Πώς η άνοιξη επηρεάζει την συμπεριφορά του σκύλου μας – Αλλαγές και προτάσεις διαχείρισης

Η άνοιξη είναι η εποχή των αλλαγών, και αυτό ισχύει τόσο για τους τετράποδους φίλους μας όσο και για εμάς.

Καθώς ο καιρός ζεσταίνεται, μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας συμπεριφέρεται λίγο διαφορετικά από ό,τι τους χειμερινούς μήνες.

Ακολουθούν πέντε ανοιξιάτικες αλλαγές στη συμπεριφορά που μπορεί να παρατηρήσετε στο σκύλο σας και προτάσεις για το πώς να τις χειριστείτε.

Αυξημένη ενέργεια και παιχνιδιάρικη διάθεση

Μετά από έναν χειμώνα που πέρασαν κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, τα σκυλιά μπορεί να γίνουν λίγο… ενθουσιασμένα. Όταν ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνεται, μπορεί ξαφνικά να φαίνονται πιο ενεργητικά και παιχνιδιάρικα απ’ ό,τι τους κρύους μήνες. Αυτή είναι μια απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά και είναι ένα σημάδι ότι ο σκύλος σας θέλει να περνάει περισσότερο χρόνο έξω.

Τι πρέπει να κάνετε; Αποδεχτείτε την ενέργεια του σκύλου σας! Κάντε μεγαλύτερες βόλτες, παίξτε στο πάρκο ή δοκιμάστε μια νέα πίστα ευκινησίας. Σύμφωνα με το Dogster, “η άσκηση είναι ένα ισχυρό αγχολυτικό για όλα τα ζώα και ένας τακτικός περίπατος και ένα πρόγραμμα παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους θα βελτιώσει ανυπολόγιστα τη ζωή ενός σκύλου”. Απλά φροντίστε να αυξήσετε την άσκηση του σκύλου σας σταδιακά.

Συχνή τριχόπτωση

Καθώς οι μέρες μεγαλώνουν, οι σκύλοι αρχίζουν να αποβάλλουν το χειμερινό τους τρίχωμα για να προετοιμαστούν για τους θερινούς μήνες. Αυτή η απώλεια μπορεί να είναι πιο αισθητή σε ορισμένες φυλές από ό,τι σε άλλες, αλλά γενικά είναι ένα σημάδι ότι ο οργανισμός του σκύλου σας προσαρμόζεται στην εποχική αλλαγή.

Τι να κάνετε: Επενδύστε σε ένα καλό εργαλείο περιποίησης, όπως μια βούρτσα, για να διατηρήσετε την τριχόπτωση του σκύλου σας υπό έλεγχο. Μπορεί επίσης να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να πάτε το σκύλο σας σε έναν επαγγελματία κομμωτή για ένα ανοιξιάτικο κούρεμα.

Βοηθήσετε τον τετράποδο φίλο σας να έχει μια χαρούμενη και υγιή ανοιξιάτικη περίοδο (Φωτ.: pixabay)

Αυξημένη όρεξη

Καθώς ο καιρός γίνεται πιο ζεστός, ο μεταβολισμός του σκύλου σας μπορεί να αρχίσει να επιταχύνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη όρεξη, καθώς το σώμα του αποζητά περισσότερη ενέργεια για να τροφοδοτήσει όλο αυτό το επιπλέον παιχνίδι.

Τι να κάνετε: Βεβαιωθείτε ότι ταΐζετε το σκύλο σας με μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή που είναι κατάλληλη για το μέγεθος και την ηλικία του. Εάν ανησυχείτε ότι ο σκύλος σας τρώει υπερβολικά, δοκιμάστε να μοιράζετε τα γεύματά του σε μικρότερες μερίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας αντί να τον ταΐζετε με ένα ή δύο μεγάλα γεύματα.

Κοινωνική συμπεριφορά

Οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα και τους αρέσει να περνούν χρόνο με τους ανθρώπινους και σκύλους συντρόφους τους. Την άνοιξη, μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας γίνεται πιο κοινωνικός από ό,τι ήταν κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τι πρέπει να κάνετε; Εκμεταλλευτείτε αυτή την κοινωνική συμπεριφορά προγραμματίζοντας ραντεβού για παιχνίδι με άλλα σκυλιά ή πηγαίνοντας το σκύλο σας σε ένα πάρκο ή σε μια παραλία όπου μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα σκυλάκια. Απλά φροντίστε να επιβλέπετε το παιχνίδι του σκύλου σας και να βεβαιώνεστε ότι παίζει με ασφάλεια.

Αυξημένο άγχος ή ανησυχία

Ενώ πολλοί σκύλοι γίνονται πιο δραστήριοι την άνοιξη, κάποιοι μπορεί να παρουσιάσουν αυξημένο άγχος ή ανησυχία. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως οι αλλαγές στη ρουτίνα, οι εποχιακές αλλεργίες ή το άγχος που προκαλεί το γεγονός ότι ήταν κλεισμένα μέσα όλο το χειμώνα.

Τι να κάνετε: Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας παρουσιάζει σημάδια άγχους ή ανησυχίας, όπως υπερβολικό γαύγισμα, λαχάνιασμα ή βηματισμό, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε το ζήτημα το συντομότερο δυνατό. Προσπαθήστε να εντοπίσετε τη βασική αιτία του άγχους του σκύλου σας και συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή για να αναπτύξετε ένα σχέδιο που θα βοηθήσει τον σκύλο σας να νιώθει πιο ήρεμος και ασφαλής.

Αποδεχθείτε τον ανοιξιάτικο ενθουσιασμό

Η άνοιξη είναι η εποχή της ανανέωσης και της ανάπτυξης και είναι επίσης μια εποχή κατά την οποία οι σκύλοι μπορεί να παρουσιάσουν διάφορες αλλαγές στη συμπεριφορά τους.

Κατανοώντας αυτές τις αλλαγές και γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνετε ως απάντηση, μπορείτε να βοηθήσετε τον τριχωτό σας φίλο να έχει μια χαρούμενη και υγιή ανοιξιάτικη περίοδο!


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ