Ειρήνη Αγαπηδάκη για κακοκαιρία Daniel: Βασικές εστίες μόλυνσης οι λάσπες και τα νεκρά ζώα

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μίλησε στην ΕΡΤ για την κακοκαιρία Daniel και για τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με αυτήν.

«Υπάρχουν δύο βασικές πηγές που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων στην περιοχή» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ της ΕΡΤ, τονίζοντας πως η μία είναι η χρήση ακατάλληλου νερού και η άλλη η οποιαδήποτε επαφή με νεκρά ζώα.

«Η μία είναι η χρήση ακατάλληλου νερού, το οποίο είναι τα στάσιμα νερά, οι λάσπες, όλο αυτό το κομμάτι δηλαδή του νερού που προέρχεται από την πλημμύρα. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι πολίτες ότι αυτό το νερό είναι δυνητικά μολυσμένο, γιατί εκτός από τα φερτά υλικά, έχει μέσα νεκρά τρωκτικά, ζώα που έχουν παρασυρθεί κλπ. Άρα οι πολίτες, ακόμα και αν το νερό αυτό το παίρνουν από τη θάλασσα, επειδή και στη θάλασσα έχουν ξεβραστεί νεκρά ζώα και φερτά υλικά, δεν θα πρέπει ούτε αυτό το νερό να το χρησιμοποιούν για να πλύνουν, ας πούμε, κομμάτια στο σπίτι τους για να κάνουν εργασίες αποκατάστασης».

Στη συνέχεια των δηλώσεών της, η κυρία Αγαπηδάκη προσέθεσε: «Έχουμε εγκαταστήσει το συντονιστικό της Δημόσιας Υγείας στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας. Είναι επικεφαλής ο κύριος Χατζηχριστοδούλου και εκεί θα κάνουμε όλους τους ελέγχους και για το νερό και την τοπολογική επιτήρηση και την επιδημιολογική επιτήρηση και τα νοσήματα. Άρα σε κάθε περιοχή υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο σε εξέλιξη όπου γίνονται δειγματοληψίες νερού, υπάρχουν τα αποτελέσματα και μετά δίνεται το νερό σε κυκλοφορία από τις τοπικές αρχές».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στις περιοχές όπου έχει επανέλθει η υδροδότηση, σημειώνοντας πως στον Βόλο η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ανακοινώσει ότι το νερό δεν είναι πόσιμο, ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο του προσώπου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για εργασίες, όπως για το πλύσιμο του σπιτιού. όσον αφορά το μπάνιο, η κυρία Αγαπηδάκη συμβούλεψε τους πολίτες να βράζουν το νερό στους 100 βαθμούς Κελσίου για 3 λεπτά και να το αφήνουν να κρυώσει προτού το χρησιμοποιήσουν.

Αναφορικά με τη Λάρισα, η υπουργός ανέφερε: «Είχε δοθεί στην κυκλοφορία το νερό, γιατί όπως ξέρετε το κέντρο της Λάρισας δεν επλήγη από τις πλημμύρες και έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι και κάθε μέρα, ανάλογα με την αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης στις διάφορες περιοχές και τα εργαστηριακά αποτελέσματα, θα δίνεται η πρόσβαση στους πολίτες στην υδροδότηση».

«Αντιλαμβάνεστε ότι το δίκτυο σε κάποιες περιοχές έχει υποστεί πολύ μεγάλες βλάβες. Δεν είναι εύκολο να αποκατασταθούν άμεσα. Άρα αυτό που συστήνουμε σε πρώτη φάση είναι εμφιαλωμένο νερό και μάλιστα οι πολίτες θα πρέπει να το καταναλώνουν. Αφού βεβαιωθούν ότι τα μπουκάλια δεν έχουν έρθει σε επαφή με λάσπες, δεν έχουν τσακιστεί τα καπάκια. Έχει μεγάλη σημασία δηλαδή, το νερό που πίνουμε να είναι ασφαλές. Να πω ότι κάνουμε και εμείς διανομή. Έχουμε μοιράσει τόνους νερού εμφιαλωμένου και συνεχίζουμε κάθε μέρα, ακριβώς για να εφοδιάσουμε τους πολίτες και να έχουν διαθεσιμότητα για να μπορέσουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους» συμπλήρωσε η ίδια.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δεύτερη περίπτωση έκθεσης των κατοικιών σε κίνδυνο, η υπουργός σημείωσε τα εξής: «Η δεύτερη πηγή που θέλω να επισημάνω είναι τα νεκρά ζώα. Επειδή κατάγομαι και εγώ από αγροτικό χωριό και έχουμε μια εξοικείωση με όλα αυτά. Δεν μας προβλημάτισε το να ψοφήσει μια κότα…εδώ δεν είναι τέτοια συνθήκη, θα πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Η επαφή με νεκρά ζώα ελλοχεύει κινδύνους. Δεν θα πρέπει ούτε τα κατοικίδια να αφήνουν οι άνθρωποι να τσαλαβουτούν στις λάσπες από την πλημμύρα ή να έρχονται σε επαφή με νεκρά ζώα».

Σχετικά με τις ενέργειες των αρχών, η κυρία Αγαπηδάκη υπογράμμισε πως έχουν ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με τις με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες τις απαραίτητες ενέργειες. «Έχει ξεκινήσει συλλογή, καύση και υγειονομική ταφή των ζώων. Ενισχύουμε περαιτέρω τις δυνάμεις της Περιφέρειας για να μπορέσει αυτό να γίνει πάρα πολύ γρήγορα, ανάλογα με την πρόσβαση που υπάρχει στο οδικό δίκτυο και να ξέρετε πως προγραμματίζεται και η συλλογή των νεκρών ζώων».


Αποζημίωση για τα νεκρά ζώα

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κύριος Λευτέρης Αυγενάκης, «κανένας αγρότης, κανένας κτηνοτρόφος δεν θα πρέπει να έχει ανησυχία για την επόμενη ημέρα». Σύμφωνα με τον ίδιο και την κυρία Αγαπηδάκη, θα δοθούν αποζημιώσεις κανονικά. «Θα πρέπει οι πολίτες να ειδοποιούν τις αρχές να παίρνουν τα νεκρά ζώα, να τα πηγαίνουμε για καύση και υγειονομική ταφή. Δεν υπάρχει ζήτημα να μην αποζημιωθούν επειδή θα συλλέγουν τα ζώα και θα πάνε προς κατάλληλη διαχείριση προκειμένου να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Έχει πληροφορίες ο ΕΛΓΑ από άλλες πηγές και όλες οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικά», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.


Αναφορικά με τον κίνδυνο ελονοσίας

Επί του παρόντος, δεν τίθεται ζήτημα κινδύνου από ελονοσία που να συνδέεται με τα κουνούπια, παρά το γεγονός πως υπάρχουν κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς η πλημμύρα κατέστρεψε και τα αυγά των κουνουπιών, ανέφερε η υπουργός, ενώ προσέθεσε πως υπάρχουν ομάδες εντομολόγων και πραγματοποιείται εντομολογική επιτήρηση.

«Αυτό που μπορώ να σας πω για τα κουνούπια τώρα με σιγουριά είναι ότι έχουνε καταστραφεί και τα αυγά τους. Αυτή την εβδομάδα, δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα κουνούπια. Παρατηρούμε όμως την κατάσταση. Έχουμε βάλει κατάλληλες δειγματοληπτικές παγίδες, ούτως ώστε εάν εμφανιστούν και προνύμφες να κάνουμε την κατάλληλη διαχείριση για την αντιμετώπιση τους, για να μην έχει περιοχή θέμα με τα κουνούπια. Το λέω γιατί το κουνούπι είναι ξενιστής και μπορεί να προκαλέσει τέτοιου τύπου προβλήματα υγείας και μεταδιδόμενα», ανέφερε η ίδια.


Αναφορικά με τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Πολύ βασικός είναι και ο κίνδυνος της γαστρεντερίτιδας. Δηλαδή εάν κάποιος πιει μη πόσιμο νερό ή έρθει σε επαφή με τα λασπόνερα και δεν προσέξει τη διαχείρισή τους, μπορεί να εμφανίσει γαστρεντερίτιδα, μπορεί να εμφανίσει και λεπτοσπείρωση αν έρθει σε επαφή με νεκρό τρωκτικό και μολυνθεί. Όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε λόγος εφησυχασμού, ούτε όμως και πανικού. Θέλουμε οι πολίτες να ξέρουν ποιες είναι οι οδηγίες. Οι βασικές εστίες μόλυνσης είναι οι λάσπες και τα νεκρά ζώα. Άρα αποφεύγουμε αυτά τα δύο και χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό. Αυτή είναι η βασική οδηγία», τόνισε η κυρία Αγαπηδάκη.

Καταλήγοντας, ανέφερε: «Εμείς κάνουμε και εργαστηριακές αναλύσεις σε όποια κρούσματα γαστρεντερίτιδας έχουμε, για να ξέρουμε από πού προέρχονται. Ξαναλέω για την δειγματοληπτική ανάλυση του νερού σε συνεργασία με όλους τους δήμους και αυτό θα γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και στις κρίσιμες υποδομές, νοσοκομεία και βέβαια επιδημιολογική επιτήρηση για τα κρούσματα που θα έχουμε, για να είμαστε βέβαιοι ότι τα αντιμετωπίζουμε έγκαιρα, τα απομονώνουμε και δεν έχουμε περαιτέρω ζήτημα».


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ