Μάιος: Μήνας σήμανσης κατοικίδιων ζώων – Μια σημαντική υπενθύμιση για τη σημασία του μικροτσίπ

Γνωρίζατε ότι το τσιπάρισμα του κατοικίδιου ζώου σας μπορεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την ασφάλειά του;

Ο Μάιος είναι ο Εθνικός Μήνας “τσιπάρω το κατοικίδιο μου” (National Chip Your Pet Month), μια σημαντική υπενθύμιση για όλους τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων σχετικά με τη σημασία του μικροτσίπ των τριχωτών φίλων τους. Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, οργανώσεις και κτηνίατροι στην Αμερική συσπειρώνονται για να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σχετικά με τα οφέλη αυτής της απλής διαδικασίας που σώζει ζωές.

Ο εορτασμός αναδεικνύει ένα βασικό μέτρο ασφαλείας που μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια κατοικίδια χάνονται, αλλά εκείνα με μικροτσίπ έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες τους.

Τι είναι τα μικροτσίπ;

Τα μικροτσίπ είναι μικροσκοπικές συσκευές που εμφυτεύονται κάτω από το δέρμα ενός κατοικίδιου ζώου και αποθηκεύουν μοναδικούς αριθμούς αναγνώρισης. Όταν βρεθεί ένα χαμένο κατοικίδιο ζώο, μια γρήγορη σάρωση από ένα καταφύγιο ή έναν κτηνίατρο μπορεί να βοηθήσει στην επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες γρήγορα και με ασφάλεια.

Η σημασία αυτού του μήνα είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Με ένα μόνο μικροτσίπ, τα κατοικίδια ζώα είναι πολύ πιο πιθανό να βρουν το δρόμο για το σπίτι τους εάν περιπλανηθούν.

Η διαδικασία του μικροτσίπ είναι γρήγορη και αρκετά ανώδυνη. Επιπλέον, είναι ένα προληπτικό βήμα που εξασφαλίζει ότι ένα χαμένο κατοικίδιο μπορεί να εντοπιστεί και να επιστραφεί γρήγορα, εξασφαλίζοντας ότι ο αγαπημένος σας σύντροφος απέχει μόλις μια σάρωση από το να επιστρέψει στο σπίτι.

Η Ιστορία του National Chip Your Pet Month

Ο Εθνικός Μήνας “τσιπάρω το κατοικίδιο μου” υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο του μικροτσίπ στα κατοικίδια ζώα για την ασφάλειά τους. Προερχόμενος από την πρωτοβουλία της Αμερικανικής Λέσχης Κυνοφιλίας, η εν λόγω γιορτή υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο το μικροτσίπ χρησιμεύει ως βασική μορφή αναγνώρισης των κατοικίδιων ζώων.

Ιστορικά, η τεχνολογία μικροεγγραφής χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην άγρια πανίδα κατά τη δεκαετία του 1950 πριν από την προσαρμογή της για τα κατοικίδια ζώα. Η εξέλιξη αυτή άνοιξε το δρόμο για μια αξιόπιστη μέθοδο που θα βοηθούσε τα χαμένα κατοικίδια να επανενωθούν με τους ιδιοκτήτες τους.

Η ιδέα απέκτησε δυναμική καθώς αυξανόταν η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα πρακτικά οφέλη της μικροχαρτογράφησης. Παρέχει μια μόνιμη, αδιάβλητη ταυτοποίηση, σε αντίθεση με τα περιλαίμια ή τις ετικέτες, τα οποία μπορεί να πέσουν ή να καταστραφούν.

Όταν τα κατοικίδια ζώα φέρουν μικροτσίπ, τους τοποθετείται ένα μικροσκοπικό τσιπ που τοποθετείται συνήθως μεταξύ της ωμοπλάτης. Αυτό το τσιπ φέρει έναν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης που, όταν σαρώνεται, βοηθά στην ταυτοποίηση του κατοικίδιου ζώου και στην ανάκτηση των στοιχείων επικοινωνίας του ιδιοκτήτη από μια βάση δεδομένων.

Αυτός ο μήνας χρησιμεύει ως υπενθύμιση για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων σχετικά με τη σημασία όχι μόνο του να τοποθετούν μικροτσίπ στα κατοικίδιά τους αλλά και να διασφαλίζουν ότι τα στοιχεία επικοινωνίας τους στη βάση δεδομένων μικροτσίπ είναι τρέχοντα και ακριβή.

Επισημαίνει τον απλό αλλά αποτελεσματικό τρόπο για να αυξηθούν οι πιθανότητες να επιστρέψουν τα κατοικίδια ζώα με ασφάλεια στο σπίτι τους σε περίπτωση που χαθούν.

Διάφορες μελέτες δείχνουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά επανένωσης για τα κατοικίδια με μικροτσίπ σε σύγκριση με εκείνα χωρίς τσιπ.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ