Νέο εμβόλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου στους σκύλους

Ένα νέο εμβόλιο που μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους σκύλους δείχνει πολλά υποσχόμενο σε κλινικές δοκιμές.

Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου σε ηλικιωμένους σκύλους και το νέο εμβόλιο προσφέρει ελπίδα για ένα μέλλον χωρίς καρκίνο για τους σκύλους συντρόφους μας.

Ο Στίβεν Τζόνστον, PhD, διευθύνων σύμβουλος της Calviri, ξεκίνησε τη δημιουργία ενός εμβολίου κατά του καρκίνου πριν από περίπου 15 χρόνια.

Η αποφασιστικότητά του οδήγησε σε επιτυχείς μελέτες σε ποντίκια, αποδεικνύοντας ότι ένα εμβόλιο για την πρόληψη του καρκίνου είναι εφικτό. Μετά από χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, δημιουργήθηκε ένα εμβόλιο και ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές.

Η πιο πρόσφατη δοκιμή, The Vaccination Against Canine Cancer Study, βρίσκεται σε εξέλιξη και οι κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων μπορούν να εγγράψουν τους σκύλους τους εάν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο

Το εμβόλιο για τον καρκίνο του σκύλου στοχεύει σε αυτό που ο Johnston αποκαλεί “λάθη” που κάνουν οι όγκοι, γνωστά ως νεοαντιγόνα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ομάδα του Τζόνστον ανέπτυξε τεχνολογία DNA για τον εντοπισμό χρήσιμων νεοαντιγόνων μεταξύ 1,4 εκατομμυρίων δυνατοτήτων και στη συνέχεια απομόνωσε 30 συγκεκριμένα νεοαντιγόνα στο εμβόλιο.

Το εμβόλιο για τον καρκίνο του σκύλου στοχεύει στην πρόληψη οκτώ σημαντικών τύπων καρκίνου του σκύλου:

  • Όγκους των μαστοκυττάρων
  • Οστεοσάρκωμα
  • Λέμφωμα
  • Μελάνωμα
  • Καρκίνος του μαστού
  • Καρκίνος του πνεύμονα
  • Καρκινώματα μαλακών μορίων
  • Αιμαγγειοσάρκωμα

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα

Οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά τα τρέχοντα αποτελέσματα δείχνουν μείωση του αριθμού των όγκων για το 65% περίπου των εμβολιασμένων σκύλων. Ο Τζόνστον λέει ότι ο αριθμός αυτός πρέπει να είναι υψηλότερος και είναι μία από τις πολλές προκλήσεις για την επόμενη φάση της ανάπτυξης. Ενώ το εμβόλιο έδειξε σημαντική μείωση των όγκων των μαστοκυττάρων και των όγκων των επινεφριδίων (που προκαλούν το σύνδρομο Cushing), δεν απέτρεψε και τους οκτώ τύπους καρκίνου, ιδίως το αιμαγγειοσάρκωμα.

Παρά τα ευνοϊκά αποτελέσματα, ορισμένοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για την πρόκληση αυτοάνοσης αντίδρασης, αλλά ο Τζόνστον λέει ότι δεν έχουν εμφανιστεί θέματα ασφάλειας κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Ο Τζόνστον επισκέφθηκε τους χώρους κατά τη διάρκεια της έναρξης των εμβολίων και ρώτησε τους κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων σχετικά με τα κίνητρα συμμετοχής τους και πολλοί είπαν ότι το κάνουν επειδή είχαν στο παρελθόν ένα σκύλο που πέθανε από καρκίνο.

Απρόσμενα οφέλη

Παραδόξως, οι δοκιμές αποκάλυψαν μείωση πάνω από 50% στη συχνότητα εμφάνισης μη καρκινικών χρόνιων ασθενειών, όπως η αρθρίτιδα και οι μεταβολικές ασθένειες. Ο Τζόνστον λέει ότι αυτό φαίνεται να είναι μια απροσδόκητη ανοσολογική απάντηση κατά των γερασμένων κυττάρων, γνωστών και ως κύτταρα-ζόμπι.

Το μέλλον της πρόληψης του καρκίνου στους σκύλους

Το εμβόλιο πρέπει ακόμη να λάβει την έγκριση του USDA και να υποβληθεί σε μια πρόσθετη δοκιμή, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει ένα χρόνο ή και περισσότερο. Όταν γίνει διαθέσιμο στο κοινό, ο Τζόνστον τονίζει ότι θα έχει λογική τιμή, ειδικά σε σύγκριση με το υψηλό κόστος των θεραπειών για τον καρκίνο.

Αυτό το εμβόλιο θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην υγεία των σκύλων, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Και μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την πρόληψη του καρκίνου στους ανθρώπους.

Πηγή: dailypaws


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ