Οι αιτίες της επαγγελματικής εξουθένωσης στην κτηνιατρική

Η επαγγελματική εξουθένωση σχετίζεται με πολύ περισσότερα από το άτομο, δήλωσε ο Κλίντον Νιλ (PhD), Ανώτερος Οικονομολόγος της Αμερικανικής Κτηνιατρικής Ένωσης (AVMA), ο οποίος μαζί με τον Δρ Κέμπα Μάρσαλ διηύθυναν από κοινού την ενότητα “The Tangibles of Intangible Burnout” στις 5 Ιανουαρίου, στο συνέδριο της AVMA για το 2023 στο Σικάγο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την επαγγελματική εξουθένωση ως ένα σύνδρομο που προκύπτει από το χρόνιο εργασιακό στρες που δεν έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς. Αναλυτικότερα, η επαγγελματική εξουθένωση περιγράφεται από τρεις διαστάσεις: έλλειψη ενέργειας ή πλήρης εξάντληση, αυξημένη πνευματική απόσταση από την εργασία ή αρνητικά ή κυνικά αισθήματα σε ό,τι έχει να κάνει με τη δουλειά και μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα.

Ο Δρ Νιλ ανησυχεί ότι η υγεία του επαγγέλματος και ολόκληρης της κτηνιατρικής βιομηχανίας διατρέχει κίνδυνο όταν οι κτηνίατροι εξουθενώνονται επαγγελματικά ή, διαφορετικά, “καίγονται” (burnout). Και η άποψη αυτή βασίζεται στο ότι από την κατάσταση αυτή επηρεάζονται τα πάντα, από τους πελάτες και την ικανοποίησή τους μέχρι και το προσωπικό.

Στο συνέδριο της ένωσης που διεξήχθη στις αρχές του έτους στο Σικάγο, συζητήθηκαν οι 5 κύριες αιτίες που φαίνεται πως οδηγούν στην επαγγελματική εξουθένωση:

  • Μη διαχειρίσιμος φόρτος εργασίας
  • Άδικη μεταχείριση στην εργασία
  • Έλλειψη σαφήνειας ρόλων
  • Έλλειψη επικοινωνίας ή υποστήριξης από τους διευθυντές
  • Αδικαιολόγητες χρονικές πιέσεις

Οι αυξανόμενες προσδοκίες από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, οι επιπτώσεις της πανδημίας, χρέη λόγω εκπαιδευτικών δανείων και τα περιστατικά εκφοβισμού, το bullying, στον κυβερνοχώρο, όλα συνιστούν επιβαρυντικούς παράγοντες για τους ανθρώπους που ασκούν το επάγγελμα. Ως αποτέλεσμα αυτών των στρεσογόνων παραγόντων, πολλοί κτηνίατροι “παραλύουν” συναισθηματικά, νιώθουν συναισθηματική και, συγχρόνως, σωματική εξάντληση που, όπως συχνά περιγράφεται από τους Αμερικανούς, αποτελεί το “αρνητικό κόστος της φροντίδας” (negative cost of caring), αυτό που εμείς θα το χαρακτηρίζαμε, ενδεχομένως, ως την άλλη όψη του νομίσματος.

Επιπλέον, η εξουθένωση δεν επηρεάζει μόνο τα άτομα, αλλά τη συνολική παραγωγικότητα ενός εργασιακού χώρου. Το φλέγον ερώτημα, συνεπώς, είναι πώς μπορούν οι εργοδότες και οι επαγγελματίες κτηνίατροι να προβλέψουν, να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν την επαγγελματική εξουθένωση;

Ο Δρ Νιλ πρότεινε τη χρήση της Αξιολόγησης Ποιότητας Επαγγελματικής Ζωής, η οποία μετρά το πώς αισθάνονται οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης για την εργασία τους ως επαγγελματίες φροντιστές. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα τεστ 30 ερωτήσεων που βοηθά να προσδιοριστει η τρέχουσα ισορροπία μεταξύ θετικών και αρνητικών επαγγελματικών, καθώς και προσωπικών, εμπειριών. Ο ίδιος παρουσίασε επίσης μια μελέτη για την επαγγελματική εξουθένωση – μια κλινική δοκιμή που διενεργείται από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ και χρηματοδοτείται από την AVMA και τη Zoetis αποσκοπώντας να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της επαγγελματικής εξουθένωσης στο κτηνιατρικό επάγγελμα.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη θα εφοδιαστούν με εργαλεία και δεξιότητες που θα βοηθήσουν στη μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης και στην αύξηση της κερδοφορίας. Επιπροσθέτως, το προσωπικό του κάθε κτηνιάτρου που θα λάβει μέρος στην έρευνα, θα λάβει δωρεάν εκπαίδευση εντός του πλαισίου της μελέτης.

Ο κτηνίατρος Δρ Μάρσαλ θεωρεί ότι η επικοινωνία είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που διαθέτουν οι κτηνίατροι για να επηρεάσουν σημαντικά το επάγγελμά τους. Τόνισε ιδιαιτέρως ότι η αυτογνωσία είναι αναγκαία, και υπογράμμισε ότι εξίσου αναγκαία είναι η βαθύτερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία, συμβουλεύοντας τους κτηνιάτρους να επικοινωνούν ακούγοντας ενεργά και κάνοντας ερωτήσεις.

Οι εισηγητές υπενθύμισαν στο ακροατήριο του συνεδρίου ότι ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι εξέχουσας σημασίας, καθώς μέσω αυτών διασφαλίζεται η υγεία μιας ολόκληρης κτηνιατρικής ομάδας. Και, αναλογιζόμενοι το ευρύτερο σύνολο, ολόκληρης την κτηνιατρικής βιομηχανίας.

Η Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση, τέλος, παρέχει διαδικτυακούς πόρους για την υποστήριξη της ατομικής και εργασιακής ευημερίας όλων των επαγγελματιών του κλάδου που χρειάζονται βοήθεια.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ