Σκύλος και κατάθλιψη: Σημάδια, αιτίες και αντιμετώπιση

Οι σκύλοι μπορεί να πάσχουν από κατάθλιψη, όπως έχουν δείξει μελέτες.

Σύμφωνα με το Veterinarians.org, ερευνητές τη δεκαετία του 1980 διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά μπορούν να περάσουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους για διάφορους λόγους, γεγονός που τα ωθεί να βιώσουν ακραία συναισθήματα, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι.

Σημάδια

Οι πληροφορίες που μοιράστηκε η κτηνιατρική σελίδα σημείωσαν ότι μερικά από τα κύρια σημάδια της κατάθλιψης στους σκύλους περιλαμβάνουν “μειωμένα επίπεδα δραστηριότητας και επιθυμία για παιχνίδι”, καθώς και “προσκόλληση ή κοινωνική απόσυρση” και “απώλεια ή αλλαγή στην όρεξη”.

Το “υπερβολικό γλείψιμο που φέρνει παρηγοριά” και το “ασυνήθιστο κλάμα ή ουρλιαχτό” είναι άλλα σημάδια κατάθλιψης των σκύλων, αναφέρει.

Αιτίες

Μια μεγάλη αιτία κατάθλιψης στους σκύλους, μπορεί να είναι από το βίωμα μιας απώλειας, το οποίο μπορεί να είναι από εκείνη ενός ανθρώπινου συντρόφου ή ενός άλλου κατοικίδιου που ζει στο ίδιο σπίτι.

Οι σκύλοι μπορούν επίσης να επηρεαστούν από περιβαλλοντικές αλλαγές, όπως η προσθήκη ενός νέου κατοικίδιου ή ενός μωρού, ή από κάτι όπως η αλλαγή σκηνικού από τη μετακόμιση, σύμφωνα με το Veterinarians.org.

Το άγχος αποχωρισμού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κατάθλιψη, όπως από έναν τραυματισμό που υπέστη ένας σκύλος.

Αντιμετώπιση

Το Veterinarians.org υπογράμμισε επίσης διάφορους τρόπους με τους οποίους οι ιδιοκτήτες σκύλων μπορούν να βοηθήσουν τα κατοικίδιά τους να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας προβλέψιμης ρουτίνας για αυτά και της διασφάλισης ότι συνδέονται συχνά μαζί τους.

Το να κάνετε την ώρα του δείπνου “συναρπαστική” είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι ιδιοκτήτες σκύλων μπορούν να βοηθήσουν τους σκύλους-συντρόφους τους να καταπολεμήσουν την κατάθλιψη, όπως και το να τους βοηθήσετε με την περιποίησή τους.

Οι εκπαιδευτές σκύλων μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης στους σκύλους, δεδομένου ότι βοηθούν να απαλλαγεί ένα κατοικίδιο από “καθιερωμένες και ανεπιθύμητες συμπεριφορές μέσω της κλιμάκωσης ή της θετικής επίδρασης”.

Το Veterinarians.org υπογράμμισε επίσης πότε είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες σκύλων να αναζητήσουν θεραπεία για τα καταθλιπτικά σκυλιά τους. Αυτό πρέπει να γίνεται όταν η καταθλιπτική διάθεση ενός σκύλου παραμένει η ίδια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι κτηνίατροι μερικές φορές χορηγούν φάρμακα στους σκύλους, παρόμοια με αυτά που παίρνουν οι άνθρωποι για την κατάθλιψη.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ