Γιατί τα βρεγμένα σκυλιά τινάζονται για να στεγνώσουν: Η Νευροεπιστήμη έχει την απάντηση

Όταν ένα βρεγμένο σκυλί τινάζει το νερό από τη γούνα του, δεν είναι απλώς μια απρόβλεπτη κίνηση ή μια διασκεδαστική προσπάθεια να μας βρέξει.

Αυτή η συμπεριφορά, που είναι κοινή μεταξύ πολλών τριχωτών θηλαστικών όπως οι γάτες, οι σκίουροι και τα λιοντάρια, έχει ένα βαθύ νευρολογικό υπόβαθρο.

Οι επιστήμονες πλέον αποκαλύπτουν ότι το τρέμουλο των βρεγμένων ζώων είναι αποτέλεσμα ενός εξειδικευμένου νευρικού κυκλώματος που ενεργοποιείται από συγκεκριμένους υποδοχείς αφής.

Νευρολογικός μηχανισμός και αισθητηριακή αντίληψη

Το αντανακλαστικό κούνημα του “βρεγμένου σκύλου” που παρατηρείται σε ποντίκια και άλλα ζώα ενεργοποιείται από μια κατηγορία υποδοχέων αφής που ονομάζονται “μηχανοϋποδοχείς χαμηλού κατωφλίου της ίνας C” (C-LTMRs). Οι υποδοχείς αυτοί είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι και περιτυλίγονται γύρω από τους θύλακες των τριχών του δέρματος. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο Science στις 7 Νοεμβρίου.

Στους ανθρώπους, αυτοί οι υποδοχείς ενεργοποιούνται από ευχάριστες αισθήσεις, όπως το απαλό άγγιγμα, αλλά στα ποντίκια και σε άλλα ζώα, λειτουργούν προειδοποιητικά, σηματοδοτώντας την παρουσία νερού ή παρασίτων πάνω στο δέρμα.

Πειράματα σε ποντίκια: Ο πόλος των C-LTMRs

Για να επιβεβαιώσουν τον ρόλο των C-LTMRs, οι ερευνητές εφάρμοσαν σταγόνες ηλιελαίου στο δέρμα των ποντικιών, και διαπίστωσαν ότι σχεδόν όλα τα ζώα τινάζονταν έντονα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Όταν, όμως, οι επιστήμονες αφαιρούσαν γενετικά αυτούς τους υποδοχείς, το αντανακλαστικό τινάγματος μειωνόταν σχεδόν κατά 50%.

Νευρωνική διαδρομή και οπτογενετική παρέμβαση

Αφού εντόπισαν τον ρόλο των C-LTMRs, οι επιστήμονες χαρτογράφησαν τη διαδρομή που ακολουθεί το σήμα τους. Αρχικά, μεταδίδεται μέσω του νωτιαίου μυελού σε μια εγκεφαλική περιοχή που ονομάζεται παραβραχιόνιος πυρήνας, η οποία σχετίζεται με την επεξεργασία πόνου, θερμοκρασίας και αφής.

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται οπτογενετική, οι επιστήμονες μπόρεσαν να απενεργοποιήσουν τους νευρώνες της σπονδυλικής στήλης, μειώνοντας έτσι κατά 58% το αντανακλαστικό τινάγματος.

Νέες προοπτικές στη Νευροεπιστήμη και στην ανθρώπινη ευαισθησία

Η ανακάλυψη αυτού του εξειδικευμένου νευρωνικού κυκλώματος ανοίγει νέους δρόμους για τη μελέτη της λειτουργίας των αισθητήριων υποδοχέων και της νευρωνικής μετάδοσης.

Για παράδειγμα, μπορεί να προσφέρει πληροφορίες σχετικά με διαταραχές όπως το σύνδρομο twitch-skin στις γάτες ή παρόμοιες δερματικές υπερευαισθησίες στους ανθρώπους.

Με πληροφορίες από nature.com


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς έγγραφη άδεια του εκδότη.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ