλαστική σακούλα.

Μέτρα προφύλαξης

  • Φυλάξτε όλες τις σακούλες με τα τσιπ/σνακ/τα τρόφιμα για κατοικίδια με ασφάλεια μακριά από το κατοικίδιό σας.
  • Σκίστε ή κόψτε όλες τις σακούλες τσιπ, τις σακούλες φαγητού και τις συσκευασίες φαγητού μετά τη χρήση.
  • Βάλτε ξανά τα καπάκια στα βάζα και τα δοχεία όταν τα πετάτε.
  • Αποθηκεύετε τα τσιπς/σνακ/τροφές κατοικίδιων ζώων σε επανασφραγιζόμενα πλαστικά δοχεία.
  • Σερβίρετε τα τσιπς και τα σνακ σε γυάλινα μπολ ή δοχεία αντί σε σακούλες τροφίμων.
  • Διατηρείτε όλα τα καπάκια των κάδων απορριμμάτων καλά κλειδωμένα, κλειδωμένα ή πίσω από ένα ντουλάπι.
  • Κρατήστε την πόρτα του ντουλαπιού της κουζίνας κλειστή.
  • Μην αποθηκεύετε σακούλες τροφής πάνω σε πάγκους ή συσκευές όπου μια γάτα μπορεί εύκολα να φτάσει πηδώντας.
  • Μην αφήνετε τις γάτες σας να παίζουν με τις πλαστικές σακούλες ή τα χαρτοκιβώτια τροφίμων.
  • Μην αφήνετε τα κατοικίδιά σας να περιφέρονται ελεύθερα στο σπίτι όσο λείπετε.
  • Ελέγξτε το σπίτι πριν φύγετε για τυχόν κινδύνους ασφυξίας των κατοικίδιων ζώων.
  • Μην αποθηκεύετε σακούλες με τροφές για κατοικίδια ζώα στο γκαράζ.
  • Ελέγξτε τα οχήματά σας για σακούλες τσιπ/σνακ/φαγητού και ποτήρια ποτών.
  • Μην αφήνετε το σκύλο σας στο αυτοκίνητο μόνο του με σακούλες γρήγορου φαγητού, σακούλες για σνακ ή δοχεία φαγητού και ποτού.
  • Μάθετε ΚΑΡΠΑ για τα κατοικίδια ζώα.
  • Εφαρμόστε αυτές τις οδηγίες είτε έχετε κατοικίδιο ζώο είτε όχι – αυτό συμβάλλει στην προστασία των αδέσποτων σκύλων, των άγριων γατών και της άγριας ζωής.
Prevent Pet Suffocation

Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ