Άνοιξη: 5 Συμβουλές για την ασφάλεια των κατοικιδίων μας

Η άνοιξη είναι επίσημα εδώ!

Η εποχή αυτή φέρνει κάτι περισσότερο από φυλλώδη δέντρα και φρέσκα άνθη. Όπως περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους με τους τετράποδους φίλους μας, μεγαλύτερης ίσως διάρκειας βόλτες λόγω των μεγαλύτερων ημερών και δραστηριότητες όπως οικιακές εργασίες και κηπουρική.

Ωστόσο, όπως άλλωστε ισχύει για όλες οι εποχές, η άνοιξη φέρνει και τους δικούς της εποχιακούς κινδύνους για τα κατοικίδιά μας. Το Κέντρο Ελέγχου Δηλητηριάσεων Ζώων της ASPCA (APCC) μας προσφέρει μερικές χρήσιμες συμβουλές για να κρατήσουμε τα κατοικίδιά μας ασφαλή, ευτυχισμένα και υγιή.

Ανοιχτά παράθυρα

Η άνοιξη είναι μια εποχή που η θερμοκρασία αρχίζει να αυξάνεται και τα λουλούδια να ανθίζουν, ενώ η ατμόσφαιρα έξω είναι τέτοια, που πολλοί από τους κηδεμόνες κατοικιδίων -κι όχι μόνο φυσικά- ανοίγουμε όλα τα παράθυρα του σπιτιού για να απολαύσουμε το ανοιξιάτικο κλίμα. Αυτό, όμως, δυστυχώς ενέχει ορισμένους κινδύνους για τα κατοικίδιά μας, ιδιαίτερα για τις γάτες, καθώς έχουν την τάση να θέλουν να πηδήξουν όταν βλέπουν ανοιχτά παράθυρα. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα παράθυρα είναι προστατευμένα με ανθεκτικές σίτες πριν τα ανοίξετε κι αφήσετε τη γάτα σας χωρίς επιτήρηση.

Ανοιξιάτικος καθαρισμός

Ο ανοιξιάτικος καθαρισμός είναι μια παράδοση που «κρατά» από παλιά σε πολλά νοικοκυριά, αλλά είναι σημαντικό να φροντίζουμε όλα τα καθαριστικά και τα χημικά να φυλάσσονται μακριά από τα κατοικίδια ζώα μας. Σχεδόν όλα τα προϊόντα καθαρισμού, ακόμη και τα φυσικά, περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τα κατοικίδια ζώα. Το «κλειδί» για την ασφαλή χρήση τους είναι να διαβάζουμε την ετικέτα και να ακολουθούμε τις οδηγίες, εξασφαλίζοντας τη σωστή χρήση τους και μέρος αποθήκευσης. Το APCC διαθέτει έναν πλήρη κατάλογο δηλητηριωδών οικιακών προϊόντων.

Κηπουρική

Τα λιπάσματα, τα εντομοκτόνα και τα ζιζανιοκτόνα διατηρούν τα φυτά και το γκαζόν μας υγιή και πράσινα, αλλά τα συστατικά τους μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα κατοικίδια ζώα. Τέτοιου τύπου προϊόντα πρέπει να αποθηκεύονται πάντα σε απομακρυσμένα μέρη, να κρατάμε τα κατοικίδια ζώα μας μακριά από τις επηρεαζόμενες περιοχές και, ξανά, να ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες της ετικέτας. Επίσης, πολλά αρκετά διαδεδομένα και ευρέως γνωστά ανοιξιάτικα φυτά είναι εξαιρετικά τοξικά για τα κατοικίδια ζώα και μπορεί να αποβούν θανατηφόρα αν καταναλωθούν. Ρίξτε μια ματιά στον πλήρη κατάλογο τοξικών και μη τοξικών φυτών για το σπίτι και τον κήπο του Κέντρου Ελέγχου Δηλητηριάσεων Ζώων της ASPCA (APCC), για να βρείτε φυτά φιλικά προς τα κατοικίδια ζώα ή να βεβαιωθείτε ότι αυτά που ήδη έχετε είναι ασφαλή.

Εργασίες επισκευής

Προϊόντα όπως τα χρώματα, τα ορυκτέλαια και οι διαλύτες μπορεί να είναι τοξικά για τα κατοικίδιά μας και να προκαλέσουν σοβαρό ερεθισμό ή χημικά εγκαύματα. Διαβάζουμε προσεκτικά όλες τις ετικέτες για να δούμε αν το προϊόν είναι ασφαλές για χρήση γύρω από τους τετράποδους φίλους μας. Επίσης, πρέπει να επιδεικνύουμε προσοχή σε φυσικούς κινδύνους, όπως είναι τα καρφιά, οι συνδετήρες, οι μονώσεις, οι λεπίδες και τα ηλεκτρικά εργαλεία. Το καλύτερο, φυσικά, είναι ο χώρος όπου βρίσκονται όλα τα παραπάνω να είναι κλειδωμένος και να μην έχουν πρόσβαση σε αυτόν τα κατοικίδια. Όταν τα χρησιμοποιείτε, φροντίστε απλώς να μη βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Το πιο συνετό είναι να περιορίσουμε τον σκύλο ή τη γάτα μας σε ένα ειδικά διαμορφωμένο φιλικό προς τα κατοικίδια ζώα δβμάτιο κατά τη διάρκεια τέτοιων εργασιών.

Ψύλλοι και τσιμπούρια

Τα ενοχλητικά παράσιτα, όπως οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια, αρχίζουν να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της άνοιξης, πράγμα που το γνωρίζουμε όλοι, εκτός αν πήραμε το πρώτο μας κατοικίδιο τον χειμώνα και αυτή πρόκειται να είναι η πρώτη άνοιξη που θα περάσουμε μαζί του. Γι’ αυτό, αν και αυτονόητο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα προληπτικά φάρμακα κατά των παρασίτων είναι σαφώς απαραίτητα. Αν δεν έχετε λάβει τέτοια μέτρα, το κατοικίδιό σας κινδυνεύει. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας και ενημερωθείτε για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, ανάλογα με το κατοικίδιό σας και τα χαρακτηριστικά του.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, είμαστε βέβαιοι ότι θα περάσετε μια ευτυχισμένη και ξέγνοιαστη άνοιξη, αγκαλιά με τον υπέροχο, τετράποδο φίλο σας, απαλλαγμένοι από οποιαδήποτε ανησυχία για την ασφάλεια και την ευημερία του!

Πηγή: ASPCA

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ