Νέα Μελέτη: Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της άνοιας σε άτομα άνω των 50 ετών που ζουν μόνα τους

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η απόκτηση ενός χαριτωμένου σκύλου μπορεί τελικά να αποδειχτεί σωτήρια για τους ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Σουν Γιατ-Σεν στο Γκουανγκζού της Κίνας διαπίστωσαν ότι η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων μπορεί να σχετίζεται με βραδύτερα ποσοστά ανάπτυξης άνοιας.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο JAMA Network Open, διαπίστωσε ότι η κατοχή κατοικίδιου ζώου έκανε τη διαφορά στη λεκτική μνήμη και την ευχέρεια μεταξύ των ενηλίκων που ζούσαν μόνοι τους.

Ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Σιγιόνγκ Λου, δήλωσε στη μελέτη ότι παρατηρήθηκαν βραδύτεροι ρυθμοί μείωσης της λεκτικής μνήμης και της ευχέρειας σε όσους ζούσαν μόνοι τους – αλλά όχι σε όσους ζούσαν με άλλους.

«Η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων αντιστάθμισε τις συσχετίσεις μεταξύ της διαβίωσης μόνος και των μειούμενων ποσοστών της λεκτικής μνήμης και της λεκτικής ευχέρειας», δήλωσε.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 7.900 συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 50 ετών, με περίπου το 35% από αυτούς να έχουν κατοικίδια ζώα και το 27% να ζουν μόνοι τους.

Στη μελέτη, ο Λου δήλωσε ότι όσοι ζούσαν μόνοι τους με κατοικίδιο ζώο παρουσίασαν βραδύτερα ποσοστά εμφάνισης σημείων άνοιας.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η κατοχή κατοικίδιων ζώων μπορεί να σχετίζεται με βραδύτερη γνωστική εξασθένηση μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων που ζουν μόνοι τους», επισημαίνει.

Ο Λου αναφέρει ότι θα χρειαστούν κλινικές δοκιμές προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της μελέτης.

Επί του παρόντος, περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από άνοια – με σχεδόν 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, η οποία αποτελεί σήμερα την 7η κύρια αιτία θανάτου, σημειώνει επίσης ο ΠΟΥ.

Τα πρώιμα συμπτώματα της άνοιας περιλαμβάνουν λήθη, σύγχυση, απώλεια της παρακολούθησης του χρόνου, λανθασμένη εκτίμηση αποστάσεων, αίσθημα άγχους, αλλαγές στην προσωπικότητα, ακατάλληλη συμπεριφορά και πολλά άλλα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια ή για κάποιον που αναπτύσσει σημάδια άνοιας, αλλά ο ΠΟΥ προτείνει ότι η παραμονή στην ενεργό δράση και η συνέχιση της διέγερσης του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ