Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο σεμινάριο της Zero Stray Pawject για τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο σεμινάριο αποκλειστικά για εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς από την Zero Stray Pawject το οποίο χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από την ΜΚΟ και το Battersea, το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Μαΐου 2024 με συντονίστρια την δημοσιογράφο, Ιωάννα Μάνδρου.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε παρουσία της Προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα-Χριστοδουλέα, της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία είναι αρμόδια για την προστασία των ζώων, Αναστασίας Μασούρα και υπό την Αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί παρακολούθησαν το διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τη διασύνδεση μεταξύ της κακοποίησης ζώων, της ενδοοικογενειακής βίας, της σεξουαλικής κακοποίησης, του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Αρκετά παραδείγματα έγιναν case studies και οι συμμετέχοντες έπαιρναν τον λόγο διατυπώνοντας τις δίκες τους πιθανές ενέργειες και έρευνες. (Φωτ.: Zero Stray Pawject | Facebook)

Το σεμινάριο παρακολούθησαν κατόπιν αιτήματός τους δικηγόροι που ασχολούνται με σχετικές υποθέσεις και κτηνιατροδικαστές.

Στο σεμινάριο επισημάνθηκε ότι η κακοποίηση έχει πολλά πρόσωπα και κάθε περίπτωση βίαιης κακοποίησης ζώων έχει σχέση είτε με την ενδοοικογενειακή, σεξουαλική κακοποίηση ή ακόμα και με το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία με πραγματικά παραδείγματα από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα.

Αρκετά παραδείγματα έγιναν case studies και οι συμμετέχοντες έπαιρναν τον λόγο διατυπώνοντας τις δίκες τους πιθανές ενέργειες και έρευνες. Μια υπόθεση που αφορά κακοποίηση ζώων και δεν διερευνήθηκε σε βάθος συχνά οδηγεί στην κακοποίηση ή ακόμη και στην δολοφονία ανθρώπων.

Οι επιστήμονες έδειξαν γιατί τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να εκτίθενται σε κακοποίηση ζώων και πώς επηρεάζει την ψυχική υγεία τους. Πώς μπορεί κανείς να διακρίνει την κακοποίηση σε ένα ζώο και πότε είναι ενεργητική ή παθητική.

Σχεδιάζονται ακόμη περισσότερες εκπαιδευτικές δράσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης (Φωτ.: Zero Stray Pawject | Facebook)

Ο Δρ Δημήτριος Θάνος, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), έδειξε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το νεοσύστατο εργαστήριο DNA και πώς τα αποτελέσματά του αποτελούν αδιαμφισβήτητο τεκμήριο σε ένα δικαστήριο.

Δυστυχώς παλαιότερα περιστατικά κακοποίησης των ζώων δεν διώχθηκαν ή οι δράστες «έπεφταν στα μαλακά» με το επιχείρημα ότι «έτσι διαβιούν τα ζώα στη χώρα μας», επεσήμαναν άλλοι ομιλητές. Επισημάνθηκε πώς η δίωξη της κακοποίησης των ζώων μπορεί να αποτρέψει σοβαρή βλάβη στους ανθρώπους δομώντας ασφαλέστερες κοινωνίες για όλους μας.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία αλλά αποτελεί μόνο την αρχή καθώς σχεδιάζονται ακόμη περισσότερες εκπαιδευτικές δράσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ