Τα άλογα «διαβάζουν» τα ανθρώπινα συναισθήματα, τόσο στα πρόσωπα όσο και στις φωνές μας

Νέα μελέτη έδειξε ότι τα άλογα μπορούν να «διαβάσουν» τα ανθρώπινα συναισθήματα, τόσο από το πρόσωπό μας, όσο κι από τη φωνή μας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα άλογα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα όχι μόνο στην αναγνώριση των εξωτερικών και εύκολα αναγνωρίσιμων συναισθημάτων του ανθρώπου, όπως η χαρά και ο θυμός, αλλά και σε βαθύτερα και πιο καλά κρυμμένα συναισθήματα, όπως η λύπη.

Η «ανάγνωση», μάλιστα, αυτών των συναισθημάτων, όπως επισημαίνεται στην ερευνητική εργασία, δεν περιορίζεται μόνο στις εκφράσεις του προσώπου, όπως έχει ήδη διαπιστωθεί σε προηγούμενες μελέτες, αλλά επεκτείνεται και στους ήχους που προέρχονται από έναν άνθρωπο.

Φαίνεται, λοιπόν, πως τα άλογα είναι απίστευτα συντονισμένα με το περιβάλλον τους, ίσως ακόμη περισσότερο από άλλα οικόσιτα ζώα. Όπως καταδεικνύει η νέα φινλανδο-γαλλική μελέτη, τα άλογα μπορούν όχι μόνο να διακρίνουν τη θλίψη στα πρόσωπα των ανθρώπων, αλλά μπορούν και να ανιχνεύσουν το συναισθηματικό της φωνής τους.

«Η λύπη είναι ένα συναρπαστικό συναίσθημα, καθώς δεν είναι μόνο αρνητικά φορτισμένη αλλά αντιπροσωπεύει και μια κατάσταση χαμηλής διέγερσης. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άλογα ανταποκρίνονται σε συναισθήματα υψηλής διέγερσης, όπως θυμό ή χαρά», εξήγησε ο Πλοτίν Τζαρντάτ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Τουρ στη Γαλλία.

«Μπορούν, όμως, να ανιχνεύσουν και ενδείξεις χαμηλής διέγερσης συναισθημάτων, όπως η λύπη; Θέλαμε να διερευνήσουμε αν τα άλογα μπορούν να συσχετίσουν τις ανθρώπινες εκφράσεις λύπης με τους αντίστοιχους ήχους, όπως κάνουν με τη χαρά και τον θυμό», εξήγησε ο ίδιος.


Photo: Melanie Dretvic/Unsplash
Photo: Melanie Dretvic/Unsplash

Τα ευρήματα της νέας μελέτης

Η μελέτη διαπίστωσε πως ένα άλογο μπορεί να διακρίνει την εικόνα ενός χαρούμενου προσώπου και ενός λυπημένου, συνοδεία ήχων και τόνων που σχετίζονται με την ανθρώπινη χαρά ή θλίψη. Όταν οι θλιμμένοι ήχοι συνοδεύονταν από ένα λυπημένο πρόσωπο ή αντίστοιχα ένα χαρούμενο πρόσωπο από έναν ανάλογο τόνο, τα άλογα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα την εστίασή τους. Αλλά όταν οι ερευνητές έβαλαν τα άλογα να παρατηρήσουν ένα θλιμμένο πρόσωπο με ήχους χαράς και αντιστρόφως, τότε έδειχναν να μπερδεύονται.

«Αυτό είναι ενδιαφέρον, γιατί σημαίνει ότι όταν τα άλογα παρατηρούν τα πρόσωπά μας και ακούν τις φωνές μας, δεν τα αντιλαμβάνονται ως ξεχωριστά ερεθίσματα, αλλά μπορούν να τα ενσωματώσουν σε διαφορετικές αισθητηριακές μεθόδους», δήλωσε μιλώντας στους Helsinki Times ο Οσεάν Λίερμαν, διδακτορικός ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Τουρκού στη Φινλανδία.


Με πληροφορίες από University of Turku


Έρευνα


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ